www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Γιαούρτι και ξηροί καρποί για αδυνάτισμα


Για πολλά χρόνια εκείνοι που ήθελαν να διατηρήσουν την σιλουέτα τους είχαν εμμονή με την καταμέτρηση των θερμίδων που κατανάλωναν. Όμως πρόσφατη έρευνα δείχνει πως είναι πολύ πιο σημαντικό να επικεντρωνόμαστε στην ποιότητα των φαγητών που καταναλώνουμε παρά στην ποσότητα των θερμίδων. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι όσο μεγαλύτερη ποσότητα καλών τροφών υπάρχει στο διαιτολόγιο κάποιου, τόσο μεγαλύτερη είναι η απώλεια βάρους του μακροπρόθεσμα.

Γιαούρτι και ξηροί καρποί


Η μελέτη των ειδικών σε δείγμα 120.000 ανθρώπων, από τους οποίους τα 5/6 ήταν γυναίκες, έδειξε ότι τρόφιμα όπως το γιαούρτι, οι ξηροί καρποί, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα προϊόντα ολικής αλέσεως συνδέονται με την απώλεια βάρους. Η ερευνητική ομάδα, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, επιβεβαιώνει την επίδραση της καθημερινής κατανάλωσης ορισμένων
τροφίμων στην αύξηση ή τη μείωση του βάρους.

Ίσως η κατανάλωση περισσότερου γιαουρτιού και ξηρών καρπών κάθε μέρα να έχει μεγαλύτερη επίδραση στην απώλεια βάρους απ’ ότι τα φρούτα και τα λαχανικά – μάλλον γιατί κάνουν τους ανθρώπους να νιώθουν χορτάτοι για περισσότερη ώρα. Βρέθηκε ότι άνθρωποι που έτρωγαν μία παραπάνω μερίδα γιαουρτιού καθημερινά, συγκρινόμενοι με την ομάδα μελέτης σαν ένα ενιαίο σύνολο, έχασαν κατά μέσο όρο 0.37 κιλά κάθε τέσσερα χρόνια, σε διάστημα 20 χρόνων. Για τους ξηρούς καρπούς η απώλεια ήταν αντίστοιχα 0.26 κιλά, για τα φρούτα ήταν 0.22 κιλά, για τα προϊόντα ολικής αλέσεως 0.17 κιλά και για τα λαχανικά 0.1 κιλά.

Οι συγγραφείς, με επικεφαλής τον καθηγητή Dariush Mozaffarian, σημείωσαν ότι αυτό δεν σημαίνει πως οι άνθρωποι μπορούν απλά να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες απ’ αυτά τα φαγητά και να αδυνατίζουν. «Προφανώς, τέτοια φαγητά προσφέρουν θερμίδες και δεν μπορούν να παραβιάσουν τον νόμο της θερμοδυναμικής» έγραψε στο σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine.

Καταστροφικά τα τσιπς


Παρ’ όλα αυτά, οι άνθρωποι που κατανάλωναν αυτά τα φαγητά συνήθιζαν να τρώνε λιγότερα φαγητά υψηλής θερμιδικής αξίας, όπως τσιπς, κρέατα, επιδόρπια και ποτά που περιέχουν ζάχαρη. Όπως σημειώνεται στο άρθρο: «Η αυξημένη κατανάλωσή τους μπορούσε να αντικαταστήσει άλλα, πιο επεξεργασμένα τρόφιμα στην διατροφή, κινητοποιώντας τον βιολογικό μηχανισμό βάσει του οποίου άτομα που καταναλώνουν περισσότερα φρούτα, ξηρούς καρπούς, λαχανικά και προϊόντα ολικής αλέσεως μειώνουν το βάρος τους με τον καιρό».

Τα χειρότερα φαγητά που μπορεί να υπερκαταναλώσει κανείς είναι τα τσιπς- που αυξάνουν το βάρος κατά 0.77 κιλά κάθε 4 χρόνια για κάθε καθημερινή μερίδα κατά μέσο όρο- τα ποτά που περιέχουν ζάχαρη ( 0.45 κιλά) και τα κρέατα (0.43 κιλά).

Μικρές αλλαγές, μεγάλη διαφορά


Ο Frank Hu, καθηγητής διατροφής και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Harvard, που συμμετείχε και αυτός στην μελέτη, συμπλήρωσε: «Αυτά τα ευρήματα τονίζουν πόσο σημαντική είναι η επιλογή των σωστών τροφών για την πρόληψη της αύξησης του βάρους και της παχυσαρκίας. Η ιδέα ότι δεν υπάρχουν «καλά» και «κακά» φαγητά είναι ένας μύθος που πρέπει να καταρριφθεί».

Η μελέτη προειδοποιεί πως οι άνθρωποι τείνουν να αυξάνουν το βάρος τους τόσο ανεπαίσθητα που δεν το συνειδητοποιούν. Η αύξηση βάρους ήταν λιγότερο από 0.45 κιλά τον χρόνο, αλλά μέσα σε 20 χρόνια τα κιλά έφτασαν τα 7.6.

Ο Prof Mozaffarian δήλωσε: «Μικρές διατροφικές αλλαγές και αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν μαζί να κάνουν τη διαφορά προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο. Τα ευρήματά μας δείχνουν πόσο διευκολύνεται η αύξηση του βάρους χωρίς την θέλησή μας αλλά και υποδεικνύουν την ευκαιρία για πρόληψη. Μικρές αλλαγές μπορούν να έχουν μεγάλο αποτέλεσμα».

Η έρευνα δείχνει ότι και ο ύπνος που διαρκεί περίπου 6-8 ώρες καθώς και η μείωση των ωρών παρακολούθησης τηλεόρασης, μπορούν να συνεισφέρουν στην απώλεια βάρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: