www.kryfokamari.blogspot.com

Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Λύση στην πείνα το γονιδίωμα του σιταριού

Η επιστημονική κοινότητα χαιρέτισε την είδηση της αποκωδικοποίησης του σιταριού, εξέλιξη που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική αφού το σιτάρι αποτελεί τη βάση της διατροφής του ενός τρίτου της ανθρωπότητας και η αποκωδικοποίηση θα οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων βελτιωμένων ποικιλιών. Ομάδα βρετανών επιστημόνων κατάφερε να αποκωδικοποιήσει το 95% του γονιδιώματος της κινεζικής ποικιλίας σιταριού Chinese Spring, ποσοστό που είναι όμως αρκετό για να αρχίσει άμεσα η ανάπτυξη νέων ποικιλιών. Ετσι τώρα, επιστήμονες αλλά και εταιρείες που ασχολούνται με διασταυρώσεις θα μπορούν να ξεκινήσουν την προσπάθεια δημιουργίας ποικιλιών σιταριού που θα καλλιεργούνται εύκολα, θα παράγουν γρήγορα άφθονες ποσότητες ενώ ταυτόχρονα θα είναι εξαιρετικά ανθεκτικές σε ακραία καιρικά φαινόμενα όπως για παράδειγμα, η ξηρασία και οι πλημμύρες.

Η παγκόσμια παραγωγή σιταριού απειλείται από τις κλιματικές αλλαγές αλλά και την αυξανόμενη ζήτηση από τη συνεχή αύξηση του πληθυσμού στον πλανήτη. Επιπλέον κάθε φορά που δημιουργείται πρόβλημα σε μια παραγωγό χώρα, όπως συνέβη πριν από λίγες ημέρες με την ξηρασία και τις πυρκαγιές
που έπληξαν τις ρωσικές καλλιέργειες, η τιμή του σιταριού εκτοξεύεται προκαλώντας νέα προβλήματα.

«Τα δεδομένα που προκύπτουν από την αποκωδικοποίηση είναι πολύτιμα στη μάχη για την αντιμετώπιση της απειλής με την έλλειψη τροφής σε παγκόσμιο επίπεδο.Πρέπει να αρχίσουμε τώρα την προσπάθεια ανάπτυξης νέων ποικιλιών ώστε να είμαστε πανέτοιμοι όταν θα κάνει την εμφάνισή του, υπολογίζεται σε μία δεκαετία, το πρόβλημα της έλλειψης τροφής» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Νιλ Χολ του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Η επιλογή της αποκωδικοποίησης της κινεζικής ποικιλίας έγινε επειδή διαθέτει σε μεγαλύτερο ποσοστό από κάθε άλλη κοινά γονιδιακά χαρακτηριστικά με τις υπόλοιπες ποικιλίες και έτσι οι επιστήμονες που θα προσπαθήσουν να κάνουν διασταυρώσεις θα είναι εύκολο να μελετήσουν τις γονιδιακές διαφορές των ποικιλιών με τις οποίες πειραματίζονται. Πέραν όλων των θετικών συνεπειών της η αποκωδικοποίηση αυτή καθεαυτή αποτελεί μεγάλο επιστημονικό επίτευγμα, αφού το σιτάρι έχει πολύ μεγάλο γονιδίωμα, πέντε φορές μεγαλύτερο από αυτό του ανθρώπου, γι΄ αυτό και καθυστέρησε πολύ η ολοκλήρωσή της.

ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ-ΣΤΑΘΜΟΣ

Αποκωδικοποιήθηκε η κινεζική ποικιλία Chinese Spring Τo DΝΑ του σιταριού αποτελείται από 17 δισ. ζευγάρια βάσεων, πέντε φορές περισσότερα από το ανθρώπινο Εκτιμάται ότι αν δεν δημιουργηθούν νέες βελτιωμένες ποικιλίες σε δέκα χρόνια θα υπάρξει παγκόσμια έλλειψη τροφής Ολοκληρώθηκε η αποκωδικοποίηση των «βασικών» τροφών, καθώς το ρύζι και το καλαμπόκι είχαν «διαβαστεί» τα προηγούμενα χρόνια



Δεν υπάρχουν σχόλια: