www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Ψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων ο εφαρμοστικός

Την Τετάρτη στις δύο το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η ονομαστική ψηφοφορία για το μεσοπρόθεσμο.

Την Τρίτη ψηφίστηκε επί των άρθρων του, με την διαδικασία του κατεπείγοντος, ο εφαρμοστικός νόμος στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής.

Νωρίτερα, με εσωκομματικές γκρίνιες -υπό τη μορφή επιφυλάξεων ή παρατηρήσεων σε ήπιους τόνους- και οι οποίες εστιάστηκαν κυρίως στις αποκρατικοποιήσεις, τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης και στο διαδικαστικό κομμάτι της ψήφισης του εφαρμοστικού νόμου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ψηφίστηκε επί της αρχής του ο εφαρμοστικός νόμος στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάσος Αλευράς παρότι δήλωσε ότι κατανοεί την αναγκαιότητα του κατεπείγοντος ωστόσο άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης για καθυστερήσεις. «Υπάρχει σωρεία θεμάτων που θα μπορούσαν να ρυθμιστούν νωρίτερα, και να αξιοποιηθεί ο χρόνος που παρήλθε και να μην φτάσουμε την τελευταία ώρα και υπό αυτή την πίεση να συζητάμε ρυθμίσεις που τουλάχιστον
στο τεχνικό τους κομμάτι έχουν πολλές δυσκολίες» παρατήρησε ο βουλευτής.

Αιχμές για το «κατεπείγον» με βολές κατά της κυβέρνησης άφησε και η πρόεδρος της επιτροπής Βάσω Παπανδρέου σημειώνοντας ότι «η επιτροπή έχει ταλαιπωρηθεί με τα κατεπείγοντα, περιμένουμε και η κυβέρνηση να λειτουργεί ως κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης και όχι μόνο να συρρικνώνει τον πολιτικό χρόνο». Παρατήρηση που προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κώστα Γείτονα ο οποίος ζήτησε από την πρόεδρο να μην περιλαμβάνει όλους όταν μιλά για ταλαιπωρία της επιτροπής και επικαλέστηκε – βάση του κανονισμού της Βουλής- το δικαίωμα της κυβέρνησης να φέρνει νομοσχέδια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Τη συναίνεση ΝΔ, ΛΑΟΣ και Ντόρας Μπακογιάννη μόνο στο διαδικαστικό μέρος του κατεπείγοντος, έλαβε η κυβέρνηση ενώ το ΚΚΕ αποχώρησε διαμαρτυρόμενο προαναγγέλλοντας ότι στη συζήτηση στην Ολομέλεια θα καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων του εφαρμοστικού.

Τη διαδικασία του κατεπείγοντος κατήγγειλε και ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση τις καθυστερήσεις της, τις μετατρέπει σε τσαλάκωμα της Βουλής.

Επί της ουσίας του εφαρμοστικού νόμου, η ΝΔ καταψηφίζει επί της αρχής αλλά επιφυλάσσεται για ορισμένα άρθρα του νομοσχεδίου για τα οποία θα τοποθετηθεί στην ολομέλεια της Βουλής. Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Βρούτσης χαρακτήρισε τις ρυθμίσεις του εφαρμοστικού
άδικες , πρόχειρες και αναποτελεσματικές, υποστηρίζοντας ότι ιδιαίτερα οι φορολογικές διατάξεις ωθούν και πάλι σε ένα φαύλο κύκλο αναποτελεσματικότητας και δεν θα οδηγήσουν πουθενά.

Για ακόμη σκληρότερα μέτρα, από αυτά που είχε εξαγγείλει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατηγόρησε το νέο οικονομικό επιτελείο ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης. Υποστήριξε ότι το μεσοπρόθεσμο Παπακωνσταντίνου περιελάμβανε ηπιότερες ρυθμίσεις σε σχέση με αυτό που τελικά κατέθεσε ο κ. Βενιζέλος. «Εσείς πρέπει να αιτιολογήσετε την ασυνέπειά σας έναντι των όσων είπατε στα κόμματα και όχι η αντιπολίτευση να αιτιολογήσει τη στάση της» είπε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ.

Για λάθος συνταγή του μνημονίου που προκάλεσε βαθύτερη ύφεση, μεγαλύτερη ανεργία και παγίδευσε τη χώρας στο σπιράλ της ύφεσης και του χρέους μίλησε ο Δημήτρης Παπαδημούλης από το ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον την κυβέρνηση ότι έρχεται με ένα νέο πρόγραμμα που συνεχίζει την ίδια συνταγή και σκληραίνει ακόμη περισσότερο τα μέτρα.

Την αναγκαιότητα να περάσει ο εφαρμοστικός νόμος, ο οποίος συνδέεται με την καταβολή της 5ης δόσης, υπογράμμισε κατά την τοποθέτησή του ο Υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ αναφερόμενος γενικότερα στην οικονομική πολιτική τόνισε παράλληλα ότι « δεν πρόκειται να αλλάξουμε τους δημοσιονομικούς στόχους αλλά μπορούμε στο εσωτερικό αυτών των στόχων να οργανώσουμε το δικό μας σύστημα και να κάνουμε σωστά και δίκαια τις κατανομές που πρέπει».

Ο κ. Βενιζέλος απέφυγε να προσδιορίσει με σαφήνεια το χρονοδιάγραμμα για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ την οποία συνέδεσε με το 3ο ενεργειακό πακέτο. «Είναι δυνατόν να ληφθεί μια απόφαση για τη ΔΕΗ - που σαφώς πρέπει να αξιοποιηθεί- χωρίς να έχουμε εφαρμόσει το πλαισίου του 3ου ενεργειακού πακέτου;» αναρωτήθηκε και προανήγγειλε ότι επίκειται το ενεργειακό πακέτο.

Επίσης άφησε ανοιχτό το ζήτημα των ψήφων με τις οποίες θα περάσει η νέα δανειακή σύμβαση από τη Βουλή λέγοντας ότι «θα δούμε μια δανεική σύμβαση αν θα είναι διακρατική συμφωνία ή όχι. Η νέα δανειακή θα έρθει με τον αρμόζοντα τρόπο ώστε όλα τα κόμματα να αναλάβουν την ευθύνη τους».
Κατά των αποκρατικοποιήσεων σε περίοδο ύφεσης τάχθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Κουρουπλής τονίζοντας ότι «οι συνέπειες για όλους μας πολιτικά ή ηθικά για όλους θα είναι μεγάλες γιατί κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εκποιήσει δημόσια περιουσία αν η τιμή της δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Ενστάσεις για αποκρατικοποιήσεις εστιάζοντας σε ΕΛΤΑ και ΟΠΑΠ, εξέφρασε ο Σήφης Βαλυράκης ενώ και ο Δημήτρης Λιντζέρης υποστήριξε ότι το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων είναι μια πράξη τελεσίδικη, αν δώσεις τη ΔΕΗ, δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να πας να την αγοράσεις αν βρεις ένα τσουβάλι λίρες. Η περιουσία δεν ανήκει σε εμάς, αλλά στους πεθαμένους, στους ζωντανούς και τους αγέννητους..

Τις καθυστερήσεις και το συνδυασμό του Μεσοπρόθεσμου με την 5η δόση επέκρινε και η Κατερίνα Μπατζελή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: