www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Το 2016 θα φτάσει το Μετρό στον Πειραιά

Το καλοκαίρι αναµένεται να αρχίσουν τα έργα για την κατασκευή του Μετρό στον Πειραιά. Σύµφωνα µε πληροφορίες από την Αττικό Μετρό, η Ε.Ε. έβαλε στο αρχείo την προσφυγή διαγωνιζόµενης τεχνικής εταιρείας, η οποία είχε στραφεί κατά της Siemens που, συµµετέχοντας σε άλλη κοινοπραξία, διεκδικούσε το έργο.


Τον περασµένο µήνα – κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην εταιρεία Αττικό Μετρό – ο υπουργός Υποδοµών, Μεταφορών και ∆ικτύων κ. ∆ηµήτρης Ρέππας είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «η Ε.Ε. θα πει τον τελευταίο λόγο για το τι είναι ορθό να γίνει από νοµικής απόψεως».

Η επέκταση του Μετρό στον Πειραιά έπρεπενα ολοκληρωθεί έως το 2013. Τώρα που ξεµπλοκάρει η διαδικασία – και µε την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει νέα προσφυγή –το έργο αναµένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2016. Με βάση τον έως τώρα σχεδιασµό, η επέκταση θα έχει µήκος 7,6 χιλιόµετρα
και 6 σταθµούς.

Την ίδια ώρα,στόχος της Αττικό Μετρό είναι να ανοίξει µέσα στα Χριστούγεννα ο σταθµός του Μετρό στην Αγία Παρασκευή. «Ηδη», όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό κ. Χρήστος Τσίτουρας κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγµατοποίησε στο εργοτάξιο µε τον γενικό γραµµατέα του υπουργείου Υποδοµών κ. Γιάννη Οικονοµίδη και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Πλούταρχο Σακελλάρη, «έχουν αρχίσει οι δοκιµές των ηλεκτροµηχανολογικών συστηµάτων». Η εκτίµηση, ωστόσο,είναι υπεραισιόδοξη, σύµφωνα µε στελέχη του Μετρό, και το πιθανότερο είναι ο σταθµός να ανοίξει µετά τις γιορτές.

Μπορεί η επέκταση προς τον Πειραιά να ξεµπλοκάρει, δεν συµβαίνει όµως το ίδιο µε τις επεκτάσεις προς τα δυτικά προάστια (Ανθούπολη, Περιστέρι, Χαϊδάρι) και τα νότια προάστια (Ηλιούπολη, Αλιµος, Αργυρούπολη, Ελληνικό) που έχουν µπλοκάρει λόγω Siemens. Η εταιρεία επρόκειτο µε βάση τον αρχικό σχεδιασµό να αναλάβει τα έργα της σηµατοδότησης. Ετσι, τώρα, στο υπουργείο Υποδοµών αναµένουν στα µέσα του ∆εκεµβρίου το πόρισµα για τη Siemens προκειµένου να ξεκαθαριστεί το τοπίο.

Ωστόσο,σύµφωναµε πηγές της ΑττικόΜετρό, απότην ώρα που θα γίνει αυτόθα απαιτηθεί ένα επιπλέον διάστηµα, από 6 µήνες (γιατους σταθµούς των δυτικών προαστίων)µέχρι 12 µήνες (γιατους σταθµούς τωννότιων προαστίων),προκειµένου να λειτουργήσουν οι σταθµοί. Οι σταθµοί στο Περιστέρι, το Χαϊδάρι και την Ανθούπολη έπρεπε να είχαν παραδοθεί από το 2008, ενώ εκείνοι στηνΗλιούπολη,την Αργυρούπολη, τοΕλληνικόκαι τον Αλιµο την περασµένη άνοιξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: