www.kryfokamari.blogspot.com

Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Βιοψία μαστού χωρίς χειρουργείο

Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια ο δυτικός κόσμος παρακολουθεί μια αύξηση της συχνότητας των παθήσεων του μαστού. Η επιστήμη έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο, αλλά η πρόληψη εξακολουθεί να αποτελεί την καλύτερη θεραπεία. Η ετήσια (προληπτική) μαστογραφία για τις γυναίκες άνω των σαράντα ετών και το υπερηχογράφημα στις νεότερες ηλικίες μάς βοηθούν να προλάβουμε τις δυσάρεστες καταστάσεις.


Οι σύγχρονες μέθοδοι εξέτασης (ψηφιακή μαστογραφία, υπερηχογράφημα τριών διαστάσεων) βοηθούν να αναγνωρίσουμε έγκαιρα πολύ μικρές βλάβες του μαστού. Ετσι δίνεται η δυνατότητα ολοκληρωμένης και απόλυτα επιτυχούς θεραπείας ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις. Αν βρεθεί μια τέτοια μικρή βλάβη, τότε πρέπει να γίνει βιοψία αφαιρώντας ένα μικρό κομμάτι της. Αυτό είναι απαραίτητο για να δούμε τα χαρακτηριστικά της και να καθοριστεί αν χρειάζεται ή όχι περαιτέρω αντιμετώπιση.

**Τι είναι η βιοψία μαστού;

Η βιοψία απαιτεί τη λήψη ενός μικρού τεμαχίου ιστού από το συγκεκριμένο σημείο για να εξεταστεί στο μικροσκόπιο και να γίνει ιστολογική ταυτοποίηση. Μέχρι τώρα η διαδικασία αυτή γινόταν μόνο με χειρουργική επέμβαση. Η σύγχρονη τεχνολογία, όμως, προσφέρει τη δυνατότητα να αποφύγουμε το
χειρουργείο. Η στερεοτακτική βιοψία μαστού είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος και βασίζεται σε αυτοματοποιημένη ψηφιακή τεχνολογία ρομπότ. Εχει ένδειξη για κάθε μικρή βλάβη που φαίνεται στη μαστογραφία και απαιτεί ιστολογική ταυτοποίηση. Γίνεται με τοπική αναισθησία και μια μικρή τομή (0,5 εκ.) στο δέρμα.

**Πώς γίνεται;

Θα σας ζητηθεί να ξαπλώσετε μπρούμυτα σε ένα ειδικό κρεβάτι. Ο μαστός σας θα τοποθετηθεί σε μια ειδική υποδοχή και θα συμπιεστεί, ακριβώς όπως όταν κάνετε μαστογραφία. Με ακτινοσκόπηση θα εντοπιστεί το σημείο στο οποίο θα γίνει η βιοψία (με ακρίβεια χιλιοστού).

Στη συνέχεια με τοπική αναισθησία θα γίνει μια μικρή τομή από την οποία η βελόνα θα φθάσει στο επιθυμητό σημείο και θα πάρει δείγμα ιστού για βιοψία. Στη συνέχεια θα τοποθετηθεί ένα μικρό κλιπ στο σημείο που έγινε η βιοψία ώστε να μπορεί να ελεγχθεί η θέση του στη μαστογραφία. Το κλιπ αυτό είναι εξαιρετικά μικρό (μόλις διακριτό στο γυμνό μάτι), από αδρανές υλικό και δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα. Ακολουθεί μαστογραφία για να επιβεβαιωθεί ότι η βιοψία θα δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η όλη διαδικασία γίνεται με τη βοήθεια υπολογιστή και την τελευταία λέξη της αυτοματοποιημένης ρομποτικής τεχνολογίας, ώστε να μην υπάρξει περιθώριο σφάλματος.

Ο ιστός ο οποίος αφαιρέθηκε θα αποσταλεί στο παθολογοανατομικό εργαστήριο για να εξεταστεί στο μικροσκόπιο. Το τελικό αποτέλεσμα της ιστολογικής εξέτασης απαιτεί μια σειρά από χρονοβόρες διαδικασίες, οι οποίες διαρκούν δέκα εργάσιμες ημέρες.

**Πόσο διαρκεί;

Η διάρκεια της βιοψίας είναι 60 δευτερόλεπτα. Πρόκειται όμως για μια πολύ λεπτομερή διαδικασία που απαιτεί ακρίβεια. Για το λόγο αυτό η προετοιμασία μπορεί να διαρκέσει 30-60 λεπτά.

**Πονάει;

Οχι. Πριν η βελόνα σάς ενοχλήσει, γίνεται τοπική αναισθησία ώστε να μη νιώσετε καθόλου πόνο. Θα πρέπει να έχετε ενημερώσει τον γιατρό σας αν έχετε αλλεργία σε κάποιο φάρμακο. Η διαδικασία δεν θα σας πονέσει καθόλου, όμως πολλές γυναίκες παραπονιούνται πως η θέση είναι άβολη και πιάνονται. Για το λόγο αυτό καλό είναι μόλις ξαπλώσετε στο κρεβάτι να πάρετε μια όσο το δυνατόν βολικότερη θέση.

**Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν;

Μπορεί να υπάρξει μια μελανιά γύρω από το τραύμα, θα περάσει όμως πολύ γρήγορα.

Γράφουν οι ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΞΕΠΑΠΑΔΑΚΗΣ, MD PhD, χειρουργός, διευθυντής Κλινικής Μαστού ΙΑΣΩ General, ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΟΥΦΟΥΔΑΚΗΣ, MD PhD MSc DIMC RCS(Ed), χειρουργός, επιμελητής Κλινικής Μαστού ΙΑΣΩ General, dkoufoudakis@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: