www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2010

"Μυστηριώδης" δύναμη έλκει διαστημικό σκάφος της Nasa!


Ο Pioneer 10 (το όνομά του σημαίνει "πρωτοπόρος") είναι το πρώτο διαστημικό σκάφος που ταξίδεψε πέρα από την ζώνη των αστεροειδών και εξερεύνησε τον Δία από κοντά.

Εκτοξεύτηκε το 1972 και η αποστολή του ήταν να μελετήσει τα διαπλανητικά και πλανητικά μαγνητικά πεδία, τον ηλιακό άνεμο, τις ιδιότητες της διαστημικής σκόνης, το σέλας στην αμτόσφαιρα του Δία καθώς και τα ραδιοκύματα που αυτός εκπέμπει.

Ο Pioneer 10 μεταφέρει μαζί του την περίφημη "χρυσή πινακίδα του Πρωτοπόρου", η οποία αποτελεί ειρηνικό μήνυμα προς εξωγήινους πολιτισμούς. Πάνω στην αλουμινένια πλάκα με επικάλυψη χρυσού, απεικονίζονται οι φιγούρες ενός...

άντρα και μιας γυναίκας, μαζί με ένα χάρτη που δείχνει το μέρος απ’ όπου κατάγονται, κάτι που η NASA αποκαλεί "το κοσμικό ισοδύναμο ενός μηνύματος σε μπουκάλι".

Μαζί με το δίδυμο του σκάφος Pioneer 11, ο Pioneer 10 έφερε επανάσταση στην αστρονομία με λεπτομερείς καταγραφές του Δία και του Κρόνου. Τον Ιούνιο του 1983, ο Pioneer 10 πέρασε τον
Πλούτωνα, τον πιο μακρυνό πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα.

Πρόσφατα ερευνητές ανακοίνωσαν ότι ο Pioneer 10, έλκεται προς τον Ήλιο από μια "άγνωστη δύναμη". Οπως αναφέρει η Telegraph "η έλξη δε φαίνεται να μειώνεται καθώς το διαστημικό σκάφος ταξιδεύει βαθύτερα στο διάστημα, γι αυτό οι επιστήμονες αναρωτιούνται μήπως το εξερευνητικό σκάφος να έχει αποκαλύψει μια νέα δύναμη της φύσης".

Ο Dr Philip Laing, μέλος της ερευνητικής ομάδας που παρακολουθεί το σκάφος, εξηγεί: "Έχουμε εξετάσει κάθε μηχανισμό και θεωρία που μπορούμε να σκεφτούμε και μέχρι τώρα τίποτα δεν εξηγεί το φαινόμενο. Εάν η έλξη είναι αληθινή, τότε θα έχει τεράστια επίδραση στην κοσμολογία και την πλοήγηση διαστημικών σκαφών".

Και τα δύο ερευνητικά σκάφη ταξιδεύουν τώρα με ταχύτητα 27.000 μιλίων την ώρα προς αστέρια, τα οποία θα συναντήσουν σε πολλά εκατομμύρια χρόνια από τώρα. Οι επιστήμονες συνεχίζουν να παρακολουθούν τα σήματα από τον Pioneer 10, ο οποίος βρίσκεται τώρα περίπου 7 δισεκατομμύρια μίλια μακρυά από τη Γη.

Έρευνα, που θα δημοσιευτεί σύντομα στο “The Physical Review”, κορυφαίο περιοδικό φυσικής, θα δείξει ότι η ταχύτητα και των δυο ερευνητικών σκαφών μεταβάλλεται κατά περίπου 6 μίλια ανά ώρα κάθε αιώνα, ένα φαινόμενο το οποίο μόλις που γίνεται αισθητό αφού είναι 10 δισεκατομμύρια φορές πιο αδύνατο από τη βαρύτητα.

Αν και εξετάζονται διάφορες θεωρίες, η ερευνητική ομάδα λέει ότι καμία από αυτές δε μπορεί να εξηγήσει γιατί η δύναμη παραμένει σταθερή: όλες οι πιθανές δυνάμεις, από τη βαρύτητα μέχρι την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας, θα έπρεπε να μειώνονται δραστικά όσο αυξάνεται η απόσταση.

Η πιθανότητα τα δύο σκάφη να επηρεάζονται από τη βαρυτική έλξη άγνωστων πλανητών πέρα από το ηλιακό μας σύστημα, έχει ήδη αποκλειστεί, ενώ θεωρίες που ήθελαν τη δύναμη να οφείλεται σε κάποια τεχνολογική ιδιοτροπία των σκαφών Pioneer, καταρρίφθηκαν.

Ο Dr Duncan Steel, διαστημικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Salford, επισημαίνει ότι ακόμα και μια τόσο ασθενής δύναμη μπορεί να έχει τεράστιες επιπτώσεις σε κοσμική κλίμακα: "Μπορεί να αλλάξει τον αριθμό των κομητών που έρχονται προς το μέρος μας σε διάστημα χιλιάδων ετών, κάτι που θα έχει επιπτώσεις για τη ζωή στη Γη. Επίσης ανακύπτει το ερώτημα κατά πόσο γνωρίζουμε αρκετά σχετικά με το νόμο της βαρύτητας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: