www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Άγκελα Μέρκελ: Ναι στην επιμήκυνση, όχι σε αναδιάρθρωση, ευρωομόλογο και επαναγορά χρέους


Θετικά απαντά η Γερμανίδα καγκελάριος στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από την τρόικα, απορρίπτοντας παράλληλα κάθε σκέψη περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας Bild, ανήμερα της έκτακτης Συνόδους Κορυφής στις Βρυξέλλες, η Ανγκελα Μέρκελ εκτιμά πως τα τρία χρόνια του μνημονίου δεν επαρκούν προκειμένου η Ελλάδα να λύσει τα προβλήματά της. "Η Ελλάδα πρέπει να ξεπεράσει τις συνέπειες των βαριών οικονομικών της σφαλμάτων" δηλώνει, προσθέτοντας πως οποιαδήποτε εμμονή στην τριετία θα "δημιουργήσει νέα αναταραχή". Η καγκελάριος αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να θέσει βέτο στην περίπτωση που οι όροι για την παροχή βοήθειας σε μια χώρα-μέλος της ευρωζώνης δεν έχουν ικανοποιηθεί πλήρως.

Παράλληλα η καγκελάριος τάσσεται εναντίον κάθε σκέψης περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αλλά και της έκδοσης ευρωομολόγων. "Κατά την άποψή μας τα ευρωομολόγα παραμένουν λάθος εργαλείο, που εκφράζουν μια ψευδή αλληλεγγύη " σημειώνει, προσθέτοντας πως στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης που θα τεθεί σε λειτουργία το 2013 θα
πρέπει να συμμετέχει και ο ιδιωτικός τομέας.

Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης προειδοποιούν πως δεν θα πρέπει να καλλιεργούνται μεγάλες προσδοκίες από την αυριανή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Το Βερολίνο εμφανίζει την σύνοδο ως ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων, για όλα τα ανοικτά θέματα, υπονοώντας πως οι αποφάσεις θα ληφθούν κατά τη σύνοδο της 25ης Μαρτίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: