www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Κάθε χρόνος και χειρότερα για τα ιδιωτικά νοσοκομεία

Μειούμενος βαίνει ο ρυθμός αύξησης των συνολικών εσόδων των ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ ισχυρή διατηρείται η παρουσία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στον κλάδο, όπως προκύπτει από την κλαδική μελέτη «Ιδιωτικές Υπηρεσίες Υγείας» που εκπόνησε πρόσφατα η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP Group. Η μελέτη πραγματεύεται τους τομείς των γενικών θεραπευτηρίων, των μαιευτικών κλινικών και των διαγνωστικών κέντρων, εξετάζοντας την πορεία και τις προοπτικές τους.


Εκτός από τους δημογραφικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες, το επίπεδο των νοσηλευτικών υπηρεσιών του δημόσιου τομέα, χαρακτηρίζεται ως ο πλέον σημαντικός παράγοντας για τη στροφή του κοινού στις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το 2008 καταγράφηκαν σε ολόκληρη τη χώρα 15.028 κλίνες σε ιδιωτικά θεραπευτήρια επί συνόλου 53.652 κλινών. Τα ιδιωτικά
θεραπευτήρια, διακρίνονται σε μεγάλες πολυδύναμες κλινικές, σε μεσαίες και μικρότερες μονάδες, ενώ ξεχωριστή κατηγορία αποτελούν τα νευροψυχιατρικά θεραπευτήρια και οι μαιευτικές κλινικές. Όσον αφορά στα διαγνωστικά κέντρα, σε ολόκληρη τη χώρα εκτιμάται ότι λειτουργούν περίπου 400 κέντρα κάθε μορφής και μεγέθους.

Η συνολική αγορά των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας (βάσει αξίας), παρουσίασε αύξηση κατά 3,6% το 2009 σε σχέση με το 2008. Ειδικότερα κατά κατηγορία, τη μεγαλύτερη αύξηση εμφανίζουν τα έσοδα των διαγνωστικών κέντρων (ποσοστό 5,2%) και ακολουθεί η αγορά των γενικών κλινικών με ποσοστό 3,4%. Σχετικά με τις μαιευτικές - γυναικολογικές κλινικές, η αύξηση των εσόδων τους διαμορφώθηκε στο 2,5% το 2009. Οι γενικές κλινικές αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μερίδιο στο σύνολο της αγοράς των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας, το οποίο εκτιμάται στο 67% για το 2009. Οι μαιευτικές κλινικές συγκεντρώνουν το 14% των συνολικών εσόδων, ενώ το υπόλοιπο 19% μοιράζονται τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας καταναλωτών η οποία διεξήχθη στα πλαίσια εκπόνησης της συγκεκριμένης μελέτης, βάσει δομημένου ερωτηματολογίου, η «αμεσότητα της εξυπηρέτησης» κρίνεται ως σημαντικότερος λόγος για την επιλογή ενός ιδιωτικού νοσοκομείου έναντι ενός δημοσίου, σε ποσοστό 39% του δείγματος. Ως σημαντικότερο δε κριτήριο επιλογής μεταξύ των ιδιωτικών νοσοκομείων, αναφέρεται η «εμπειρία του ιατρικού προσωπικού» σε ποσοστό 29%. Επίσης, μεταξύ των ατόμων που έχουν πραγματοποιήσει ιατρικές - διαγνωστικές εξετάσεις σε ιδιωτικό φορέα, το 55% κρίνει το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών ως «καλό».

Παράγοντες της αγοράς, αναφέρεται στην μελέτη της ICAP, εκτιμούν ότι το 2010 θα είναι μια δύσκολη χρονιά και για τον κλάδο της ιδιωτικής υγείας. Μελετώντας τα οικονομικά αποτελέσματα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου για το πρώτο τρίμηνο του 2010 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009, στον τομέα των γενικών κλινικών παρατηρείται μείωση του κύκλου εργασιών των εταιρειών της τάξης του 9%, ενώ στον τομέα των μαιευτικών - γυναικολογικών κλινικών η μείωση είναι της τάξης του 8%. Καλύτερη είναι η εικόνα για τον τομέα των διαγνωστικών κέντρων όπου σημειώνεται αύξηση της τάξης του 6%.



Δεν υπάρχουν σχόλια: