www.kryfokamari.blogspot.com

Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Ανακαλύφθηκε δεινόσαυρος εφάμιλλος του Τυραννόσαυρου Ρεξ


Ένας νέος, σαρκοβόρος δεινόσαυρος προστίθεται στην οικογένεια των γνωστών δεινοσαύρων. Πρόκειται για τον «Zhuchengtyrannus magnus» (μεγάλος τύραννος από το Τσουτσένγκ), έναν αρπακτικό δεινόσαυρο 11 μέτρων, ο οποίος φαίνεται να ήταν εξίσου τρομαχτικός με τον Τυραννόσαυρο Ρεξ.

Ο αρπακτικός δεινόσαυρος ανήκε στην οικογένεια των θηροπόδων, είχε ύψος περίπου τέσσερα μέτρα και ζύγιζε έξι τόνους. Χρονικά τοποθετείται στην ύστερη Κρητιδική περίοδο, δηλαδή ζούσε πριν από 99 έως 65 εκατ. χρόνια.

Το νέο εύρημα παρουσίασε η διεθνής επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Ντέηβιντ Χόουν από το University College του Δουβλίνου, σε συνεργασία με τον Κινέζο παλαιοντολόγο Χου
Τσινγκ από το Ινστιτούτο Παλαιοντολογίας Σπονδυλωτών και Παλαιοανθρωπολογίας του Πεκίνου.

Οι παλαιοντολόγοι μπόρεσαν να σκιαγραφήσουν το «προφίλ» του δεινοσαύρου με βάση κάποια οστά του κεφαλιού και του σαγονιού που ανακάλυψαν, τα οποία είναι ελάχιστα εκατοστά μικρότερα σε μέγεθος σε σχέση με αυτά του Τυραννόσαυρου. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο μεγάλος τύραννος από το Τσουτσένγκ ήταν πελώριος», δήλωσε ο Χόουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: