www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Αναστρέψιμος ο νέοδιαγνωσμένος διαβήτης τύπου ΙI


Μια ακραία δίαιτα 600 ημερήσιων θερμίδων για 8 εβδομάδες, μπορεί να αναστρέψει τον διαβήτη τύπου ΙΙ, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Diabetologia. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Newcastle διαπίστωσαν ότι η δίαιτα χαμηλής πρόσληψης θερμίδων μείωσε το λίπος στο ήπαρ και το πάγκρεας, πράγμα που βοήθησε την ινσουλίνη να επιστρέψει στα κανονικά επίπεδά της.

Σύμφωνα με το άρθρο, επτά από τους 11 ασθενείς που έλαβαν μέρος στη μελέτη δεν υπέφεραν από διαβήτη τρεις μήνες μετά τη δίαιτα. Ωστόσο, θα απαιτηθεί ευρύτερη έρευνα για να διαπιστωθεί πόσο μόνιμη είναι η αναστροφή.

Ο διαβήτης χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τα οποία προκαλούνται από την αδυναμία του παγκρέατος να παράξει ινσουλίνη. Οι ασθενείς της μελέτης είχαν διαγνωσθεί με τη νόσο στο διάστημα των προηγούμενων 4 ετών. Η δραστική περικοπή των θερμίδων στην οποία
υποβλήθηκαν σήμαινε ότι η διατροφή τους περιελάμβανε μόνο υγρή τροφή και λαχανικά που δεν περιέχουν υδατάνθρακες.

Μια εβδομάδα μετά τη δίαιτα, η γλυκόζη νηστείας των ασθενών είχε επιστρέψει στα κανονικά επίπεδα, ενώ τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωσή της οι περισσότεροι ασθενείς δεν ήταν πια ασθενείς.
Ο καθηγητής Roy Taylor ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης δήλωσε πως τα ευρήματά τους δεν σημαίνουν ότι οι άνθρωποι με διαβήτη θα πρέπει να κάνουν την ίδια δίαιτα αλλά πως αποδεικνύουν την υπόθεση που υποστηρίζει ότι η δραστική απώλεια βάρους θεραπεύει τον διαβήτη.

Καθώς οι ασθενείς που έλαβαν μέρος στη μελέτη ήταν νεοδιαγνωσμένοι, οι ερευνητές δεν γνωρίζουν αν θα είχαν αντίστοιχα αποτελέσματα με ασθενείς που υποφέρουν από τη νόσο για περισσότερα χρόνια. Επίσης, το γεγονός ότι υπήρξαν και τέσσερις ασθενείς που δεν ανταποκρίθηκαν στην διατροφική αυτή παρέμβαση σημαίνει πιθανότατα ότι είχαν μεγαλύτερη ευαισθησία στη νόσο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: