www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Παράνομες συνταγογραφήσεις και χορηγήσεις συσκευών εις βάρος του ΟΓΑ


Κυκλώματα που χορηγούσαν παράνομα συσκευές οξυγόνου ή προέβαιναν σε παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων σε ασφαλισμένους εντόπισε η Επιθεώρηση του ΟΓΑ στο πλαίσιο των πανελλαδικών ελέγχων που πραγματοποιεί.

Όπως διαπιστώθηκε, εταιρεία παροχής ιατρικών ειδών και συσκευών οξυγόνου, που λειτουργεί στη Δυτική Ελλάδα προέβαινε σε συστηματική παραβίαση της ισχύουσας νομοθεσίας, υποβάλλοντας ψευδείς καταστάσεις και παραποιημένα παραπεμπτικά εξετάσεων, εισπράττοντας χρήματα μεταξύ άλλων και για ασφαλισμένους οι οποίοι είχαν αποβιώσει.

Στο κύκλωμα εμπλέκονταν διοικητικοί υπάλληλοι Κέντρου Υγείας καθώς και γιατροί που εξέδωσαν γνωματεύσεις για τη χορήγηση συσκευών οξυγόνου σε ασφαλισμένους του ΟΓΑ που δεν είχαν εξετάσει ποτέ ή που πολλοί από αυτούς είχαν αποβιώσει καθώς και αστυνομικός που βεβαίωνε το γνήσιο υπογραφής των δικαιούχων. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, η ζημία που προκλήθηκε για τον
ΟΓΑ είναι μεγάλης αξίας.

Παράλληλα κατά των έλεγχο των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών σε φαρμακείο της Κρήτης του ΟΓΑ βρέθηκαν σφραγίδες γιατρών που χρησιμοποιήθηκαν για την παράνομη έκδοση συνταγών με φάρμακα που ουδέποτε παρέλαβαν οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ. Το φαρμακείο εκτελούσε επίσης συνταγές με φάρμακα τα οποία δεν παραδόθηκαν σε ασφαλισμένους του ΟΓΑ, ενώ εξέδιδε συνταγές στο όνομα ασφαλισμένων σε φύλλο συνταγολογίου που ανήκε σε άλλον ασφαλισμένο.

Από τις καταθέσεις των ασφαλισμένων προέκυψε επίσης ότι συγκέντρωνε τα συνταγολόγια ασφαλισμένων του ΟΓΑ στα οποία συνταγογραφούντο φάρμακα εν αγνοία τους. Η αξία των πλαστών συνταγών που ελέγχθηκαν ξεπερνά το ποσό των 65.000 ευρώ.

Σε φαρμακείο τέλος των Κυκλάδων στο οποίο επίσης διενεργήθηκε έλεγχος, διαπιστώθηκε ότι ενώ οι συνήθεις μηνιαίοι λογαριασμοί που κατέθετε στον ΟΓΑ, για την απόδοση δαπάνης φαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων του Οργανισμού δεν ξεπερνούσαν το ποσό των 4.000 ευρώ παρουσίασαν αύξηση του ποσού της τάξης των 50.000 ευρώ. Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε προκλητή συνταγογράφηση, πλαστές συνταγές με αποτέλεσμα την οικονομική επιβάρυνση του Οργανισμού κατά 180.000 ευρώ.

Ο ΟΓΑ έδωσε εντολή να δρομολογηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την επιβολή κυρώσεων κατά παντός υπευθύνου και την διαβίβαση των φακέλων των υποθέσεων στον εισαγγελέα, ενώ έχει ζητηθεί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του η εντατικοποίηση των ελέγχων σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: