www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Με υποβάθμιση απειλεί την Ελλάδα ο S&P

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε CreditWatch από ΒΒ+, εκτιμώντας ότι θα με τη σύσταση ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης ενδέχεται να ζημιωθούν οι ιδιώτες κάτοχοι ομολόγων.

Η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας τοποθετήθηκε σε “CreditWatch” (καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης) με αρνητικές συνέπειες, από BB+, όπως ανακοίνωσε η Standard & Poor’s.

Η S&P υπογράμμισε ότι με τους νέους κανόνες αυξάνεται το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να στραφεί σε βάρος των ιδιωτών που κατέχουν κρατικά ομόλογα. "Πιστεύουμε ότι (το Ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης) θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες στο κατά πόσο οι μη-κυβερνητικοί κάτοχοι κρατικού χρέους να πληρώνονται στο ακέραιο και εγκαίρως", δήλωσε ο αναλυτής της S&P, Moritz
Kraemer.

Ο οίκος αξιολόγησης επεσήμανε ότι θα ανακοινώσει στους επόμενους τρεις μήνες αν θα προχωρήσει στην υποβάθμιση, όταν οι νέοι κανόνες θα είναι ξεκάθαροι.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν στη σύσταση ενός μηχανισμού που θα λύσει μελλοντικές κρίσεις χρεών των χωρών του ευρώ. Ο μηχανισμός που θα ξεκινήσει το 2013, θα μπορούσε να λειτουργήσει αρνητικά για τους επενδυτές, όπως τις τράπεζες ή τα αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου σε περίπτωση που εξαντληθεί το ρευστό μιας χώρας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: