Την ποινικοποίηση των καταλήψεων και τις ποινικές διώξεις σε βάρος ανήλικων μαθητών καταγγέλλουν οι πέντε Ενώσεις Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) και ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ), που ζητούν την κατάργηση του σχετικού νόμου.
Εκπρόσωποι των Α', Β',Γ',Δ'και Ε' ΕΛΜΕ επισκέφτηκαν το μεσημέρι τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Ευάγγελο Μπακέλα και του επέδωσαν σχετική έγγραφη καταγγελία:
Εκφράζουμε την έντονη αντίθεση στην προσπάθεια της Εισαγγελίας να αναθέσει στους εκπαιδευτικούς καθήκοντα αστυνόμευσης των μαθητών - μαθητριών τους, πράγμα που, εκτός των άλλων, αναιρεί τον παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό του ρόλο. Θεωρούμε ότι οι μαθητικές καταλήψεις
είναι ταυτόχρονα σύμπτωμα και αντίδραση στην χρόνια κρίση του εκπαιδευτικού συστήματος (οξύτατο πρόβλημα σχολικής στέγης, ελλείψεις προσωπικού, βιβλίων και αιθουσών). Καταδικάζουμε την "προθυμία" του τέως διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης να αναφέρει στην αστυνομία ονόματα μαθητών που με δίκαια αιτήματα πραγματοποίησαν κατάληψη. Ζητούμε να καταργηθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου του 1999 που επιτρέπει στις εισαγγελικές αρχές να ασκούν αυτεπαγγέλτως ποινικές διώξεις σε περιπτώσεις μαθητικών καταλήψεων. Καταδικάζουμε απερίφραστα οποιαδήποτε αστυνομική παρέμβαση στο χώρο των σχολείων.
Είναι ανεπίτρεπτο να σύρονται στα αστυνομικά τμήματα και στα δικαστήρια ανήλικοι μαθητές καθώς και οι γονείς κηδεμόνες τους. Ζητούμε από την εισαγγελική αρχή να απέχει από κάθε επέμβαση σε σχολικούς χώρους.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο ΔΣΘ εκφράζει:
την πλήρη αντίθεσή του και την έντονη διαμαρτυρία του στις διαρκώς αυξανόμενες σε πανελλαδική κλίμακα ποινικές διώξεις, για τις πρόσφατες μαθητικές καταλήψεις, σε βάρος δεκάδων ανήλικων μαθητών, καθώς και για τις κλήσεις γονέων και καθηγητών σε αστυνομικά τμήματα.
Η ποινικοποίηση των μαθητικών κινητοποιήσεων και η επιφόρτιση των εκπαιδευτικών με καθήκοντα πληροφοριοδότη των διωκτικών αρχών, μετατρέπει την εκπαιδευτική κοινότητα από χώρο ελεύθερης έκφρασης, δημιουργίας και ανοιχτής γνώσης, σε πεδίο αντιπαιδαγωγικών πρακτικών.
Οι μαθητές, όπως και κάθε άλλη κοινωνική ομάδα, έχουν απόλυτο δικαίωμα να αγωνίζονται για τη βελτίωση των συνθηκών φοίτησής τους στα δημόσια σχολεία.
Ο νόμος 2811/2000, που κύρωσε την από 4.12.1999 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία εισήγαγε απαραδέκτως «μαθητικό ιδιώνυμο» ποινικοποιώντας ευθέως τις μαθητικές καταλήψεις, πρέπει άμεσα να καταργηθεί με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, καθώς δεν έχει καμία θέση στην έννομη τάξη μιας πολιτείας, που σέβεται τα δημοκρατικά και συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα έκφρασης και διαμαρτυρίας των πολιτών της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου