www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Γ. Παπακωνσταντίνου: Στόχος η διατήρηση των θέσεων εργασίας

Πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι η διατήρηση όσο το δυνατόν περισσοτέρων θέσεων εργασίας, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews, απαντώντας σε όσους επικρίνουν την κυβέρνηση για τις μειώσεις μισθών στο ιδιωτικό τομέα.


Ο Γ. Παπακωνσταντίνου εκτιμάει ότι το 2011 θ' αρχίσουν ν' αποδίδουν στα ταμεία του κράτους οι αλλαγές που θεσπίστηκαν και μπήκαν σε εφαρμογή το 2010, ενώ χαρακτηρίζει πολύ θετική εξέλιξη την ενδεχόμενη παράταση αποπληρωμής του δανείου."Την προοπτική για νέο δάνειο πέραν των 110 δισ. ευρώ, δεν τη σκεφτόμαστε", είπε ο υπουργός.

Ο υπουργός χαρακτηρίζει "υποκρισία και εύκολες εκφράσεις" τις κατηγορίες ότι ξεθεμελιώνονται κατακτήσεις πολλών δεκαετιών, με τις αποφάσεις της περασμένης Πέμπτης για τις εργασιακές σχέσεις και δηλώνει: "Η λύση στην οποία καταλήξαμε, θεωρώ ότι είναι ισορροπημένη και με κανέναν τρόπο δεν σηματοδοτεί το τέλος των συλλογικών διαπραγματεύσεων... Οι επιχειρησιακές
συμβάσεις είναι συμβάσεις, αποτέλεσμα δηλαδή διαπραγμάτευσης μεταξύ συμβαλλομένων μερών. Δεν είναι μονομερείς αποφάσεις".

Σε ερώτηση για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, απαντάει ότι "ανάμεσα στη χρεοκοπία και τις αντιδράσεις, επιλέγω τις δεύτερες. Ανάμεσα στην επιλογή να δούμε εξοργισμένα πλήθη έξω από κλειστές τράπεζες και κλειστά δημόσια ταμεία, που θα σήμαινε χρεοκοπία της χώρας, και ανάμεσα σε κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες που διεκδικούν ηπιότερες ρυθμίσεις για τον κλάδο που εκπροσωπούν ή εκφράζουν την αντίδρασή τους σε μια συγκεκριμένη κατάσταση, είναι σαφές ότι κανένας δεν θα επέλεγε το πρώτο".

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη, ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι προαπαιτούμενο για να επιστρέψει η χώρα μας στην ανάπτυξη είναι η αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας. "Γι΄ αυτό και επιλέξαμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα ρίχνοντας το μεγαλύτερο βάρος της προσαρμογής τα πρώτα χρόνια... Και φυσικά ανάπτυξη παράγεται ως αποτέλεσμα όλων των τομών και αλλαγών στο πρόγραμμά μας, για να δημιουργήσουμε μια πιο ανταγωνιστική οικονομία. Με άλλα λόγια, ανάπτυξη παράγεται ως αποτέλεσμα όλων των πολιτικών μας και όχι φυσικά με ευχές, επικλήσεις ή με μαγικές συνταγές", υπογραμμίζει ο Γ. Παπακωνσταντίνου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: