www.kryfokamari.blogspot.com

Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Άμεσα αναδασωτέες οι εκτάσεις στη ΒΑ Αττική

Άμεσα αναδασωτέες ανακηρύσσονται οι εκτάσεις που επλήγησαν από την πυρκαγιά του Σαββάτου στη Βορειανατολική Αττική, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.


Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, στο πλαίσιο της σύνταξης και κύρωσης δασικών χαρτών, έχει ήδη αποτυπωθεί το μεγαλύτερο μέρος της Αττικής -περίπου το 80%-, ενώ το υπόλοιπο 20% βρίσκεται σε στάδιο ανάθεσης. Σύντομα το έργο θα έχει ολοκληρωθεί, παραδίδοντας κυρωμένους δασικούς χάρτες που θα διασφαλίζουν την προστασία των καμένων εκτάσεων από κάθε αλλαγή χρήσης, όπως παράνομες καταπατήσεις και αυθαίρετες οικοδομές.

Στην επίσπευση της διαδικασίας κύρωσης των δασικών χαρτών όλης της χώρας, σημειώνεται, καταλυτικό ρόλο θα παίξει το σχετικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ «Χρηματοδότηση Περιβαλλοντικών Παρεμβάσεων, Πράσινο Ταμείο, Κύρωση Δασικών Χαρτών και άλλες διατάξεις», το οποίο βρίσκεται
σε δημόσια διαβούλευση.

Εξάλλου, με αφορμή ισχυρισμούς περί μη λειτουργίας του συστήματος πυροπροστασίας, η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής ανακοίνωσε ότι όλα τα στοιχεία καθημερινής λειτουργίας του (βιντεοσκοπήσεις, μηνύματα κινητής τηλεφωνίας κλπ) είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου.

Νέες πυρκαγιές εν τω μεταξύ ξέσπασαν στη Σαλαμίνα και τα Μέγαρα.

Η φωτιά στα Μέγαρα εκδηλώθηκε στο όρος Καντήλι σε αγροτοδασική έκταση και σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή. Σύμφωνα πάντα με την Πυροσβεστική, η φωτιά έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο.

Στη Σαλαμίνα, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε μέσα στον οικισμό Αμπελάκια και σύμφωνα με την πυροσβεστική απειλεί σπίτια. Η φωτιά καίει κυρίως ξερά χόρτα, ενώ στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα, ένα ελικόπτερο και 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε και στην περιοχή Αγιος Γεώργιος Κυνουρίας, καίγοντας δασική έκταση. Στη μάχη της κατάσβεσης ρίχτηκε ισχυρή δύναμη της πυροσβεστικής με έξι επανδρωμένα οχήματα, που κατάφερε να θέσει υπό μερικό έλεγχο την πυρκαγιά, με τη συνδρομή από αέρος δύο Πετζετέλ.

Νωρίτερα υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε στη θέση Τουλουμπα Χάνι στο Μανιάκι Γαργαλιάνων.

«Η εντιμότητα και η ετοιμότητα των Ελλήνων πυροσβεστών δεν αρκεί», σχολίασε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ.Καρατζαφέρης, υπογραμμίζοντας ότι η Πολιτεία πρέπει να καταστρώσει όλα εκείνα τα σχέδια για να μην έχουμε το κακό προηγούμενο των άλλων ετών.

«Τα πυροσβεστικά μας είναι σε καλύτερη κατάσταση απʼ ότι ήταν πέρυσι και πρόπερσι.Ας προσπαθήσουμε πολύ για να μην θρηνήσουμε και πάλι», κατέληξε στη δήλωσή του ο κ. Καρατζαφέρης.

Σε ανακοίνωσή της, η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΝ Βόρειας Αθήνας καλεί την κυβέρνηση να προβεί σε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη πυρκαγιών που μπορεί να αποβούν μοιραίες για τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου της Αθήνας.

Η πρόληψη και η προστασία είναι υπόθεση όλου του χρόνου, αλλά οι ελλείψεις στον τομέα αυτό είναι γνωστές και χρόνιες, επισημαίνεται στην ανακοίνωση και τονίζεται η ανάγκη να ληφθούν άμεσα τα εξής μέτρα:

1. Αναδάσωση χωρίς «εκπτώσεις» των καμένων περιοχών

2. Δημιουργία ενιαίου φορέα δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης

3. Στελέχωση και εξοπλισμό του με κατάλληλο προσωπικό, αντιπυρικά μέσα

4. Επεξεργασία δασολογίου και δασικών χαρτών

5. Πέρασμα στον έλεγχο του δημοσίου όλων γενικά των δασών, ιδιωτικών και εκκλησιαστικών, ώστε να χτυπηθεί στη ρίζα το φαινόμενο των εμπρησμών, της καταπάτησης δασικών εκτάσεων, της οικοπεδοποίησης και της άναρχης δόμησής τους

6. Τέλος, άμεση απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης, ιδιαίτερα στην επιβαρυμένη περιοχή της Αττικής.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: