www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες

Τις «πράσινες γραμμές», που οριοθετούν τις δασικές περιοχές, θεσμοθετεί το υπουργείο Περιβάλλοντος με νομοσχέδιο που κατέθηκε χθες στη βουλή. Θα χαραχθούν από τις δασικές υπηρεσίες ή και ιδιώτες μελετητές, με βάση τους χάρτες που έχει ήδη εκπονήσει ή ετοιμάζει η κρατική εταιρεία «Κτηματολόγιο ΑΕ» και τον ορισμό του δάσους που προβλέπει ο νόμος 998/1979. Ως βάση θα χρησιμοποιηθούν οι παλιότερες αεροφωτογραφίες της κάθε περιοχής και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να έχουν ληφθεί μετά το 1960.


Στους ίδιους χάρτες, οι πολεοδομικές υπηρεσίες θα χαράξουν τις πορτοκαλί γραμμές που αφορούν τα όρια των οικισμών και τις κίτρινες που οριοθετούν τις εντός σχεδίου περιοχές.

Οι πρώτοι δασικοί χάρτες αφορούν οκτώ δήμους της Αττικής (Αγιος Στέφανος, Ανθούσα, Κηφισιά, Μαραθώνα, Νέα Μάκρη, Πεντέλη, Νέα Πεντέλη και Σταμάτα) που είχαν πληγεί στις πυρκαγιές του
2009. Θα ακολουθήσει η Φυλή.

Το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων:

Καταβάλεται τέλος από όσους θα υποβάλουν ενστάσεις γιά τους δαισκούς χάρτες, το ύψος του οποίου θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση. Οι ενστάσεις θα υποβάονται μέσω ΚΕΠ, του Κτηματολογίου.και στις δασικές υπηρεσίες.

Παρακάμπτεται το ιδιοκτησιακό, αλλά όσοι διεκδικούν ακίνητα που βρίσκονται μέσα από την πράσινη γραμμή πρέπει να προσκομίσουν τίτλους από το 1886 γιά να χαρακτηριστούν ιδιοκτήτες.

Καθορίζονται επίσης οι διαδικασίες εκπόνησης, έκρισης, ανάρτησης των δασικών χαρτών, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα εκδίκασης των ενστάσεων.

Με άλλες διατάξεις το νομοσχέδιο προαναγγέλει την έκδοση προεδρικού διατάγματος, που ανατρέπει το σημερινό καθεστώς γιά τη δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές. Επεκτείνει την υποχρέωση γιά έκδοση "ενεργειακής ταυτότητας" και στα εξοχικά, που εξαιρούσε ο νόμος του 2007.


Δεν υπάρχουν σχόλια: