www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Την Πέμπτη «κλειδώνουν» Μεσοπρόθεσμο - Εφαρμοστικός


Την Πέμπτη, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, «κλειδώνουν» οι πίνακες του Μεσοπρόθεσμου, ο εφαρμοστικός του νόμος και το επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε σήμερα την κυβερνητική επιτροπή και του υπουργικό Συμβούλιο για την πορεία στην οποία βρίσκεται η σχετική διαπραγμάτευση και εξουσιοδοτήθηκε να κάνει όλους τους αναγκαίους χειρισμούς.
Ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί αύριο, Πέμπτη, με τους επικεφαλής της τρόικας, που έρχονται και πάλι στην Αθήνα. Για το θέμα αυτό είχε σήμερα τηλεφωνική συζήτηση με τον Επίτροπο κ. Όλι Ρεν.

Στόχος είναι μέχρι αύριο το απόγευμα να έχουν οριστικοποιηθεί και τα τρία αυτά θέματα (πίνακες Μεσοπρόθεσμου, Εφαρμοστικός Νόμος, επικαιροποιημένο Μνημόνιο), μετά την ενημέρωση του αρμόδιου ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ Την Παρασκευή το πρωί πραγματοποιείται η συνεδρίαση της Διαρκούς
Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής για τη δεύτερη ανάγνωση του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος.

Την Πέμπτη, στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας, η συνεδρίαση του οποίου θα προηγηθεί της οριστικής συμφωνίας με την τρόικα, ο κ. Βενιζέλος θα παρουσιάσει αναλυτικά τα δεδομένα και ορισμένες εναλλακτικές λύσεις μεταξύ των οποίων πρέπει να γίνει η τελική επιλογή. Εφόσον όλα ακολουθήσουν τον προγραμματισμό, αύριο το απόγευμα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, το κείμενο του Εφαρμοστικού Νόμου θα δοθεί στα κόμματα την Παρασκευή, ώστε να μπορέσουν να το επεξεργαστούν έως την έναρξη της κοινοβουλευτικής συζήτησης. Την Δευτέρα και την Τρίτη θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το Μεσοπρόθεσμο. Την Τρίτη θα αρχίσει στην Διαρκή Επιτροπή η συζήτηση του Εφαρμοστικού Νόμου, ο οποίος θα πρέπει να ψηφιστεί έως τις 30 Ιουνίου.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, στη διαμόρφωση του οποίου είχαν συμμετάσχει όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία, είχε ούτως ή άλλως συμφωνηθεί πριν τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, με εξαίρεση ελάχιστα σημεία.

Κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως η ψήφος εμπιστοσύνης αποτελεί επιβεβαίωση της εντολής για τη συνέχιση μιας σκληρής μάχης για τη σωτηρία και την αλλαγή της χώρας, τονίζοντας πως βρισκόμαστε σε συνεχή και σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας.

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση εγγυάται τη σταθερότητα της πορείας της χώρας, την προοπτική της κοινωνίας και την ριζική αλλαγή της πατρίδας.

Όπως ανέφερε η μάχη δίνεται στο εσωτερικό, «για να βάλουμε τάξη στο σπίτι μας και να προωθήσουμε τις μεγάλες αλλαγές για τις οποίες διψούν όλοι οι Έλληνες», αλλά και στο εξωτερικό, «στην ΕΕ και διεθνώς για να διασφαλίσουμε την ομαλότητα στην πορεία της χώρας».

Πριν τη συνεδριάση του υπουργικού, που είναι σε εξέλιξη, συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία συγκλήθηκε για πρώτη φορά, με θέμα την ενημέρωση και προετοιμασία εν όψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 23-24 Ιουνίου.

Όπως έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος η συνολική κρίση της ευρωζώνης, το ελληνικό ζήτημα, έτσι όπως αυτό αποτυπώνεται στα συμπεράσματα του Eurogroup, συμπεριλαμβανομένων και των εκκρεμοτήτων που καταγράφονται στα συμπεράσματα αυτά, όπως η εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους, καθώς και η προοπτική και οι τυπικές διαδικασίες για τη νέα δανειοδότηση της Ελλάδας, θα βρεθούν στο επίκεντρο του δείπνου εργασίας που θα λάβει χώρα αύριο βράδυ στις Βρυξέλλες, πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Έγινε γνωστό, επίσης, ότι στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής θα υπάρχει αναφορά στην Ελλάδα, χωρίς όμως αυτή να είναι καταληκτική, καθώς τώρα ανοίγει ένας κύκλος συζητήσεων. Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες ανέφεραν πως θα πρέπει να αναμένεται ότι η Σύνοδος Κορυφής θα καλέσει τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν τις επόμενες ημέρες στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα.

Νωρίτερα σημερα ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική συνομιλία με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ η οποία, μεταξύ άλλων, τον συνεχάρη για τη χθεσινή ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση από την Βουλή. Ο κ. Παπανδρέου είχε επίσης τηλεφωνική συνομιλία με τον Φιλανδό ομόλογό του.

Υπενθυμίζεται πως οι πιέσεις από την ΕΕ και το ΔΝΤ για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου έχουν κλιμακωθεί, καθώς όπως είναι γνωστό τίθεται ο προϋπόθεση και για την εκταμίευση της 5ης δόσης του υφιστάμενου δανείου των 110 δισ. ευρώ.

Τη βεβαιότητα ότι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα θα ψηφισθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ χωρίς απρόοπτα, εξέφρασε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος.

Ωστόσο αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αλ. Αθανασιάδη, ο οποίος μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού Ant1δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο, ούτε τον εφαρμοστικό νόμο, αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Kυρ. Μητσοτάκης: Δεν πρόκειται να ψηφίσω το Μεσοπρόθεσμο


Από την πλευρά του, με δήλωσή του ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Β' Αθηνών, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο.

Αφορμή για τη διευκρινιστική αυτή δήλωση, αποτέλεσε η αναφορά του σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή ότι θα ψήφιζε το Μεσοπρόθεσμο σε περίπτωση οριακής πλειοψηφίας της κυβέρνησης στη Βουλή. «Αν ήταν η 151η η δική μου ψήφος θα ψήφιζα το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, αλλά έχουμε κυβερνητική πλειοψηφία», είχε δηλώσει νωρίτερα ο βουλευτής της ΝΔ λίγες ώρες μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση.

«Έχω δηλώσει επανειλημμένως ότι θα καταψηφίσω το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Ξεκαθαρίζω τη θέση μου προς αποφυγή παρεξηγήσεων και παρερμηνειών μιας απάντησης που έδωσα σε ένα εντελώς υποθετικό ερώτημα», ανέφερε στη δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης.

ΚΚΕ: To μεσοπρόθεσμο δεν παίρνει βελτίωση


Μήνυμα προς τους πολίτες να μην παγιδευτούν «από την προπαγάνδα, τους εκβιασμούς και τα πολιτικά παιχνίδια» έστειλε το ΚΚΕ τονίζοντας ότι το «μεσοπρόθεσμο της λαϊκής εξαθλίωσης δεν παίρνει βελτίωση».

«Με την εφαρμογή του (Μεσοπρόθεσμου) συμφωνούν όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η ΝΔ και τα κόμματα του Καρατζαφέρη και της Μπακογιάννη που θέλουν να ψηφιστεί εδώ και τώρα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα, καλώντας το λαό να συμμετάσχει στη 48ωρη απεργία.

ΛΑΟΣ: Ο πρώτος χορεύει και οι άλλοι σέρνονται


«Το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα είναι σαν το τσάμικο. Ο πρώτος χορεύει και οι άλλοι σέρνονται...», παρατήρησε ο ΛΑΟΣ.

ΔΗ.ΣΥ: Η κυβέρνηση οφείλει να κάνει διορθώσεις


Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο θα οριστικοποιηθεί η στάση της Δημοκρατικής Συμμαχίας αναφορικά με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, όπως ανέφερε η πρόεδρος του κόμματος, Ντ. Μπακογιάννη.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με αφορμή το πρόσφατο ταξίδι τις στις Βρυξέλλες, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι αναμένει το τελικό μεσοπρόθεσμο και έκανε γνωστό ότι έχει ζητήσει συναντήσεις με τους εκπροσώπους της τρόικας και τον Ευ. Βενιζέλο.

«Η κυβέρνηση οφείλει να διορθώσει τις αδυναμίες του σχεδίου», τόνισε, ενώ αναφερόμενη στην πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομικών για συναίνεση, είπε ότι αυτό το ζητά η Δημοκρατική Συμμαχία εδώ και έξι μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: