www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Γ. Παπανδρέου: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την αποτυχία»


«Βάζουμε σε τάξη τα του οίκου μας, έχουμε όμως ανάγκη από την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων μας», τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στη γαλλική Monde. Υποστήριξε πως αν η Ε.Ε. δεν προχωρήσει στην παράταση της αποπληρωμής και τη μείωση των επιτοκίων του δανείου των 110 δισ. ευρώ, το πρόβλημα δεν θα το έχει μόνον η Ελλάδα, αλλά ολόκληρη η ευρωζώνη.

"Οι αγορές θα αντιδρούσαν άμεσα. Οι δύο Σύνοδοι Κορυφής του Μαρτίου αποτελούν μία από τις τελευταίες ευκαιρίες για την Ευρώπη, για να αντιμετωπίσει τις αγορές", πρόσθεσε. Ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, εκτιμώντας ότι θα γινόταν εις βάρος της αξιοπιστίας της χώρας, θα οδηγούσε στην κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, θα ζημίωνε τα ασφαλιστικά ταμεία και θα προκαλούσε μια χιονοστοιβάδα κερδοσκοπικών επιθέσεων σε κράτη της ευρωζώνης. "Πρόκειται για ένα τίμημα πολύ βαρύ με λίγα λόγια, η αναδιάρθρωση δεν βρίσκεται στην
ατζέντα της Ελλάδας και της Ευρώπης", είπε.

Ο Γ. Παπανδρέου εκτίμησε ότι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας δεν αρκεί για να αντιμετωπίσει με άμεσο τρόπο η κρίση και χαρακτήρισε ανεπαρκή οποιαδήποτε προσέγγιση πλην εκείνης της λύσης-πακέτου για την ευρωζώνη. "Οι χρηματαγορές έχουν συνειδητοποιήσει ότι μία τέτοιου είδους αποτυχία θα μπορούσε να οδηγήσει σε επαναφορά της κρίσης", πρόσθεσε.

Δήλωσε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας, επισημαίνοντας ότι η Ε.Ε. διαθέτει την πολιτική βούληση και τα τεχνικά εργαλεία για να βρει βιώσιμη λύση. "Η Ευρώπη οφείλει να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει, δηλαδή να καταστήσει πιο ευέλικτο το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να εξετάσει την ιδέα των ευρωομολόγων και του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών", σημείωσε.
Απαντώντας για την πρόσφατη -και κατά την κυβέρνηση αδικαιολόγητη- υποβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody's, o πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο οίκος αξιολόγησης δεν συνειδητοποιεί ότι η Έλληνες έχουν κάνει θυσίες και βρίσκονται στο σωστό δρόμο και πρόσθεσε πως αυτό αποδεικνύει ότι η Ευρώπη οφείλει με σαφήνεια να θέσει κανόνες. "Επιπλέον, είναι μια ισχυρή ένδειξη. ώστε η Ευρώπη να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις, για να καθησυχάσει τις αγορές και να αποδείξει σε αυτές ότι γίνεται ορθή διαχείριση του χρέους εντός της Ε.Ε. και των κρατών-μελών", σημείωσε.

Ερωτηθείς για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ύψους 50 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε με δική της θέληση δεσμεύσεις που συχνά ξεπερνούν τους στόχους που είχαν θέσει οι δανειστές της. Όσον αφορά στην επίμαχη συνέντευξη τύπου της τρόικας, είπε πως από τη στιγμή που πραγματοποιείται μεγάλος αριθμός αλλαγών σε σύντομο χρονικό διάστημα, "είναι φυσικό να δημιουργούνται προβλήματα στην επικοινωνία".


Δεν υπάρχουν σχόλια: