www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Αυξάνονται οι φόροι στα ακίνητα


Αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων εξετάζουν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, με στόχο την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων.

Παρά το γεγονός ότι η κτηματαγορά έχει «παγώσει» οι παράγοντες του υπουργείου θεωρούν ότι με την επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, το δεύτερο εξάμηνο, και με νέες στοχευμένες παρεμβάσεις η «πηγή» των ακινήτων μπορεί να αποφέρει περισσότερες εισπράξεις στα δημόσια ταμεία.

Στο πλαίσιο αυτό μελετάται ήδη πρόταση για διεύρυνση της φορολογικής βάσης του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας η οποία, σε συνδυασμό με τις νέες αντικειμενικές τιμές, θα αυξήσει τον αριθμό των υπόχρεων στον ΦΜΑΠ καθώς χιλιάδες φορολογούμενοι των οποίων η αξία των ακινήτων τους βρίσκεται σήμερα λίγο κάτω από το αφορολόγητο όριο των 400.000 ευρώ θα υποχρεωθούν αυτομάτως στην καταβολή ΦΜΑΠ.

Παράλληλα, για να εισρεύσουν περισσότερα έσοδα, τα στελέχη του υπουργείου εισηγούνται και τη μείωση του αφορολογήτου ορίου των 400.000 ευρώ, οπότε θα αυξηθεί ο αριθμός των υπόχρεων που
θα πέσουν στα «δίχτυα» του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι στο ΦΜAΠ υπάγονται σήμερα όσοι έχουν ατομική ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 400.000 ευρώ, δηλαδή περίπου 150.000 επί συνόλου 5 εκατ. ιδιοκτητών.

Στην τελική ευθεία


Όσον αφορά, πάντως, την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, από την οποία το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί ότι θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία την επόμενη διετία περίπου 500 εκατ. ευρώ, μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία.

Εντός της τρέχουσας εβδομάδος ολοκληρώνεται η έκδοση των αποφάσεων για τη συγκρότηση των ειδικών επιτροπών σε όλους τους νομούς της χώρας, προκειμένου να υποβάλουν τις προτάσεις τους για το ύψος των αυξήσεων και τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα ισχύουν στις περιοχές τους από το δεύτερο εξάμηνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το σχέδιο της κυβέρνησης, όπως προκύπτει από τα δημοσιονομικά μέτρα που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, η αύξηση των αντικειμενικών τιμών το 2011 αναμένεται να αποφέρει ποσό περίπου 270 εκατ. ευρώ, αλλά και 200 εκατ. ευρώ το 2012.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ευελπιστεί βέβαια ότι θα καταφέρει να συγκεντρώσει περίπου 500 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι ήδη η κτηματαγορά έχει «παγώσει», ενώ ταυτόχρονα αγνοεί τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στο σύνολο των επαγγελματικών δραστηριοτήτων που εμπλέκονται στο χώρο της οικοδομής.

Θα πρέπει, πάντως, να αναφερθεί ότι το σχέδιο των παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει αυξήσεις δύο «ταχυτήτων» στις αντικειμενικές αξίες, καθώς θα είναι χαμηλότερες στις λεγόμενες «ακριβές» περιοχές, αλλά εντυπωσιακά υψηλότερες στις «φθηνές».

Στόχος βέβαια του οικονομικού επιτελείου για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να αμβλύνει τις αντιδράσεις θα είναι όπως ο μέσος όρος των αυξήσεων να μην υπερβεί κατά πολύ το 30%, αν και θα υπάρχουν εισηγήσεις για αυξήσεις που ξεπερνούν και το 100%.

Οι επιβαρύνσεις ανά κατηγορία


Επισημαίνεται ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει ζητήσει να ετοιμάζονται οι σχετικοί πίνακες τιμών με τις εξής αυξήσεις:

* από 10% έως 30% για τα εντός σχεδίου ακίνητα. Οι αυξήσεις τιμών θα είναι περιορισμένες 10% - 20% σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές προσεγγίζουν τις αγοραίες, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ θα είναι μεγαλύτερες από 20% έως 30% στις περιοχές όπου υπάρχει σημαντική απόκλιση μεταξύ αγοραίων και αντικειμενικών.

* έως 50% για τις εκτός σχεδίου τιμές. Σε κάποιες περιοχές δημιουργούνται περισσότερες ζώνες και σε κάποιες άλλες διευρύνονται οι υπάρχουσες ζώνες. Σκοπός του μέτρου αυτού είναι οι τιμές κατά περιοχή να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

* πάνω από 50% σε περιοχές που προβλέπεται να επεκταθούν σύντομα τα σχέδια πόλης καθώς και σε παραθαλάσσιες περιοχές. Ειδικότερα, για τα ακίνητα που βρίσκονται σε ζώνη πλάτους 500 - 800 μέτρων από τα όρια εγκεκριμένων σχεδίων θα ανακοινωθούν αντικειμενικές αξίες γης, υψηλότερες απ' ό,τι για τα υπόλοιπα ακίνητα της περιοχής.

Εντονη ανησυχία παραγόντων της αγοράς


Ανεξάρτητα με το ποια θα είναι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, όπως επισημαίνουν παράγοντες της κτηματαγοράς, θα έχει και πάλι σημαντικές επιπτώσεις στην άμεση και έμμεση φορολογία των ακινήτων, ενώ όσοι προγραμματίζουν να αποκτήσουν ακίνητο θα υποχρεωθούν να πληρώσουν περισσότερα χρήματα σε δικηγόρους και συμβολαιογράφους.

Επισημαίνεται ότι με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε κάθε συμβόλαιο, είτε αφορά αγοραπωλησία, αντιπαροχή, δωρεά ή γονική παροχή, αυξάνονται ταυτόχρονα και τα συμβολαιογραφικά δικαιώματα, η παράσταση του δικηγόρου, η εγγραφή δικαιωμάτων στο υποθηκοφυλακείο, ενώ φυσικά αρκετοί θα είναι και οι υπόχρεοι οι οποίοι δεν θα γλιτώσουν από την τσιμπίδα του «πόθεν έσχες».

Με τα δεδομένα αυτά οι παράγοντες της αγοράς εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους ότι θα δημιουργηθούν νέα προβλήματα στην κτηματαγορά και στην οικοδομική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να επιμηκυνθεί το χρονικό διάστημα που θα παραμένει στον «πάγο» η αγορά ακινήτων, εάν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι η επικείμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων θα επηρεάσει και αρκετούς φόρους και τέλη, για τον προσδιορισμό των οποίων χρησιμοποιούνται ως βάση υπολογισμού οι αντικειμενικές αξίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: