www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Νέες αυξήσεις τιμολογίων «βλέπει» ο πρόεδρος της ΔΕΗ

Ανοικτό άφησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της επιχείρησης, λόγω της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και του ανταγωνισμού.


Μιλώντας στην Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος του Κοινοβουλίου, ο Αρθούρος Ζερβός τόνισε ότι παρόλο που η λογική της απελευθέρωσης και του ανταγωνισμού λέει ότι θα πέσουν θεωρητικά οι τιμές, σε καμία χώρα δεν έχει παρατηρηθεί να πηγαίνουν προς τα κάτω τα τιμολόγια. Όπως σημείωσε σε όλες τις χώρες έχουμε δει αύξηση των τιμολογίων και κατά συνέπεια μέσα από αυτή τη διαδικασία αναμένεται αύξηση των τιμολογίων και στη χώρα μας.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ πρόσθεσε ότι, με βάση τις αρχές της απελευθέρωσης της αγοράς, δεν μπορεί να ισχύσει αυτό που γινόταν κάποτε, τα εμπορικά τιμολόγια να επιδοτούν τα οικιακά και αγροτικά τιμολόγια.

Παράλληλα, επικαλούμενος την επιταγή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που θέλει, λόγω της απελευθέρωσης της αγοράς, εύλογο κέρδος της τάξης του 5%, τόνισε: "Δεν μπορείς να πουλάς κάτω του κόστους".

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την ακρόαση των νέων αντιπροέδρων της ΡΑΕ, Δημ. Ραχιώτη και Μιλτιάδη Ασλάνογλου, ο
πρόεδρος της Αρχής Νίκος Βασιλάκος επισήμανε ότι η ΡΑΕ δεν γνωμοδοτεί για τα τιμολόγια, αλλά για τα πλαφόν που καταθέτει η ΔΕΗ. Επισήμανε δε ότι "υπεύθυνη" για τις αυξημένες τιμές είναι εν τέλει η νομοθεσία, ευρωπαϊκή και ελληνική, που υπαγορεύει οι χαμηλές καταναλώσεις να μη μπορεί να τιμολογούνται κάτω του κόστους.



Δεν υπάρχουν σχόλια: