www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Τα... προσωπικά μυστικά των θεραπειών

΄Oλο και περισσότεροι εκπρόσωποι της λεγόμενης ολιστικής ιατρικής προτείνουν το «ενεργειακό μασάζ προσώπου» ως εναλλακτική θεραπεία ικανή να ανακουφίσει ή ακόμη και να γιατρέψει ασθενείς που υποφέρουν, μεταξύ άλλων, από άγχος, αϋπνία, δυσπεψία, καρδιαγγειακές παθήσεις, δυσλειτουργίες στο συκώτι, στα νεφρά και στο πάγκρεας, προβλήματα εμμηνόπαυσης και αδύνατη μνήμη. Πρόκειται για τη λεγόμενη «προσωπορεφλεξολογία». Η νέα τάση πολλών ρεφλεξολόγων στη Δυτική Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι να κάνουν μασάζ σε συγκεκριμένα σημεία του προσώπου, επειδή, όπως ισχυρίζονται, το ανθρώπινο πρόσωπο είναι ένας «χάρτης» όλου του υπόλοιπου σώματος. Τέρμα λοιπόν τα περιττά χάπια. Αρκεί, λένε, να πιέσει ένας ειδικός τα κατάλληλα σημεία στο πρόσωπο, το οποίο διαθέτει πλήθος νεύρων και αιμοφόρων αγγείων διά των οποίων συνδέεται με όλα τα βασικά όργανα.
Περισσότεροι από 35.000 βρετανοί ρεφλεξολόγοι πλέον προτιμούν την προσωπορεφλεξολογία σε σχέση με άλλες μορφές ενεργειακού μασάζ, όπως στα χέρια ή στα πόδια, οι οποίες είναι ήδη ευρέως διαδεδομένες σήμερα.

Οι ρεφλεξολόγοι χωρίζουν το σώμα μας σε 12 μεσημβρινούς «παράλληλους». Είναι το ενεργειακό του σύστημα, τα μονοπάτια μέσα από τα οποία κυκλοφορεί η ενέργεια σε όλα τα ανθρώπινα όργανα. Οι γιατροί, δουλεύοντας πάνω σε συγκεκριμένα σημεία του προσώπου που, όπως ισχυρίζονται, συνδέονται εσωτερικά με κάθε όργανο στο σώμα μας, έχουν αναπτύξει τεχνικές μασάζ για να
ξεκλειδώσουν όσες διόδους έχουν μπλοκάρει και να απελευθερώσουν τη ροή της ενέργειας. Για παράδειγμα, σε έναν ασθενή με πόνο στην ωμοπλάτη, η μελέτη του μεσημβρινού του λεπτού εντέρου που έχει την αφετηρία του στο μικρό δάχτυλο του χεριού και καταλήγει ακριβώς μπροστά στο αφτί, μπορεί να δείξει ότι μια δυσλειτουργία του λεπτού εντέρου είναι αυτή που προκαλεί ή επιδεινώνει το πρόβλημά του.

«Το πρόσωπό μας βρίσκεται πολύ πιο κοντά στον εγκέφαλό μας, που είναι το κέντρο ελέγχου όλου μας του σώματος» τονίζει η βρετανίδα ρεφλεξολόγος Νίκε Αρίφ, προσθέτοντας ότι «η προσωπορεφλεξολογία λειτουργεί ταχύτερα και αποτελεσματικότερα από το ενεργειακό μασάζ στα πόδια».

Σε κλινικές της Αγγλίας οι γιατροί πλέον προτείνουν την προσωπορεφλεξολογία σε συνδυασμό με την αρωματοθεραπεία και την κρυσταλλοθεραπεία σε άτομα που υποφέρουν από Αλτσχάιμερ, σύνδρομο Ντάουν, κινητικά προβλήματα, κατάθλιψη, ψυχολογικά προβλήματα, αδυναμία συγκεντρώσεως και κυκλοθυμία.

Υπάρχει όμως και ο αντίλογος. «Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η ρεφλεξολογία στο πρόσωπο μπορεί να είναι όντως ξεκούραστη και ανακουφιστική» λέει ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Κόλετζ Γιουνιβέρσιτι στο Λονδίνο, Ντέιβιντ Κόλκουχουν . Τονίζει όμως τα εξής: «Αυτό δεν την καθιστά επ΄ ουδενί αποτελεσματική θεραπεία νοσημάτων στο πάγκρεας, λόγου χάρη, αφού δεν έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής καμία σύνδεση ανάμεσα στα νεύρα του προσώπου και στα υπόλοιπα όργανα του ανθρώπινου σώματος».

«Δακτυλικός βελονισμός» από την Κίνα

Η ρεφλεξολογία, εναλλακτική θεραπεία η οποία αποκαλείται και «δακτυλικός βελονισμός», πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα γύρω στο 2500 π.Χ. Τότε πιστεύεται ότι οι Κινέζοι διαίρεσαν το σώμα σε 12 μεσημβρινούς. Αυτοί οι «παράλληλοι» κατά μήκος του σώματος αποτελούν το ενεργειακό του σύστημα, τα μονοπάτια μέσα από τα οποία κυκλοφορεί η ενέργεια σε όλα τα όργανα. Η ρεφλεξολογία θεωρεί ότι οι ασθένειες και ο πόνος προκαλούνται όταν οι μεσημβρινοί αυτοί μπλοκάρουν, εμποδίζοντας την ελεύθερη και ανεμπόδιστη ροή της ενέργειας μέσα τους. Η πίεση και το μασάζ σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, ιδίως στα άκρα, είναι ευεργετικά για το «ξεμπλοκάρισμα» των 12 μεσημβρινών και τη θεραπεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: