www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Δημιούργησαν κύτταρα ήπατος από το δέρμα του ασθενούς

Βρετανοί επιστήμονες δημιούργησαν πρώτη φορά στο εργαστήριο κύτταρα ήπατος, προγραμματίζοντας εκ νέου βλαστοκύτταρα τα οποία είχαν ληφθεί από ανθρώπινο δέρμα, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για πιθανές, νέες θεραπείες για ασθένειες του ήπατος.


Χωρίς τη χρήση εμβρύων

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Cambridge που εργάστηκαν πάνω στη συγκεκριμένη έρευνα είπαν ότι κατά τη διαδικασία στο εργαστήριο δεν χρησιμοποιήθηκαν ανθρώπινα έμβρυα, άρα δεν δημιουργούνται και ηθικά διλήμματα. «Αυτή η τεχνολογία ξεπερνά την ανάγκη για χρήση ανθρώπινων εμβρύων. Τα κύτταρα που δημιουργήσαμε ήταν το ίδιο καλά, σα να είχαμε χρησιμοποιήσει εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα», επισήμανε ο επικεφαλής της έρευνας Ταμίρ Ρασίντ.

Η διαδικασία

Για τις ανάγκες της έρευνας, η ομάδα του Ρασίντ πήρε δείγμα δέρματος από 7 ασθενείς που υπέφεραν από διάφορες «κληρονομικές» ασθένειες που συνδέονται με το ήπαρ καθώς και δείγμα από τρεις υγιείς
ανθρώπους, για να κάνει συγκρίσεις.

Στη συνέχεια, προγραμμάτισαν εκ νεόυ τα κύτταρα από τα δείγματα δέρματος και, στο τέλος μιας μακράς διαδικασίας, παρήγαγαν τελικά κύτταρα ήπατος. «Ποτέ στο παρελθόν δεν ήμασταν σε θέση να αναπτύξουμε κύτταρα ήπατος στο εργαστήριο, έτσι αυτό θα πρέπει να ανοίξει ένα νέο τομέα έρευνας», πρόσθεσε ο Ρασίντ.

Η πρώτη αντίδραση

Σε μια πρώτη αντίδραση, ο Μαρκ Θουρς, ειδικός σε θέματα ήπατος στο Imperial College London, έκανε λόγο για «μεγάλο βήμα», το οποίο στο μέλλον, μπορεί να αποδειχτεί πηγή νέων κυττάρων ήπατος για τους ασθενείς που πάσχουν, για παράδειγμα, από ηπατική ανεπάρκεια.

Οι ηπατικές ασθένειες μπορεί να είναι, μεταξύ άλλων, «κληρονομικές», να προκληθούν από υπερκατανάλωση αλκοόλ ή από μολύνσεις, όπως η ηπατίτιδα.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Clinical Investigation».

Δεν υπάρχουν σχόλια: