www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Πως πηδούν τα καγκουρό;


Ερευνητές από τέσσερα πανεπιστήμια χρειάστηκε να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να εξηγήσουν, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, το μηχανισμό αναπήδησης των καγκουρό.

Σε αντίθεση με άλλα ζώα, το αυστραλιανό μαρσιποφόρο δεν προσαρμόζει τη στάση του σώματός του ανακατανέμοντας το βάρος του. Η χρήση υπέρυθρης τεχνολογίας ανάλυσης κίνησης σε εξωτερικό χώρο έδειξε ακριβώς με ποιον τρόπο τα καγκουρό αναπηδούν ρίχνοντας το μεγαλύτερο βάρος στα πόδια και στο έδαφος.

Η τεχνολογία αυτή - γνωστή και ως motion capture- καταγράφει τις κινήσεις και αναλύει την αντανάκλαση μικρών πλαστικών σημαδιών που βρίσκονται τοποθετημένα πάνω στο κινούμενο σώμα. Έχει πολλές εφαρμογές: χρησιμοποιείται π.χ. από εκπαιδευτές του γκολφ, οι οποίοι θέλουν να
αναλύσουν τις βολές των μαθητών τους, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει «εισβάλει» και στο Χόλιγουντ. Ένα γνωστό παράδειγμα είναι ο «ʼρχοντας των Δαχτυλιδιών», όπου χάρη στο motion capture, ο ηθοποιός ʼντι Σέρκις έγινε... Γκόλουμ.

Υπέρυθρη ακτινοβολία φωτίζει το υποκείμενο, την ώρα που αρκετές κάμερες ακολουθούν και καταγράφουν πιστά τις κινήσεις του χάρη στα πλαστικά σημάδια. Τέτοιες μελέτες ωστόσο δεν πραγματοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους, λόγω της υπέρυθρης ακτινοβολίας του Ηλίου. Στη μελέτη τους, ερευνητές από το Βασιλικό Κολέγιο Κτηνιατρικής του Λονδίνου και τα Πανεπιστήμια του ʼινταχο, του Κουίνσλαντ και της Δυτικής Αυστραλίας, χρησιμοποίησαν ένα πρωτοποριακό τέτοιο σύστημα που μπορεί να «παρακάμψει» την εξωτερική υπέρυθρη ακτινοβολία και να επικεντρωθεί στο υποκείμενο. Έτσι, κατόρθωσαν να παρατηρήσουν τα καγκουρό σε εξωτερικό χώρο, όπου είχαν μεγαλύτερη άνεση να κινηθούν.

«Η ομάδα επιχειρεί να κατανοήσει πώς τα καγκουρό αλλάζουν τη στάση του σώματός τους και τη μηχανική της αναπήδησής τους ανάλογα με το μέγεθός τους», εξηγεί ο Κρεγκ Μαγκόουαν από το Πανεπιστήμιο του ʼινταχο. «Υπάρχουν είδη που, όσο μεγαλώνουν, υιοθετούν όλο και πιο όρθια στάση, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι μηχανικές απαιτήσεις από το μυικό τους σύστημα και, συνεπώς, να αυξάνεται το 'μηχανικό πλεονέκτημά' τους.»

Μιλώντας στο BBC, ερευνήτρια από το Βασιλικό Κολέγιο Κτηνιατρικής είπε ότι η ομάδα εξετάζει επίσης πώς τα καγκουρό είναι σε θέση να αναπηδούν με τόση ταχύτητα χωρίς να αλλάζουν στάση, ακόμη και όταν είναι πολύ βαριά. Πιστεύουν ότι τα συμπεράσματα των πειραμάτων τους, που διεξάγονται σε ζωολογικό κήπο του Μπρίσμπεϊν, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην κτηνιατρική ή ακόμη και για την προστασία των ειδών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: