www.kryfokamari.blogspot.com

Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Η υπερθέρμανση απειλεί τη βλάστηση

Τη βλάστηση του πλανήτη φαίνεται να απειλεί η συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας, σύμφωνα με νέα μελέτη των ειδικών του Πανεπιστημίου της Μοντάνα, στις ΗΠΑ. Ενώ μέχρι πρότινος οι ειδικοί πίστευαν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούσαν ως έναν βαθμό τη βλάστηση, τώρα τα νέα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Science» δείχνουν ακριβώς το αντίθετο.

Συγκεκριμένα, μελετώντας δορυφορικές λήψεις της ΝΑSΑ, οι επιστήμονες κατέγραψαν μεταξύ του 2000 και του 2009 μια μείωση της τάξεως του 1% στη χλωρίδα περιοχών του νοτίου ημισφαιρίου της Γης λόγω συνθηκών ξηρασίας που επικρατούν σε αυτές. Σε προηγούμενες μετρήσεις τους από το 1980 ως τα τέλη της δεκαετίας του ΄90, είχαν εντοπίσει μια αύξηση στους ρυθμούς βλάστησης κατά 6%.

Η νέα μείωση που εντοπίζουν τώρα ωστόσο, όπως εξηγούν, θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Παράλληλα θα μπορούσε να επηρεάσει
την παραγωγή τροφίμων και βιοκαυσίμων.

« Τα αποτελέσματα αυτά αποτελούν μια σοβαρή προειδοποίηση ότι οι αυξανόμενες θερμοκρασίες δεν πρόκειται να βελτιώσουν τους ρυθμούς της βλάστησης » αναφέρει ο δρ Στίβεν Ράνινγκ , εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: