www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Φόβοι για εξαγορά ελληνικών τραπεζών

Τον κίνδυνο να περάσει ο έλεγχος ελληνικών τραπεζών σε ξένους παράγοντες επισήμαναν χθες στελέχη των τραπεζικών ιδρυμάτων και συνδικαλιστές της ΟΤΟΕ κατά τη διάρκεια της ακρόασης φορέων για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με «την ίδρυση ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Β. Ράπανος δήλωσε ότι ο κίνδυνος αφελληνισμού των τραπεζών είναι υπαρκτός λόγω των χαμηλών τιμών των μετοχών στο ΧΑΑ. «Όπου έχει πάει το ΔΝΤ έχουμε πάρτι εξαγορών από ξένες τράπεζες» δήλωσε, άποψη την οποία συμμερίστηκε λίγο αργότερα και ο
πρόεδρος της ΟΤΟΕ Στ. Κούκος.


Για τους λόγους αυτούς τόσο ο κ. Ράπανος, όσο και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Ν. Νανόπουλος τάχθηκαν υπέρ των συνενώσεων. «Θα ενδυναμωθεί περαιτέρω το τραπεζικό σύστημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΕΤΕ.

Αμφότεροι υποστήριξαν ότι οι συνενώσεις θα επιλύσουν και τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες εξαιτίας των επανειλημμένων υποβαθμίσεων που υφίστανται, της μείωσης των καταθέσεων, αλλά και της μετακίνησης ιδιωτικών κεφαλαίων σε τράπεζες του εξωτερικού.

Στο σημείο αυτό ο κ. Ράπανος άσκησε κριτική στα νομοσχέδια της Λούκα Κατσέλη για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, υπογραμμίζοντας ότι ήταν πολύ αρνητικά για τις τράπεζες καθώς πολλοί από τους οφειλέτες σταμάτησαν να καταβάλουν τις οφειλές τους περιμένοντας τις ρυθμίσεις.

Πάντως, ο διοικητής της ΕΤΕ αλλά και ο κ. Νανόπουλος διαβεβαίωσαν ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι θωρακισμένο διότι διαθέτει ισχυρή λαϊκή κεφαλαιακή βάση, αλλά και επειδή δεν έχει εκτεθεί σε κινδύνους (τοξικά τραπεζικά προϊόντα).

Αναφορικά τέλος με τον «πυρήνα» του νομοσχεδίου που προβλέπει ότι βάσει του μνημονίου με την τρόικα θα δημιουργηθεί ταμείο ενίσχυσης των τραπεζών με κεφάλαιο 10 δισ. ευρώ, οι τραπεζίτες εξέφρασαν την άποψη ότι αν και δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί, θα αποτελέσει εντούτοις «μια εγγύηση, ένα δίχτυ ασφαλείας».
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: