www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Θα ανεβαίνουν αυτόματα οι αντικειμενικές στο ύψος των αγοραίων

Αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των αγοραίων τιμών, απώλεια απαλλαγών και ελαφρύνσεων για όσους δεν εξοφλούν τα χρέη τους, αλλά και ανοιχτό ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ -μεταξύ άλλων στα ταξί- προωθεί το οικονομικό επιτελείο, το οποίο ετοιμάζει αλλαγές στη φορολογία νομικών προσώπων, ακινήτων και φοροαπαλλαγών.


Το «Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής 2011-2013», που στοχεύει στο υπερβολικό ποσό εσόδων ύψους 11,8 δισ. ευρώ στην τριετία 2011-2013 και το οποίο ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Οικονομικών, έκρυβε 4 δυσάρεστες εκπλήξεις:

Α Την αλλαγή του ισχύοντος συστήματος υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων από νέο, που θα προσεγγίζει τις πραγματικές εμπορικές αξίες και θα επιτρέπει την αυτόματη προσαρμογή τους κατά τις μεταβολές στις συνθήκες της αγοράς. Η αύξηση των αντικεμενικών ακόμα και μέχρι 200% σε ορισμένες περιοχές θεωρείται πλέον αποφασισμένη. Το ζητούμενο είναι αν θα γίνει
σταδιακά αρχής γενομένης από το δεύτερο εξάμηνο του 2011.

Β Την απώλεια απαλλαγών και ελαφρύνσεων, όπως εκπτώσεις φόρου από τις δηλώσεις εισοδήματος, δικαίωμα απαλλαγής πρώτης κατοικίας κατά τη μεταβίβαση κ.λπ., όσων φορολογουμένων έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη.

Γ Τη διεύρυση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένους τομείς, όπως τους αυτοκινητιστές ταξί, για τους οποίους σήμερα ισχύει 13% και προφανώς διερευνάται η αύξηση στο 23%.

ΔΤις αλλαγές φορολογίας νομικών προσώπων, ακινήτων, φοροαπαλλαγών, φορολογικών κινήτρων και εκπτώσεων με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τον Ιούνιο.

25%-37% η παραοικονομία

Με την επισήμανση ότι η παραοικονομία κυμαίνεται μεταξύ 25%-37% του ΑΕΠ, ήτοι 58-85 δισ. ευρώ, και ως εκ τούτου χάνονται φόροι 15 δισ. ευρώ ετησίως, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μίλησε για «έγκλημα κατά της χώρας» και ζήτησε τη συμβολή των πολιτών.
Για 6 δισ. ευρώ φόρων που χάνονται από τα 25 δισ. ευρώ παραεμπόριο έκανε λόγο ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος προανήγγειλε αλλαγή της αγορανομικής διάταξης για άμεση καταστροφή κατασχεμένων προϊόντων.

Την ανάγκη λήψης θετικών δράσεων επισήμανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης σχολίασε πως «το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να κάνει χωρίς το Δικαιοσύνης» αναφερόμενος στον νέο ειδικό γραμματέα ΣΔΟΕ.


Τα κυριότερα σημεία του 3ετούς Επιχειρησιακού Σχεδίου καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, το οποίο θα συμπληρωθεί μέχρι τέλη Ιουνίου από το 5ετές Στρατηγικό Πλαίσιο 2011-2015, εντοπίζονται σε:

1 Η φοροδιαφυγή μόνο από ΦΠΑ υπολογίζεται στα 6,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ το λαθρεμπόριο καυσίμων εκτιμάται γύρω στα 500 εκατ. ευρώ.

2 Προσβλέπουν στην είσπραξη 10 δισ. ευρώ από τα περίπου 40 δισ. ληξιπρόθεσμα, με αρχικό στόχο 200 εκατ. ευρώ φέτος. Μέχρι τις 31.3.2011 από αρχικές οφειλές 265,3 εκατ. ευρώ 4.959 οφειλετών είχαν εξοφληθεί 89 εκατ. ευρώ, ρυθμίστηκαν 22 εκατ. και έγινε διαγραφή 2,5 εκατ. ευρώ (!) από τους Big-90 το 2010.

3 Καταργούνται 200 εφορίες σε σύνολο 289 σήμερα. Θα μείνει μία εφορία ανά νομό, με εξαίρεση τους νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης και τα νησιά. Οι 2.500 εφοριακοί και 500 διοικητικοί θα πλαισιώσουν τον μηχανισμό ελέγχου. Οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από τα ΚΕΠ ή εφορίες τύπου ΚΕΠ.


4 Προωθούνται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί κινητών και ακινήτων.

Από Ιούνιο η φοροκάρτα


5 Μετατίθεται κατά ενάμιση μήνα και ενεργοποιείται από τον Ιούνιο η φοροκάρτα συλλογής αποδείξεων για κάλυψη αφορολόγητου ορίου 12.000 ευρώ.

6 Συνδέονται on line οι περίπου 350.000 φορολογικές ταμειακές μηχανές όλων των επιχειρήσεων με το υπουργείο Οικονομικών για άμεση αποστολή, καταγραφή και έλεγχο όλων των συναλλαγών το αργότερο το 2012.

7 Μέχρι τις 30 Ιουνίου θα δημοσιοποιηθούν τα ονόματα όσων έχουν υψηλές ληξιπρόθεσμες οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων, που λιμνάζουν πάνω από ένα χρόνο, ενώ ετοιμάζουν και τη δημοσιοποίηση ονομάτων φοροφυγάδων από υποθέσεις που έχουν τελεσιδικήσει.

8 Επιβεβαίωσε ότι το υπουργείο έχει λίστες Ελλήνων με τραπεζικές καταθέσεις στο εξωτερικό, καθώς και ότι προχωράει η διμερής συμφωνία με την Ελβετία για απόδοση φόρων από καταθέσεις Ελλήνων.



9 Το πακέτο των διασταυρώσεων στο προσεχές χρονικό διάστημα αφορά όσους περαίωσαν και δεν υπέβαλαν δήλωση ΦΠΑ, μη υποβολή δήλωσης εισοδήματος -ΦΠΑ και ΚΒΣ μη αποδοχή περαίωσης βάσει κριτηρίων, απόδοση φόρου μισθωτών υπηρεσιών, μεγαλοϊδιοκτήτες με είσπραξη ενοικίων που δεν δηλώνουν, μη πληρωμή τελών κυκλοφορίας 2009, εισοδήματα Ελλήνων εξωτερικού, μη υποβολή δήλωσης εισοδήματος από ενοικιαστές ακινήτων, επιστροφές ΦΠΑ, όσους επικαλούνται ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών για κάλυψη τεκμηρίου, ασυμφωνία εισαγωγών και ενδοκοινοτικών αποκτήσεων.

Προωθούνται εκτενείς έρευνες στον τομέα κοινωνικής ασφάλισης, πρόνοιας και περίθαλψης πολιτών (μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, παράνομες συνταγογραφήσεις, ψευδείς ιατρικές γνωματεύσεις, υπερτιμολογήσεις φαρμάκων κ.λπ.), κατάχρηση δημόσιας περιουσίας, αυθαίρετη καταπάτηση ανταλλάξιμων και δημόσιων κτημάτων, καθώς και παράνομη διαχείριση κοινοτικών πόρων, κρατικών χρηματοδοτήσεων και ενισχύσεων.

Πρόστιμο 37,5 εκατ. στα Ελ. Ναυπηγεία

10 Από τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα άξια προσοχής είναι τα 37,5 εκατ. ευρώ για τη μη τήρηση της σύμβασης κατασκευής, βελτίωσης και επισκευής υποβρυχίων από τα Ελληνικά Ναυπηγεία (Αμπού Ντάμπι Μαρ, Σκαραμαγκάς) ως προς τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, τα 8,5 εκατ. από κυπριακές εταιρείες που έχουν στην κυριότητά τους ακίνητα χωρίς να αποδοθεί στο Δημόσιο ο φόρος, τους 1 εκατ. διαδικτυακούς χρήστες πελάτες ηλεκτρονικής σελίδας που διακινούσε παράνομα κινηματογραφικά έργα και μουσικά άλμπουμ, παραγωγούς και εμπόρους ιχθύων.

ΣΕΒ: Καλοδεχούμενο

Καλοδεχούμενο χαρακτηρίζει το Επιχειρησιακό Σχέδιο ο ΣΕΒ, «αρκεί να μην αποδειχτεί ανεφάρμοστο ως προς τα μέτρα που προβλέπει και ανεδαφικό ως προς τους στόχους που θέτει».
Με την επισήμανση ότι η ολοκληρωμένη εφαρμογή των 70 δράσεων σημαίνει πως η έμφαση σε μέτρα αστυνομικού ελέγχου αντικατοπτρίζει τη βούληση της πολιτείας να αποκαταστήσει τη φορολογική ισορροπία σε μια χώρα, όπου ο 1 στους 2 δεν πληρώνει φόρο εισοδήματος. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: