www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Οι χώρες με τις καλύτερες συνθήκες για τις μητέρες


Η Νορβηγία και η Αυστραλία είναι οι δύο χώρες του κόσμου που διασφαλίζουν τις καλύτερες συνθήκες για τις μητέρες, σύμφωνα με την έκθεση της οργάνωσης «Save the Children» για το έτος 2010. Χειρότερη χώρα για να μεγαλώσει μία μητέρα τα παιδιά της είναι το Αφγανιστάν, το οποίο κατέχει την κατώτερη θέση της κατάταξης που περιλαμβάνει 43 ανεπτυγμένα κράτη και 117 αναπτυσσόμενα.

Στις υψηλότερες θέσεις της λίστας βρίσκονται, επίσης, η Ισλανδία, η Σουηδία, η Δανία, η Νέα Ζηλανδία, η Φινλανδία, η Ολλανδία και το Βέλγιο, γεγονός που επισημαίνει το υψηλό επίπεδο διαβίωσης και κοινωνικής πρόνοιας που παρέχουν οι χώρες της βόρειας Ευρώπης και συγκεκριμένα οι σκανδιναβικές.

Η έρευνα που οδηγεί στην ταξινόμηση των κρατών εξετάζει μια σειρά δεικτών για την υγεία και την ευεξία των παιδιών και των μητέρων, καθώς και την πρόσβαση των μητέρων την εκπαίδευση, τις
οικονομικές ευκαιρίες και τις παροχές της κρατικής πρόνοιας για τη μητέρα και το παιδί.

Οι εννέα χώρες με τις χειρότερες συνθήκες διαβίωσης για τη μητέρα είναι, εκτός από το Αφγανιστάν, ο Νίγηρας, το Τσάντ, η Γουινέα, η Υεμένη, η Δημοκρατία του Κονγκό, το Μαλί, το Σουδάν, η Ερυθραία και η Ισημερινή Γουινέα.

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 24η θέση, ξεπερνώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες που βρίσκονται στην 28 θέση, κυρίως εξαιτίας της θνησιμότητας των γυναικών κατά τη γέννα η οποία ανέρχεται σε 1/4800 και αποτελεί μία από τις υψηλότερες στον ανεπτυγμένο κόσμο. Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες υστερούν σημαντικά σε επίπεδο παροχών μητρότητας σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ανεπτυγμένα κράτη.

«Παρότι η κατάσταση στις ΗΠΑ χρήζει βελτίωσης, οι μητέρες των αναδυόμενων κρατών διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για την υγεία των ίδιων και των παιδιών τους», υπογραμμίζει η Μαίρη Μπεθ Πάουερς, αντιπρόεδρος της οργάνωσης. «Εξαιτίας της έλλειψης έμπειρων μαιών και των κινδύνων που απορρέουν από τις πρακτικές ελέγχου των γεννήσεων, οι μητέρες στις χώρες στις κατώτερες θέσεις της κατάταξης διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό», συμπληρώνει.

Στο Νίγηρα, μία στις επτά γυναίκες χάνουν τη ζωή τους στη γέννα, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 1/8 στο Αφγανιστάν και στη Σιέρα Λεόνε. Ενδεικτικά, στην Ελλάδα και την Ιταλία ο κίνδυνος θανάτου της μητέρας στη γέννα είναι μόλις 1/25.000, ενώ στην Ιρλανδία είναι 1/47.000. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες οι μητέρες έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν εξαιτίας της εγκυμοσύνης σε σύγκριση με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη την Ελλάδα ή την Ιταλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: