www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Χρυσός από τα έγκατα της ελληνικής γης

Η αντίστροφη μέτρηση φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει για την υλοποίηση του εργοστάσιου εκμετάλλευσης χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων που σχεδιάζει στη Χαλκιδική η «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.».


Όπως αναφέρουν από την εταιρεία, η τελική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί σε λιγότερο από δύο μήνες, ενώ αυτή την περίοδο το κείμενό της έχει τεθεί σε διαδικασία διαβούλευσης στην οποία μετέχουν και οι εμπλεκόμενοι φορείς στη Χαλκιδική. Μετά το πέρας της 30ημερης διαβούλευσης, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος θα αποφασίσουν για το εάν θα εγκρίνουν ή όχι την ΜΠΕ.

Με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει κάποια εμπλοκή, η έναρξη κατασκευής των χρυσωρυχείων τοποθετείται μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2011 και θα σημάνει το τέλος μίας γραφειοκρατικής ταλαιπωρίας που διήρκεσε περισσότερο από μία δεκαετία.

Κρυμμένος θησαυρός

Στα μεταλλεία (Ολυμπιάδα, Στρατώνι, Σκουριές) που βρίσκονται στο «τέταρτο πόδι» της Χαλκιδικής, μετά το Άγιο Όρος και έχει επικρατήσει να αποκαλούνται μεταλλεία της Κασσάνδρας έχουν
ανακαλυφθεί εκατομμύρια τόνοι πολύτιμων μετάλλων.

Συγκεκριμένα στο ορυχείο της Ολυμπιάδας έχουν ανακαλυφθεί περίπου 3,3 εκατ. ουγκιές χρυσού ενώ το ορυχείο στις Σκουριές διαθέτει χρυσό 3,91 εκατ. ουγκιών, αλλά και χαλκό συνολικής ποσότητας 800 χιλιάδων τόνων. Εξάλλου, περίπου 450 τόνοι κοιτάσματος χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων έχουν πιστοποιηθεί ότι υπάρχουν στην Βόρεια Ελλάδα από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών.

Εάν ληφθεί υπόψη το «ράλι» του χρυσού των τελευταίων ημερών, όπως και οι προβλέψεις διεθνών οίκων, βάσει των οποίων οι τιμές των πολύτιμων μετάλλων τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2011 θα παραμείνουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, γίνεται κατανοητό το μέγεθος της επένδυσης. Παράλληλα, η εκμετάλλευση των περίπου επτά εκατ. ουγκιών χρυσού, αλλά και των 800 χιλιάδων τόνων χαλκού εκτιμάται ότι θα αποφέρει στην "Ελληνικός Χρυσός" ετήσια έσοδα της τάξης των 300 εκατ. ευρώ.

Για τη συνολική διάρκεια λειτουργίας, η αξία της επένδυσης των μεταλλείων Κασσάνδρας υπολογίζεται στα 8-12 δισ. ευρώ (βάσει των χρηματιστηριακών τιμών των μετάλλων) από τα οποία 200-300 εκατ. ευρώ το χρόνο εκτιμάται ότι θα καταλήγουν στα κρατικά ταμεία μέσω φορολογίας ή ασφαλιστικών εισφορών.

Κατά την κατασκευή του έργου υπολογίζεται ότι θα απασχοληθούν πρωτογενώς 1.500 εργαζόμενοι και περίπου 5.000 άτομα δευτερογενώς.

Σημειώνεται ότι η Ελληνικός Χρυσός ελέγχεται κατά 5% από τον όμιλο Ελλάκτωρ και κατά 95% από την European Goldfields. Στην τελευταία, που είναι εισηγμένη στην εναλλακτική αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου και στο χρηματιστήριο του Τορόντο, συμμετέχει η Ελλάκτωρ με 23%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: