www.kryfokamari.blogspot.com

Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Σεισμός 6,2 Ρίχτερ βορειοδυτικά της Κάσου


Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,2 Ρίχτερ σημειώθηκε χθες στις 16:29 στο θαλάσσιο χώρο 49 χλμ. βορειοδυτικά της Κάσου και 361 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

«Είναι ένας σεισμός 6 περίπου ρίχτερ μεταξύ Καρπάθου και Κρήτης και είναι σε μια περιοχή που δίνει σεισμούς» ανέφερε ο ευρωβουλευτής και Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών από το 1995 έως το 2008, κ. Γιώργος Σταυρακάκης, ο οποίος βρισκόταν σε εκδήλωση στο Ηράκλειο όταν έγινε ο σεισμός.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής Σεισμολογίας, Κων. Μακρόπουλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο μεγάλος σεισμός στην Ιαπωνία να επιτάχυνε την εκδήλωση του σημερινού
σεισμού στο νότιο Αιγαίο.

«Το' χαμε πει από την αρχή. Τέτοιοι τεράστιοι σεισμοί όπως της Ιαπωνίας επιταχύνουν την εκδήλωση κάποιων ρηγμάτων που είναι έτοιμα να εκδηλωθούν» σημείωσε ο κ. Μακρόπουλος. «Είναι σαν ένα ποτήρι που είναι έτοιμο να ξεχειλίσει και άμα το κουνάς χύνεται» πρόσθεσε.

Όπως είπε ο καθηγητής, τέτοιος σεισμός σαν τον σημερινό είχε τρία χρόνια να εκδηλωθεί και προσδιόρισε το εστιακό του βάθος στα 50 χιλιόμετρα, γι' αυτό έγινε και αισθητός σε τόσο μεγάλη έκταση.

Στα 5,9 Ρίχτερ εκτιμά το μέγεθος του σεισμού το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS), ενώ 6,2 Ρίχτερ είναι η εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Ινστιτούτου.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Βόρεια Κρήτη, κυρίως στο Νομό Λασιθίου αλλά και στην πόλη του Ηρακλείου, καθώς και στο σύνολο των νησιών του νοτίου Αιγαίου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στην περιοχή της Σητείας αναφέρθηκαν μικρές ζημιές, όπως σπάσιμο υαλοπινάκων, ενώ σε παλαιά σπίτια υπήρξαν πτώσεις σοβάδων.

Αναστάτωση προκάλεσε η δόνηση και σε Ρόδο και Κάρπαθο, αν και δε προκλήθηκαν καταστροφές. Με δηλώσεις του ο δήμαρχος Καρπάθου, Μιχάλης Χανιώτης, ανέφερε ότι ο σεισμός ήταν δυνατός και προκάλεσε ανησυχία ιδιαιτέρως στους κατοίκους της Ολύμπου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: