www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Δ. Κουσελάς: Δεν καταργούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά


«Δεν εξετάζεται η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές», καθησυχάζει ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Ιωάννη Κοραντή.

Σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο κ. Κουσελάς υπενθυμίζει ότι οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ εφαρμόζονται υπό ορισμένες προϋποθέσεις σε νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου, σύμφωνα με κοινοτική οδηγία που εξακολουθεί να ισχύει.

Ο υφυπουργός αναφέρει ότι «η δυνατότητα αυτή δόθηκε στη χώρα μας προκειμένου να αντιμετωπισθούν ορισμένες αντικειμενικές δυσχέρειες στην άσκηση οικονομικών δραστηριοτήτων στις εν λόγω νησιωτικές περιοχές (αυξημένο κόστος μεταφοράς αγαθών κλπ), με επίπτωση στην τελική τιμή των αγαθών και υπηρεσιών, συνεπώς και στο κόστος διαβίωσης στις περιοχές αυτές».

Επισημαίνεται επιπλέον ότι η συγκεκριμένη μείωση συντελεστών εφαρμόζεται χωρίς καμία μεταβολή, τόσο ως προς το ποσοστό μείωσης όσο και ως προς τις περιοχές για τις οποίες η μείωση αυτή ισχύει από το 1992.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, αλλά και το γεγονός ότι έως σήμερα εξακολουθούν να υφίστανται οι λόγοι για τους οποίους παρασχέθηκε στη χώρα μας η παραπάνω δυνατότητα, διευκρινίζουμε ότι
δεν εξετάζεται η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στις εν λόγω νησιωτικές περιοχές», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η καθησυχαστική απάντηση του κ. Κουσελά διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από ερώτηση του βουλευτή του κ. Κοραντή, στην οποία υποστήριξε ότι «κλίμα αναβρασμού επικρατεί και έντονες αντιδράσεις εκδηλώνονται στις τοπικές κοινωνίες της Δωδεκανήσου αλλά και των λοιπών νησιών του Αιγαίου από τις συγκλίνουσες πληροφορίες ότι η κυβέρνηση προγραμματίζει την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, που ισχύουν για τις νησιωτικές περιοχές».

Δεν υπάρχουν σχόλια: