www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Επιταχύνονται οι διαδικασίες αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου


Ενεργοποιούνται σταδιακά οι διαδικασίες αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, συνολικής αξίας περίπου 300 δισ. ευρώ.
Εντός των ημερών θα υπάρξει ακρόαση στη Βουλή του προτεινόμενου Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου για την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), ενώ μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχουν προσληφθεί οι σύμβουλοι επιλογής ακινήτων που θα βοηθήσουν στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Κυβερνητική πρόθεση είναι η ΚΕΔ να συγκεντρώσει μέσα στους επόμενους μήνες τη διαχείριση όλων των ακινήτων του Δημοσίου, απορροφώντας το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) και της Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ. Ακόμη, εξετάζεται η παραχώρηση στην νέα εταιρεία ακόμη και ακινήτων που διαχειρίζονται άμεσα τα υπουργεία.

Αναφορικά με το μοντέλο αξιοποίησης, εκτιμάται πως οι πρωτοβουλίες θα κινηθούν σε δύο κατευθύνσεις. Αφενός θα γίνει διαχείριση μέσω συμβάσεων παραχώρησης, όπως ήδη προβλέπει και
ο Νόμος 3049/2002. Αφετέρου θα επιδιωχθεί η αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων μέσα από εταιρείες συμμετοχών, χωρίς να αποκλείεται ενδεχόμενη εισαγωγή των εταιρειών διαχείρισης ακινήτων στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σημειώνεται πως μόνον η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου διαχειρίζεται ακίνητα αξίας 272 δισ. ευρώ, τα οποία αποδίδουν κάθε χρόνο έσοδα μόλις 30 εκατ. ευρώ. Η ΚΕΔ διαθέτει 71.000 ακίνητα σε όλη τη χώρα συνολικής εκτιμώμενης έκτασης 3,5 εκατ. στρεμμάτων.

Σε περίπου 30 δισ. ευρώ υπολογίζεται η περιουσία που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης. Συνολικά πρόκειται για περισσότερους από 370 τίτλους τουριστικών ακινήτων σε παραλίες και στις καλύτερες τοποθεσίες της χώρας.

Τέλος, η Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ διαχειρίζεται συνολικά 15 τίτλους σταδίων και αθλητικών εγκαταστάσεων.
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια: