www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Περιζήτητες οι δίγλωσσες νταντάδες

Πριν από τον παιδικό σταθμό και ακριβώς μετά τη λοχεία το «τέταρτο πρόσωπο» που εισέρχεται αναπόφευκτα στο νεοσύστατο οικογενειακό κύκλο είναι συχνά καθοριστικό για την ανάπτυξη του παιδιού. Πολλοί νέοι γονείς εμπιστεύονται τον παππού ή τη γιαγιά για τη φύλαξη του μωρού τους ενώ οι περισσότεροι έρχονται αντιμέτωποι με το μείζον πρόβλημα της αναζήτησης της κατάλληλης νταντάς. Το θέμα «εμπιστοσύνη» σε έναν άγνωστο άνθρωπο στους καιρούς που ζούμε είναι βασικό, ωστόσο σε αυτό προστίθενται και άλλοι παράγοντες όπως αυτοί της ιδιοσυγκρασίας της μπεϊμπισίτερ, της μόρφωσης, της ηλικίας της και της γλώσσας, εάν θα μιλάει ελληνικά στο παιδί δηλαδή ή όχι.

Για την απόφαση «ποιος θα φροντίσει το παιδί μου» πολλοί γονείς συμβουλεύονται φίλους, γνωστούς και τον οικογενειακό κύκλο, άλλοι χρησιμοποιούν συστατικές επιστολές, μερικοί συζητούν σε σχετικά διαδικτυακά forum με άλλους νέους γονείς ενώ άλλοι χρησιμοποιούν πρακτορεία και γραφεία ευρέσεως
μπεϊμπισίτερ.

Οπως για παράδειγμα ο κ. Ξενοφών Κουρουνιώτης, τεχνικός υποστήριξης, πατέρας διδύμων, ενός αγοριού και ενός κοριτσιού 6 μηνών. « Μέχρι στιγμής», μας είπε, «έχουμε συνεργαστεί με νταντάδες μέσω κάποιου γραφείου-πρακτορείου που σου προσφέρει κάποια ασφαλιστική δικλείδα και εγγύηση όσον αφορά το άτομο αυτό. Αρχικά η απασχόλησή της ήταν για λίγες ώρες, μετά όμως αυξήθηκαν οι ανάγκες για τη φροντίδα των μωρών οπότε καταλήξαμε να έχουμε μια εσωτερική γυναίκα, που συμφέρει και οικονομικά. Αλλωστε η καθημερινή συμβίωση βοηθά να εντοπίσεις εάν κάτι δεν πάει καλά. Για παράδειγμα, την πρώτη κοπέλα την αλλάξαμε γιατί παρουσίασε, το τελευταίο διάστημα, μία αλλαγή στη συμπεριφορά τηςόσον αφορά τη φροντίδα των παιδιών και την τυπικότητα απέναντί σε αυτά που της είχαν ζητηθεί ».

Για μερικούς νέους γονείς το θέμα της γλώσσας που θα χρησιμοποιεί η μπεϊμπισίτερ προς το παιδί είναι πολύ σημαντικό καθώς σε μια τόσο τρυφερή ηλικία απορροφά κάθε νέα λέξη σαν σφουγγάρι.

« Η πρώτη κοπέλα ήταν από την Ινδονησία και μίλαγε μόνο αγγλικά, η δεύτερη είναι από τη Ρωσία και μιλάει ελληνικά και αγγλικά. Το θέμα της γλώσσας είναι σίγουρα σημαντικό για εμάς. Στην πρώτη νταντά είχα θέσει ως όρο να μη μιλάει ινδονησιακά μπροστά στα παιδιά έτσι ώστε να μη μάθουν πρώτα ινδονησιακά. Αλλά το πιο σοβαρό είναι η εμπειρία. Ειδικά στην περίπτωσή μας που έχουμε δίδυμα, πρέπει να είναι ευχάριστη, να παίζει με τα παιδιά, να δείχνει ενδιαφέρον, γιατί η συμπεριφορά των παιδιών διαμορφώνεται όχι μόνο από τους γονείς αλλά και από το περιβάλλον » επισημαίνει ο κ. Κουρουνιώτης.

Η κυρία Εύηλη Αιλιανού και ο σύζυγός της κ. Τόμας Πλάουλ από τη Γερμανία ζούσαν στην Ελλάδα ενώ πρόσφατα μετακόμισαν στο Βέλγιο. Ως εκ τούτου η μόλις δίχρονη κόρη τους μαθαίνει ήδη γαλλικά, γερμανικά και ελληνικά. « Επειδή τώρα ζούμε στο Βέλγιο ψάχνω για κάποια που να μιλάει γαλλικά και ελληνικά αλλά είναι αρκετά πιο δύσκολο. Ακριβώς όμως λόγω της περιπλοκότητας της κατάστασής μας επειδή μιλάμε γαλλικά, γερμανικά και ελληνικά στο σπίτι καλό θα είναι μιλάει μία από τις γλώσσες μας. Μη μάθει και τέταρτη γλώσσα το παιδί! Για παράδειγμα, έχουμε μια κυρία από την Πορτογαλία που μας βοηθάει με το σπίτι και θα μπορούσε να κρατήσει τη μικρή επειδή την ξέρει και την εμπιστευόμαστε, αλλά δεν θα της το ζητούσα επειδή θα μπερδευόταν πολύ η μικρή. Περισσότερο από τη γλώσσα όμως με νοιάζει να είναι ευχάριστη, να τη διασκεδάζει και να έχει καλή επαφή μαζί της. Να βλέπει δηλαδή το παιδί σαν άνθρωπο και όχι σαν αντικείμενο δουλειάς » επισημαίνει η κυρία Αιλιανού.

Οδηγός αναζήτησης

http://www.superνtantades.gr/

Το portal SuperΝtantades συγκεντρώνει βιογραφικά βρεφονηπιαγωγών, μπεϊμπισίτερβοηθών μητέρων, βρεφοκόμων, νταντάδων ή απλά μανάδων με εμπειρία στη φύλαξη παιδιών, οι οποίες ενδιαφέρονται να εργαστούν ως νταντάδες.

Η επικοινωνία γίνεται άμεσα μέσω Διαδικτύου.

Forums

Ξενοφών Κουρουνιώτης: «Οταν αυξήθηκαν οι ανάγκες για τη φροντίδα των μωρών καταλήξαμε να έχουμε μια εσωτερική γυναίκα, που συμφέρει και οικονομικά» Μπορείτε να ανταλλάξετε απόψεις με άλλους γονείς με μία απλή εγγραφή στην ιστοσελίδα. Τα πιο γνωστά είναι το parents.gr καθώς και το mammyland.com

Γραφεία ευρέσεως εργασίας

Ειδικεύονται σε νταντάδες και μπεϊμπισίτερ, ενδεικτικά:

Job Center Group, τηλέφωνο επικοινωνίας 210 3800.202.

Ανταμς, τηλ. 210 6396.805 Αθήναιον, τηλ. 210 5228.197. Ακρόπολις, τηλ. 210 5232.480. Βaby-sitters and family care, στη Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 226726
Care Μ.gr στην Πάτρα, τηλ. 2610 420185
ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΙΔΙΚΟΣ

Πώς θα επιλέξουμε το σωστό άτομο

Η ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια Ασημίνα Χριστοπούλου συνοψίζει τα κριτήρια για την εύρεση της κατάλληλης μπεϊμπισίτερ, «Πρέπει η νταντά να είναι ένας ευχάριστος άνθρωπος, να μην είναι λιγομίλητη ή σκυθρωπή γιατί είναι πολύ σημαντικό το συναίσθημα που δίνει στο παιδί. Από εκεί διαμορφώνεται η ψυχική κατάσταση του παιδιού. Οταν είναι με έναν ευχάριστο, χαμογελαστό άνθρωπο αρκετές ώρες της ημέρας θα είναι και αυτό σε ανάλογη διάθεση. Καλό είναι να υπάρχουν κάποιες συστατικές επιστολές ή πρακτορείο. Επίσης, για λίγες ώρες, μπορεί να χρησιμοποιήσουν μπεϊμπισίτερ που χρησιμοποιεί και κάποια φίλη τους. Καλό είναι να έχει ηλικία που θα της επιτρέπει να είναι δραστήρια, δημιουργική και να μπορεί να απασχολήσει το παιδί με διάφορες δραστηριότητες. Να μην είναι πολύ μικρή ή άπειρη ώστε ενδεχομένως να φοβηθεί σε μια δύσκολη κατάσταση.

Αν το παιδί είναι σε πολύ μικρή ηλικία και οι γονείς δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί του, καλό θα ήταν να επισκέπτεται το σπίτι κάποιος της οικογένειας ή φίλος προκειμένου να έχει μία επίβλεψη. Εάν είναι μεγαλύτερο, καλό θα είναι να συζητάνε με το παιδί για το πώς περνάει η μέρα του με την νταντά του. Σε περίπτωση που τους προβληματίσει κάποια συμπεριφορά να το ελέγξουν πιο διεξοδικά. Επειδή σε πολλές οικογένειες όταν φυλάει κάποιος πολλές ώρες το παιδί, όταν δουν μια παράξενη συμπεριφορά λένε ότι αυτό συμβαίνει επειδή λείπουν πολλές ώρες και ότι δεν το ξέρουν πλέον. Η αλλαγή στη συμπεριφορά μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά και κάτι προσπαθεί να δείξει το παιδί, όχι απαραίτητα κάτι το ανησυχητικό. Οπως και να έχει όμως, καλό θα είναι να το κοιτάξουν αντί να την πάρουν ως δεδομένη».



Δεν υπάρχουν σχόλια: