www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Πενθεί η Πολεμική Αεροπορία

Νεκρός εντοπίστηκε ο τρίτος χειριστής του μονοθέσιου πολεμικού αεροσκάφους ο οποίος αγνοείτο, μετά τη σύγκρουσή του με άλλο διθέσιο F- 16 νοτίως της Κρήτης.


Οι άλλοι δύο χειριστές που περισυνελέγησαν και μεταφέρθηκαν το νοσοκομείο της Ιεράπετρας, όπου υπεβλήθησαν σε χειρουργικές επεμβάσεις.

Ο ένας ομως είναι σοβαρά τραυματισμένος, καθώς έχει υποστεί διάτρηση πνεύμονος και χτυπήματα στο κεφάλι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, ο ιπτάμενος μετά τις εντατικές προσπάθειες ανάνηψης που έγιναν στην Ιεράπετρα, διακομίστηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου. Ο 34χρονος πιλότος υποβάλλεται σε νέα επέμβαση από αγγειοχειρούργο, ενώ η κατάστασή
του θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη.

Λίγο αργότερα, και ο δεύτερος τραυματίας μεταφέρθηκε στο ίδιο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Στο Ηράκλειο μετέβη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ στα Χανιά έχει μεταβεί ο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ο κ. Βενιζέλος προήδρευσε σε σύσκεψη με τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας των πιλότων.

Τα δύο μαχητικά συγκρούστηκαν λίγο μετά τις 2 μετά το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης για προσομοίωση αναχαίτισης σε χαμηλό ύψος και συνετρίβησαν.

Τα αεροσκάφη ανήκαν στην 340 Μοίρα της 115 Πτέρυγας Μάχης με έδρα τη Σούδα Κρήτης.

Κ. Παπούλιας: Οδύνη για τον τραγικό θάνατο

«Ο τραγικός θάνατος του ιπταμένου της Πολεμικής Αεροπορίας μας συγκλόνισε και μας υπενθύμισε το σεβασμό που νιώθουμε για εκείνους που με έντονη αίσθηση ευθύνης έπεσαν στο βωμό του καθήκοντος» δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

«Εκφράζω την οδύνη και τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους δικούς του, καθώς και τη συμπαράστασή μου σε όλους τους συναδέλφους του» πρόσθεσε.

Γ. Παπανδρέου: Βαθιά οδύνη για την τραγική απώλεια

«Βαθιά οδύνη για την τραγική απώλεια του πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας την ώρα του καθήκοντος» εξέφρασε ο Πρωθυπουργός.

Σε δήλωσή του για τη μοιραία σύγκρουση των F-16 νοτίως της Κρήτης, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου πρόσθεσε: «Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης εκφράζω στην οικογένειά του τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια. Οι σκέψεις μας αυτές τις δύσκολες ώρες είναι κοντά τους, όπως και στους δύο χειριστές που νοσηλεύονται, μαζί με τις ευχές μας για ταχεία ανάρρωση».

ΝΔ: Έρευνες σε βάθος για το αεροπορικό ατύχημα

Τα συλλυπητήριά του εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας για το χαμό του πιλότου, εξέφρασε o υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Άμυνας του κόμματος κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης.

«Εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια για τον αδόκητο χαμό του πιλότου τις Πολεμικής μας Αεροπορίας, ο οποίος έχασε την ζωή του υπηρετώντας την πατρίδα», ανέφερε σε σχετική του δήλωση ο κ. Λεονταρίδης.

Κάνει επίσης λόγο για εύλογα ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες του αεροπορικού ατυχήματος, αφού –όπως επισημαίνει- συνέβη κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής και όχι επιχειρησιακής δραστηριότητας, ενώ εκφράζει τον προβληματισμό του για τη συχνότητα των σοβαρών ατυχημάτων στις ενοπλες Δυνάμεις το τελευταίο διάστημα.

«Καλούμε την κυβέρνηση να διερευνήσει σε βάθος τα αίτια του ατυχήματος και να δώσει άμεσα απαντήσεις», καταλήγει.

ΚΚΕ: Να δοθούν εξηγήσεις

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για το νεκρό πιλότο, την ελπίδα και την ευχή για την ανάρρωση των δύο τραυματισμένων χειριστών.

«Η κυβέρνηση οφείλει να διερευνήσει και να δώσει εξηγήσεις στο λαό για τις αιτίες που οδήγησαν στη σύγκρουση των δύο μαχητικών αεροσκαφών, καθώς πληθαίνουν τα ατυχήματα», επισημαίνει στην ανακοίνωση.

Απαντήσεις ζητά ο ΛΑΟΣ

«H Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ζει άλλη μία μαύρη μέρα. Το τραγικό συμβάν αφήνει πολλά ερωτηματικά τα οποία άμεσα πρέπει να απαντηθούν. Επίσης ακόμη περισσότερο, η σημαντική απώλεια διαταράσσει την ισορροπία στο Αιγαίο» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ Κωστής Αϊβαλιώτης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Καρατζαφέρης εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του χειριστή της Πολεμικής Αεροπορίας και τόνισε: «Ελπίζουμε ότι η πολιτεία θα σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης στην οικογένεια του θανόντος».

ΣΥΝ: Να διερευνηθούν σε βάθος τα αίτια

Σε βάθος διερεύνηση των αιτίων της σύγκρουσης με τραγικό απολογισμό το θάνατο ενός χειριστή ζητά ο Συνασπισμός

Σε ανακοίνωσή του εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του πιλότου εύχεται ταχεία ανάρρωση των άλλων δύο τραυματισμένων πιλότων.

Ντ. Μπακογιάννη: Εύλογα ερωτήματα

Τη βαθιά θλίψη και οδύνη της για το θάνατο του πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης εξέφρασε η ανεξάρτητη βουλευτής κ. Ντ. Μπακογιάννη. «Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του πιλότου και στους συναδέλφους του και ταχεία ανάρρωση στους άλλους δύο πιλότους που τραυματίστηκαν», ανέφερε σε σχετική της δήλωση.

Εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό της για τον πολλαπλασιασμό των ατυχημάτων στις Ένοπλες Δυνάμεις, τονίζοντας ότι «η εξέλιξη αυτή ξεπερνά τη ρεαλιστικότητα της εκπαίδευσης και γεννά εύλογα ερωτήματα, τόσο για τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η κυβερνητική πολιτική στον ευαίσθητο τομέα της άμυνας, όσο και για τη χαλάρωση των μέτρων ασφαλείας στον τομέα της εκπαίδευσης».

«Η εικόνα αυτή μας προβληματίζει όλους έντονα και η οποία δεν είναι αντάξια των Ενόπλων Δυνάμεων», καταλήγει η κ. Μπακογιάννη υπογραμμίζοντας ότι το θέμα δεν προσφέρεται για πολιτική αντιπαράθεση, παρά απαιτεί ευρύτατη εθνική συνεννόηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: