www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Aκτίνες αντιύλης δημιουργούν οι καταιγίδες της Γης

Οι γήινες καταιγίδες παράγουν ακτίνες αντιύλης. Το φαινόμενο κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων-γάμα «Φέρμι» και σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για μια απρόβλεπτη εξέλιξη, μια από τις σημαντικότερες στον τομέα των γεωεπιστημών εδώ και πολύ καιρό.


Οπως είναι γνωστό οι ηλεκτρικές καταιγίδες μπορούν να δημιουργήσουν σπινθήρες ακτίνων γάμα. Αυτό που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά είναι πως παράγονται επίσης ρεύματα ηλεκτρονίων και αντι-ηλεκτρονίων (δηλαδή ποζιτρονίων), που είναι το αντίστοιχό τους στην αντιύλη.

"Η ιδέα ότι σε οποιονδήποτε πλανήτη που έχει καταιγίδες, αυτές μπορούν να δημιουργήσουν αντιύλη, η οποία μετά εκτοξεύεται στο διάστημα με την μορφή εστιασμένων ακτίνων, οι οποίες είναι δυνατό να ανιχνευθούν από ένα διαστημικό σκάφος, ακούγεται σαν βγαλμένη κατευθείαν από
επιστημονική φαντασία", δήλωσε ο ειδικός σε θέματα ηλεκτρισμού της ατμόσφαιρας Στίβεν Κόνορ του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα.

Το αποτέλεσμα της έρευνας ανακοινώθηκε από τους επιστήμονες, με επικεφαλής την ερευνήτρια της NASA Τζούλι Μακένερι στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Ένωσης, σύμφωνα με το BBC.

Θα δημοσιευτεί επίσης στο περιοδικό γεωφυσικού περιεχομένου «Geophysical Research Letters».



Δεν υπάρχουν σχόλια: