www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

«Τοπικά» ηλεκτροσόκ εξαφανίζουν την ακμή

Ισραηλινή εταιρεία δοκιμάζει ένα υψηλής τεχνολογίας επίθεμα που, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, θεραπεύει την ακμή κάνοντας ηλεκτροσόκ στα βακτήρια τα οποία την προκαλούν. Τα αποτελέσματα των ως τώρα δοκιμών δείχνουν ότι η ακμή στην περιοχή που καλύπτει το επίθεμα εξαφανίζεται μέσα σε διάστημα τριών ημερών, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει σημαντική βελτίωση και στα σημεία που βρίσκονται γύρω από αυτό.

Η ακμή είναι η πιο κοινή δερματική πάθηση και κατά βάση εκδηλώνεται σε εφήβους, αλλά κάποιες φορές συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή. Το ποσοστό εμφάνισης σε ενηλίκους είναι 1 στις 20 γυναίκες και 1 στους 100 άνδρες. Αν και πρόκειται για πάθηση που εκδηλώνεται κυρίως στο πρόσωπο, ορισμένες φορές «χτυπά» και άλλες περιοχές του σώματος όπως ο θώρακας και η πλάτη. Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι ένοχες για την ακμή είναι κάποιες ορμόνες οι οποίες οδηγούν τους σμηγματογόνους αδένες σε
υπερδραστηριότητα. Οι συγκεκριμένοι αδένες βρίσκονται πολύ κοντά στην επιφάνεια του δέρματος και είναι προσδεμένοι στους τριχοφόρους θύλακες. Αποστολή των σμηγματογόνων αδένων είναι να εμποδίζουν την ξήρανση των τριχών παράγοντας μια λιπαρή ουσία, το σμήγμα. Οταν γίνεται υπερπαραγωγή σμήγματος δημιουργείται ακμή.

Οι συμβατικές θεραπείες περιλαμβάνουν κρέμες οι οποίες περιέχουν βενζοϋλικό υπεροξείδιο ή αντιβιοτικά. Επίσης ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην καταπολέμηση της ακμής είναι το χάπι της αντισύλληψης που ρυθμίζει τις ορμόνες. Οι συγκεκριμένες θεραπείες όμως απαιτούν πολλές εβδομάδες για να εμφανίσουν αποτελέσματα, ενώ συχνά κρύβουν σοβαρές παρενέργειες που ξεκινούν από την ξηροδερμία και τη ναυτία και φθάνουν ως την πρόσληψη βάρους και την κυκλοθυμία. Το επίθεμα που αναπτύχθηκε στα εργαστήρια της εταιρείας Οplon δοκιμάζεται αυτή τη στιγμή σε 100 ασθενείς οι οποίοι θα το «φορέσουν» στα επίμαχα σημεία για έξι ώρες κατά τη διάρκεια της νύκτας.

΄Οπως φαίνεται μέχρι στιγμής, το επίθεμα δεν παρουσιάζει κάποια παρενέργεια. Περιέχει ένα υλικό που μοιάζει με δίχτυ το οποίο είναι εμποτισμένο με ειδικά μόρια. Η επαφή των μορίων αυτών με την υγρασία του δέρματος παράγει μικρά ηλεκτρικά πεδία τα οποία εξοντώνουν τα βακτήρια. Το επίθεμα περιέχει επίσης σαλικυλικό οξύ καθώς και αζελαϊκό οξύ, τα οποία επίσης εξοντώνουν τα βακτήρια της ακμής και παράλληλα απελευθερώνουν τους τριχοφόρους θύλακες από τα νεκρά δερματικά κύτταρα. Τα αποτελέσματα αναμένονται ως το τέλος του έτους και αν όλα πάνε καλά, το επίθεμα θα κυκλοφορήσει στην αγορά το 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια: