www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

ΗΠΑ: Εμβόλιο μειώνει τον κίνδυνο προσβολής έρπη

Την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του έρπη ζωστήρα σε ποσοστό 55% για άτομα άνω των 60 ετών στις ΗΠΑ, επιβεβαιώνει έρευνα που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στην ιατρική επιθεώρηση Journal of the American Medical Association (JAMA).


"Η έρευνά μας δείχνει ότι το εμβόλιο μπορεί να εμποδίσει δεκάδες χιλιάδες κρούσματα έρπη", υπογράμμισε ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, ο Δρ. Χουνγκ Φου Τσενγκ, ερευνητής της Kaiser Permanente, μιας από τις μεγαλύτερες μη κερδοσκοπικές οργανώσεις υγειονομικής περίθαλψης.

Η μελέτη δείχνει ότι το εμβόλιο μειώνει τον κίνδυνο προσβολής του έρπη όχι μόνο στους ηλικιωμένους με καλή κατάσταση υγείας αλλά επίσης και σε όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα,
όπως διαβήτη, καρδιαγγειακά, πνευμονοπάθειες ή νεφροπάθειες.

Τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) συστήνουν στα άτομα 60 ετών και άνω, το ανοσοποιητικό σύστημα των οποίων είναι πιο εξασθενημένο, να κάνουν το εμβόλιο. Το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει βγει στην αγορά από 2006 αλλά μέχρι το 2009 μόλις ένας στους δέκα Αμερικανούς το είχε χρησιμοποιήσει.

Ο επιδημιολόγος των CDC, Ραφαέλ Αρπάζ, που συμμετείχε στην έρευνα, τόνισε ότι ο κίνδυνος να παρουσιάσει κανείς έρπη στη ζωή του φτάνει το 30%. Συνήθως έρπη παθαίνουν άνθρωποι που στην παιδική τους ηλικία πέρασαν ανεμοβλογιά.

Στις ΗΠΑ καταγράφονται ετησίως τουλάχιστον ένα εκατομμύριο κρούσματα έρπη ζωστήρα. Η πάθηση μπορεί να επιμείνει για πολλούς μήνες, ακόμη και για χρόνια.



Δεν υπάρχουν σχόλια: