www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Θεραπεία με αυξητικό παράγοντα κατά των εξαγωγών των δοντιών

Οι βλάβες που προκαλεί η περιοδοντίτιδα, η κύρια αιτία απώλειας δοντιών στους ενηλίκους, δεν αποκλείεται να μπορούν να αναστραφούν με τοπική εφαρμογή ενός φυσικού αυξητικού παράγοντα, δείχνει η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα έρευνα για το θέμα.

«Η τεχνολογία μηχανικής ιστών έχει σημαντικές προοπτικές για την αντιμετώπιση τοπικών οστικών βλαβών γύρω από τα δόντια ως αποτέλεσμα περιοδοντικής νόσου» σχολίασε ο Ουίλιαμ Τζιάνομπαϊλ, αρχισυντάκτης της αμερικανικής επιθεώρησης Journal of Dental Research, στην οποία δημοσιεύεται η μελέτη.

Η περιοδοντίτιδα, μια σοβαρότερη μορφή της γνωστής ουλίτιδας, εμφανίζεται όταν τα μικρόβια του στόματος εισχωρούν ανάμεσα στα ούλα και τα δόντια και σταδιακά αρχίζουν καταστρέφουν το οστό της σιαγόνας. Οι βλάβες, μη αναστρέψιμες με τις σημερινές τεχνικές, προκαλούν υποχώρηση των ούλων και τελικά απώλεια των προσβεβλημένων δοντιών.

Η ομάδα του Μ. Κιταμούρα στην οδοντιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Οσάκα πειραματίστηκε με τον αυξητικό παράγοντα FGF-2 (αυξητικός παράγοντας των ινοβλαστών 2), μια ουσία του ανθρώπινου οργανισμού που πιστεύεται ότι επιταχύνει την επούλωση των τραυμάτων.

Στις δοκιμές συμμετείχαν 253 ενήλικες με περιοδοντίτιδα σε διάφορα οδοντιατρικά κέτρα. Οι μισοί από αυτούς υποβλήθηκαν στη θεραπεία με FGF-2, ενώ οι υπόλοιποι υποβλήθηκαν σε αγωγή με
ψευδοφάρμακο (placebo) για λόγους σύγκρισης.

Στην πρώτη ομάδα, ο αυξητικός παράγοντας εφαρμόστηκε τοπικά στα ούλα στη διάρκεια της στάνταρτ χειρουργικής επέμβασης για το σταμάτημα της περιοδοντίτιδας.

Τα αποτελέσματα προσφέρουν ισχυρές ενδείξεις ότι η τοπική εφαρμογή FGF-2 μπορεί να είναι αποτελεσματική στην αναγέννηση του περιοδοντικού ιστού που έχει καταστραφεί από περιοδοντίτιδα, αναφέρουν οι ερευνητές στη δημοσίευσή τους.

Η μελέτη έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενα πειράματα, τα οποία δείχνουν ότι τα χαμένα δόντια ίσως είναι δυνατό να αναγεννηθούν με τη βοήθεια βλαστικών κυττάρων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: