www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Γ. Παπανδρέου: Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την υφαλοκρηπίδα

Συνομιλίες εφ' όλης της ύλης είχε ο Γιώργος Παπανδρέου, με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου για την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο. Ο πρωθυπουργός δήλωσε μετά το πέρας των συζητήσεων ότι μπήκαν στο τραπέζι όλα τα θέματα, διμερή, περιφερειακά και ευρωπαϊκά. Σχολιάζοντας δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου περί συμφωνίας για την υφαλοκρηπίδα μέχρι το τέλος του έτους, διευκρίνισε ότι δεν έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα.

"Ο διάλογος γίνεται προσεκτικά και βήμα-βήμα", υπογράμμισε ο Γ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα στις δύο πλευρές γίνονται σε "θετικό πνεύμα". Κάνοντας έμμεση αναφορά σε όσα έχουν γραφτεί το τελευταίο διάστημα περί μυστικών διαπραγματεύσεων, είπε ότι η Ελλάδα διεξάγει τις επαφές στο πλαίσιο των αρχών του διεθνούς δικαίου και της προστασίας των
κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.


Ερωτηθείς για τις πτήσεις τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο, απάντησε ότι το θέμα έθεσε δημοσίως ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, με τη συνέντευξή του στην ελληνική τηλεόραση. Αρνήθηκε να ερμηνεύσει τις δηλώσεις του (Ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε πει ότι επιθυμεί να μπει τέλος στις υπερπτήσεις), τονίζοντας "ας δούμε τι θα κάνουν στην πράξη".

Στο τραπέζι των συνομιλιών μπήκε και το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι συζητήθηκαν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή της, ενώ ο Τούρκος ομόλογός του σημείωσε πως συμφώνησαν κοινή συνεργασία.

Για το Κυπριακό, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι γίνεται συζήτηση για να ξεφύγει το θέμα από τη στασιμότητα που υπάρχει σήμερα, αλλά διευκρίνισε ότι δεν συζητήθηκαν συγκεκριμένες ιδέες. Σχετικά με το ενδεχόμενο διεθνούς διάσκεψης, σημείωσε: "Αν το θέλουν οι Κύπριοι μπορούμε να συμβάλλουμε, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο".

Χαρακτήρισε αυτονόητο ότι θα επισκεφθεί μέσα στο επόμενο διάστημα την Τουρκία."Είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε την προεία του ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας που φτιάχτηκε το Μάιο και να προγραμματίσουμε νέες συναντήσεις των υπουργών αλλά και τη δική μου επίσκεψη στην Τουρκία", είπε.

Η ημερομηνία της επίσκεψης δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Με αφορμή τη σύνοδο για την κλιματική αλλαγή, ο πρωθυπουργός υπερθεμάτισε το γεγονός ότι τα ζητήματα του μέλλοντος και της ευρύτερης περιοχής μπορούν να ενώσουν τους λαούς, παρά τις διαφορές που μπορεί να έχουν. "Ο αγώνας για τη σωτηρία από την κλιματική αλλαγή μας ενώνει σήμερα", ανέφερε.

Από τη μεριά του, ο Ταγίπ Ερντογάν εξήρε την πρωτοβουλία του Έλληνα ομολόγου του και δήλωσε ότι επιθυμεί να διοργανώσει η Τουρκία την επόμενη σύνοδο, στην Άγκυρα.

Παράλληλα, ευχαρίστησε την Ελλάδα για την υποστήριξη που παρέχει στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του και εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστεί και στο μέλλον. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις κινήσεις "καλής θέλησης", όπως η επιστροφή του ορφανοτροφείο της Πριγκήπου.

Στον οικονομικό τομέα, έθεσε ως στόχο οι εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στα δύο κράτη να ξεπεράσουν τα 3,5 δισ. δολάρια του 2008 (το 2009 κινήθηκαν χαμηλότερα, λόγω της κρίσης).

Όπως γνωστοποιήθηκε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν και οι προσπάθειες "φιλελευθεροποίησης" των θεωρήσεων από την Ε.Ε. (βίζα) ώστε να διευκολυνθεί η είσοδος Τούρκων πολιτών στην Ελλάδα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι η συζήτηση με την ελληνική κυβέρνηση θα συνεχιστεί μετά τις περιφερειακές εκλογές.



Δεν υπάρχουν σχόλια: