Νέες μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ θα “γονατίσουν” για άλλη μια φορά τα ελληνικά νοικοκυριά.
Έρχονται μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, σταδιακά έως τον Ιούνιο του 2013. Παροπλίζονται μέχρι το 2020 λιγνιτικές μονάδες της δημόσιας επιχείρησης, ενώ για 10 χρόνια θα διατίθεται στους ιδιώτες ισχύς ρεύματος που παράγεται από τον φθηνό λιγνίτη.
Ετσι η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από το νέο μνημόνιο, προχωρά στην ομαλή απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, προσπαθώντας να αποφύγει την ιδιωτικοποίηση ή το βίαιο σπάσιμο της ΔΕΗ. Συγκεκριμένα ως προς τα τιμολόγια το κείμενο αναφέρει τα εξής: «η κυβέρνηση θα υιοθετήσει έναν μηχανισμό ώστε να διασφαλίσει ότι τα ρυθμιζόμενα από αυτή τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας αντανακλούν, σταδιακά και το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2013, τις τιμές χονδρικής της αγοράς, με εξαίρεση τους ευάλωτες καταναλωτές. Η κυβέρνηση θα παράσχει
έναν αναθεωρημένο ορισμό των ευάλωτων καταναλωτών κι ένα τιμολόγιο γι’ αυτή την κατηγορία».
Πηγές αναφέρουν ότι μέσα στον Σεπτέμβριο η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θα ανακοινώσει τη σύντμηση των τιμολογίων της ΔΕΗ από 32 που είναι σήμερα σε οκτώ. Για να ανταγωνίζονται οι ιδιώτες τη δημόσια επιχείρηση θα αυξηθούν σταδιακά από την 1η Ιανουαρίου του 2011 μέχρι και τον Ιούνιο του 2013 οι τιμές ρεύματος στα οικιακά και τα αγροτικά τιμολόγια. Αυτά επιδοτούνται σήμερα από τη ΔΕΗ, για να ασκεί κοινωνική πολιτική η κυβέρνηση, εμποδίζοντας, όμως, έτσι την είσοδο των ιδιωτών.
Ταυτόχρονα, θα μειωθούν οι τιμές σε εμπορικά τιμολόγια. Επίσης, από το νέο έτος ισχύει το φθηνό κατά 10% και 20% κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο για χαμηλόμισθους, πολύτεκνους και άτομα με ειδικές ανάγκες.
Λιγνιτικές μονάδες
Σε ότι αφορά τον λιγνίτη η κυβέρνηση αποφεύγει την εκχώρηση μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες και επικαλούμενη την επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων μέχρι το 2020 (κοινοτική οδηγία) προχωρά στον προγραμματισμένο παροπλισμό λιγνιτικών μονάδων της.
Μέχρι τότε, προσωρινά, θα διαθέτει ισχύ από αυτές στους ιδιώτες. Σε 10 χρόνια οι επιχειρηματίες, αφού θα έχει περιοριστεί το πλεονέκτημα της ΔΕΗ που είναι η φθηνή παραγωγή ρεύματος από τον λιγνίτη, θα μπορέσουν να έχουν αναπτύξει τις μονάδες τους και να ανταγωνιστούν στα ίσια την κρατική επιχείρηση.
Σχετικά με τις υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ, η κυβέρνηση υπόσχεται στην τρόικα είτε τη δημιουργία ανεξάρτητου φορέα διαχείρισης των υδάτινων αποθεμάτων είτε την ανάθεση του ρόλου αυτού στον ανεξάρτητο διαχειριστή του συστήματος. Ετσι με κατάλληλους χειρισμούς από τον ανεξάρτητο φορέα δεν θα παρεμποδίζεται η είσοδος των ιδιωτικών μονάδων παραγωγής ρεύματος στο σύστημα ηλεκτροδότησης, αφού οι φθηνότερες υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ, μάλλον θα διαθέτουν λιγότερη ισχύ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου