www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Ντιμπέιτ δημάρχων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ντιμπέιτ - άνοιγμα του πανεπιστημίου στην πόλη, όπως το χαρακτήρισε ο πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος, διοργάνωσε το ΑΠΘ στην αίθουσα του Τελλόγλειου ιδρύματος. Μετείχαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, πλην των Κώστα Γκιουλέκα και Μάκη Στεργίου.


Με κεντρικό θέμα «Πόλη και Πανεπιστήμιο» τέσσερις φοιτητές ανέλαβαν ρόλο δημοσιογράφου, υποβάλλοντας για πάνω από δύο ώρες ερωτήσεις στους υποψήφιους δημάρχους.

Το ντιμπέιτ ολοκληρώθηκε σε ήπιους τόνους, δίχως αντεγκλήσεις.

Όλοι οι παρόντες - υποψήφιοι δήμαρχοι, εκτός του Σωτήρη Ζαριανόπουλου, συμφώνησαν ότι θα επιδιώξουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα μεταξύ του δήμου και του
πανεπιστημίου.

Όπως τόνισαν, η Θεσσαλονίκη και το ΑΠΘ πρέπει να σταματήσουν να ζουν σε βίους παράλληλους και ασύμπτωτους προκειμένου το πανεπιστήμιο να γίνει αιμοδότης και πνευμόνι της πόλης.

Σε ό,τι αφορά τους διαθέσιμους ανεκμετάλλευτους χώρους τάχθηκαν όλοι υπέρ της αξιοποίησής τους.

Ο Γιάννης Μπουτάρης πρότεινε το άνοιγμα των σχολείων στους πολίτες, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας πολιτιστικού πάρκου στη ΔΕΘ και υπογράμμισε τη σημασία εκμετάλλευσης του παλιού στρατιωτικού νοσοκομείου 424 προς όφελος των πολιτών.

Από τη μεριά του, ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος πρότεινε τη δήμευση και αξιοποίηση οικοπέδων της εκκλησίας ενώ ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης σημείωσε, ότι τα ζητήματα της πόλης πρέπει πρώτα απ’ όλα να γίνουν ζητήματα του ίδιου του φοιτητικού κινήματος.

Για την αισθητική αναβάθμιση της Θεσσαλονίκης ο Γιάννης Μπουτάρης παραδέχθηκε ότι η αισθητική φθάνει τα όρια του κιτς υποστηρίζοντας ότι και οι ίδιοι οι πολίτες πρέπει να συμβάλλουν στην ποιοτική της ανάπτυξη.

Ο Στέλιος Παπαθεμελής πρότεινε να αποτσιμεντοποιηθούν δημόσιοι χώροι κα να μετατραπούν σε χώρους πρασίνου.

Σε ερώτηση αναφορικά με το μνημόνιο ο Γιάννης Μπουτάρης ξεκαθάρισε ότι δε βρίσκεται σε κομματική αποστολή, τονίζοντας ότι ο δήμος θα βρίσκεται με κάθε τρόπο κοντά στους πολίτες.

Ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, από τη μεριά του, ζήτησε να αναπτυχθούν μορφές κοινωνικής οικονομίας με κέντρο την αλληλεγγύη και την κοινωνική ανυπακοή ενώ ο Ζήσης Κλεισιάρης πρότεινε ένα μοντέλο ανάπτυξης με βάση τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Να σημειωθεί ότι η αίθουσα είχε κατακλυστεί από φοιτητές ενώ το συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο πρόεδρος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών, Γεράσιμος Βώκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: