www.kryfokamari.blogspot.com

Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Πάνω από 8.000 στρέμματα έγιναν στάχτη σε μία μέρα! - Οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών;

Σοβαρές υποψίες για εμπρησμό εκφράζουν στελέχη της Πυροσβεστικής και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ηδη παρενέβη εισαγγελέας και διέταξε προκαταρκτική εξέταση για τα αίτια της φωτιάς.

Η ταυτόχρονη εκδήλωση πολλών εστιών σε μία ημέρα που οι άνεμοι έπνεαν πολύ ισχυροί και κοντά σε περιοχές με οικοδομικό ενδιαφέρον, ενισχύει τις υποψίες ότι η φωτιά που ξεκίνησε από το Μικροχώρι Καλάμου δεν οφειλόταν σε φυσικά αίτια. Μάλιστα χθες όπως είχε αποκαλύψει το Newsit στην περιοχή γίνονταν εκτεταμένες έρευνες για μια κίτρινη μηχανή με δυο αναβάτες που τους είδαν να κινούνται ύποτα στην περιοχή.

Τουλάχιστον 8.000 στρέμματα στάχτη μόνο στο Βαρνάβα. Υπεράνθρωπες προσπάθειες όλη τη νύχτα κατά των αναζωπυρώσεων. Σε επιφυλακή και σήμερα η πυροσβεστική.

Όπως ανακοινώθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, δεν υπάρχουν πλέον ενεργά μέτωπα και οι δυνάμεις πυρόσβεσης, που βρίσκονται στην περιοχή αντιμετωπίζουν εναπομείνασες μικροεστίες. Ο
ακριβής απολογισμός θα γίνει μετά την πλήρη κατάσβεση, με τη βοήθεια αεροφωτογραφιών.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι φλόγες απείλησαν αρκετές κατοικίες, οι οποίες σώθηκαν χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες πυροσβεστών και κατοίκων. Από το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής αναφέρθηκε, έως στιγμής, η αποτέφρωση ενός ξενώνα 40 τ.μ.. Η τελευταία αναζωπύρωση σημειώθηκε στις 2 μετά τα μεσάνυχτα, αλλά αντιμετωπίσθηκε άμεσα από τις επίγειες δυνάμεις και κυρίως, από τους άνδρες της ΕΜΑΚ.

Το πρωί, τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού σε όλη την έκταση, που κάλυψε η πυρκαγιά. Στο έδαφος, εξάλλου, επιχειρούσαν 327 πυροσβέστες και 61 οχήματα, 122 στρατιώτες, 22 υδροφόρες των δήμων, 20 υδροφόρες της πολιτικής προστασίας και μεγάλος αριθμών εθελοντών.

Για τα αίτια εκδήλωσης της φωτιάς, αναμένεται έρευνα από την Πυροσβεστική. Έχουν κληθεί, εξάλλου, εμπειρογνώμονες να εξετάσουν κολόνα της ΔΕΗ μέσης τάσης με μετασχηματιστή, που βρέθηκε πεσμένη στο σημείο απ΄όπου ξεκίνησε η φωτιά, στην περιοχή μεταξύ Μικροχωρίου και Αγκόνας.

Σημειώνεται ότι τις πρώτες πρωινές ώρες παρατηρήθηκε ένταση ανέμου, γεγονός που κρατά τις δυνάμεις πυρόσβεσης στην περιοχή της πυρκαγιάς. Οι άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος παραμένουν σε γενική επιφυλακή, σε Αττική και Εύβοια, καθώς οι χάρτες δίνουν πολύ υψηλό βαθμό επικινδυνότητας (4) και για τη σημερινή μέρα.

Σε ύφεση βρίσκονται τα πύρινα μέτωπα τόσο στην περιοχή της Αττικής, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Μικροεστίες σβήνουν ακόμη οι πυροσβέστες στο Μικροχώρι.

Σύμφωνα με το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε εξέλιξη βρίσκονται κάποιες μικροεστίες φωτιάς στο Μικροχώρι της βορειοανατολικής Αττικής, αλλά εκτιμάται ότι σύντομα και αυτές θα τεθούν υπό έλεγχο. Στη μάχη κατάσβεσης της πυρκαγιάς επιχειρούν 340 πυροσβέστες, με 60 οχήματα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν τις ρήψεις νερού 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.


Τουλάχιστον 10.000 στρέμματα έκαψε η μεγάλη πυρκαγιά στον Κάλαμο. Στην περιοχή παρέμειναν όλη τη νύχτα 340 πυροσβέστες, 60 οχήματα, 20 υδροφόρες και ισχυρές δυνάμεις αστυνομίας και εθελοντών. Μέχρι τη δύση του ηλίου επιχειρούσαν 11 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Ο απολογισμός θα γίνει αφού ολοκληρωθεί το έργο της κατάσβεσης, ωστόσο, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η φωτιά έχει περάσει μέσα από τις αυλές σπιτιών ενώ έχει καταστραφεί ένας ξενώνας 40 τετραγωνικών μέτρων. Μέχρι στιγμής τα σημεία που προβληματίζουν τους αξιωματικούς του πυροσβεστικού σώματος, είναι μία εστία στην βόρεια πλευρά και άλλη μία στη νότια, οι οποίες, όμως, δεν εμπνέουν μεγάλη ανησυχία. Σε ό,τι αφορά τα αίτια δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, εξετάζεται όμως και το ενδεχόμενο η πυρκαγιά να προκλήθηκε από καλώδια της ΔΕΗ.
newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια: