www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Ψηφίστηκε επί της αρχής στην επιτροπή Οικονομικών ο εφαρμοστικός


Εν μέσω ενστάσεων από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τη διαδικασία του κατεπείγοντος αλλά και τις αποκρατικοποιήσεις ψηφίστηκε επί της αρχής από τους κυβερνητικούς βουλευτές στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Σημειώθηκε μάλιστα αντιπαράθεση ανάμεσα στο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κώστα Γείτονα και την πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Βάσω Παπανδρέου, με αφορμή αιχμές της κ. Παπανδρέου για τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

«Η επιτροπή έχει ταλαιπωρηθεί με τα κατεπείγοντα, περιμένουμε και η κυβέρνηση να λειτουργεί ως κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης και όχι μόνο να συρρικνώνει τον πολιτικό χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παπανδρέου, με τον κ. Γείτονα να την καλεί να μιλά μόνο για τον εαυτό της γιατί
ο ίδιος δεν νιώθει ταλαιπωρημένος.

Έντονο προβληματισμό εξέφρασε επίσης η πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη ότι στο Ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας διορίζονται τεχνοκράτες, ενώ θα συμμετέχουν και τρεις από την τρόικα, οι οποίοι, όπως είπε, θα αποκτήσουν πολλές ουσιαστικές αρμοδιότητες για τη διαχείριση του χρέους και δεν αποκλείεται πολύ γρήγορα να υπάρξει σύγκρουση συμφερόντων.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, προσπαθώντας να αμβλύνει τις ανησυχίες που εκφράστηκαν ακόμη και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις, εμφανίστηκε καθησυχαστικός διαβεβαιώνοντας ότι ο έλεγχος της Βουλής θα είναι διαρκής και σε όλα τα στάδια της διαδικασίας των συμβάσεων.

Σημείωσε μάλιστα ότι «δεν είναι δυνατό να γίνουν μεγάλες επιλογές, όπως στη ΔΕΗ, αποσυνδεδεμένες από τη συνολική πολιτική και χωρίς να έχει διαμορφωθεί το πλαίσιο του τρίτου ενεργειακού πακέτου και να μην ενταχθεί σε αυτόν τον ενεργειακό στόχο».

Αρκετοί κυβερνητικοί βουλευτές επέμειναν στην ανάγκη να μην επισπευσθούν οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης, με το επιχείρημα ότι «δεν μπορείς να πουλάς σε περίοδο ύφεσης δημόσια περιουσία γιατί η τιμή δεν θα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Ασκησαν επίσης κριτική για την αδυναμία είσπραξης εσόδων κάνοντας λόγο για πολύτιμο πολιτικό χρόνο που χάθηκε ενώ επέμειναν στην ανάγκη διορθωτικών αλλαγών υπέρ αυτών που έχουν αδικηθεί από τα μέτρα.

Από την πλευρά της η ΝΔ, δια του εισηγητή της Ιωάννη Βρούτση, δήλωσε ότι καταψηφίζει επί της αρχής, επιφυλάχθηκε ωστόσο για ορισμένα άρθρα να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια. Κατηγόρησε παράλληλα την κυβέρνηση για έλλειμμα αξιοπιστίας και ασυνέπεια και χαρακτήρισε τα μέτρα άδικα και αναποτελεσματικά.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, κατήγγειλε την κυβέρνηση και τα «πρόθυμα κόμματα», όπως είπε, γιατί συμφώνησαν να συζητηθεί ο Εφαρμοστικός Νόμος με την διαδικασία του κατεπείγοντος και αποχώρησε από την συζήτηση ανακοινώνοντας ότι το κόμμα του θα καταθέσει πρόταση ονομαστικής και επί της αρχής και επί των άρθρων.

Να δεσμευτεί ότι στις αποκρατικοποιήσεις θα υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία σε συνθήκες απόλυτης διαφάνειας κάλεσε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης.

Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης μίλησε για «τσαλάκωμα της Βουλής» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έρχεται με ένα νέο πρόγραμμα που συνεχίζει την ίδια αποτυχημένη συνταγή με ακόμα πιο σκληρά μέτρα.

Η συζήτηση συνεχίζεται επί των άρθρων και θα ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα, ενώ την Τετάρτη και την Πέμπτη θα εισαχθεί, με κατεπείγουσα διαδικασία, προς συζήτηση και ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής.

Αισιόδοξος για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου ο Ηλ. Μόσιαλος
Βέβαιος ότι «το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα ψηφιστεί από το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας» του ΠΑΣΟΚ, εμφανίστηκε εν τω μεταξύ για μία ακόμη φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

Αναφερόμενος στα φορολογικά μέτρα, ο κ. Μόσιαλος είπε ότι δεν θα είναι μόνιμα, καθώς μέσα στους επόμενους μήνες θα συζητηθεί το νέο φορολογικό πλαίσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: