Σε περιορισμό των μετεγγραφών των υποψηφίων από τρίτεκνες οικογένειες σε κεντρικά ΑΕΙ και ΤΕΙ προσανατολίζεται το υπουργείο Παιδείας. Η πρόταση προκάλεσε αντιδράσεις χθες στον ΚΤΕ Παιδείας ΠΑΣΟΚ, όπου όμως η συζήτηση δεν προχώρησε, διότι δεν κατετέθη από την υπουργό κ. Αννα Διαμαντοπούλου κείμενο τροπολογίας του ισχύοντος νόμου για το θέμα των τριτέκνων.
Ειδικότερα, καθώς η κατάργηση από φέτος της βάσης του 10 θα αυξήσει τους εισακτέους στα περιφερειακά ΤΕΙ κατά περίπου 14.000 (πρόκειται για υποψηφίους με βαθμό πρόσβασης κάτω από 10), το υπουργείο επιχειρεί να τοποθετήσει «φίλτρα» για να μην υπάρξει έκρηξη των αιτήσεων για μετεγγραφή το 2010-2011. Ενα από αυτά είναι ο περιορισμός των μετεγγραφών των υποψηφίων που
προέρχονται από τρίτεκνες οικογένειες. Ο ισχύων νόμος δίνει δικαίωμα άμεσης μετεγγραφής στο ΑΕΙ της αρεσκείας τους στους φοιτητές από τρίτεκνη οικογένεια. Μόνος όρος είναι η ηλικία του μεγαλύτερου παιδιού της οικογένειας που δεν θα πρέπει να έχει ξεπεράσει τα 26 έτη. Ομως, το υπουργείο προσανατολίζεται στη θέσπιση πλαφόν 20% για τις συγκεκριμένες μετεγγραφές. Η ικανοποίηση των αιτήσεων θα γίνεται με βάση τη βαθμολογία του αιτούντος στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Παιδείας του ΠΑΣΟΚ ορισμένοι βουλευτές διαφώνησαν με την περιστολή των μετεγγραφών των τριτέκνων, άλλοι όμως συνέπλευσαν με τον σχεδιασμό της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, κάνοντας λόγο για «υπερβολικά πολλούς τρίτεκνους σε μια χώρα με έντονο πρόβλημα υπογεννητικότητας. Μάλιστα, στο υπουργείο έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις σημαντικής αύξησης των μετεγγραφομένων που προέρχονται από τρίτεκνες οικογένειες. Ενδεικτικά, στο ΕΜΠ από τις 502 αιτήσεις μετεγγραφών που έγιναν φέτος δεκτές στις επτά σχολές του ιδρύματος, οι 280 αιτήσεις ήταν φοιτητών από τρίτεκνες οικογένειες (ποσοστό 55,7%). «Το σύστημα με τις υιοθεσίες και με τις επιμέλειες τέκνων, ακόμη και παιδιών προσφύγων δεν είναι απολύτως καθαρό», ανέφερε στην «Κ» πανεπιστημιακός.
Από την άλλη, το υπουργείο Παιδείας προτίθεται να επιτρέψει χωρίς περιορισμό τις μετεγγραφές ανάμεσα σε περιφερειακά ΑΕΙ. Αυτό θα εξυπηρετήσει όσους ζητήσουν να μετεγγραφούν στην πόλη κατοικίας τους ή στην πόλη που σπουδάζει μεγαλύτερος αδελφός εφόσον βέβαια υπάρχει σχολή αντίστοιχη με αυτή του μικρότερου παιδιού που θα ζητήσει μετεγγραφή.
Η υπεύθυνη Παιδείας της Ν.Δ. κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ σε δήλωσή της εστίασε στις αρνητικές συνέπειες που έχει η κατάργηση της βάσης του 10. «Η πολιτική της ανεξέλεγκτης -ουσιαστικά- εισαγωγής σε ΑΕΙ οδηγεί στην υποβάθμιση των σπουδών και, παράλληλα, δίνει το «φιλί της ζωής» σε τμήματα, που δεν έχουν καμία σύνδεση με την αγορά εργασίας. Είναι απορίας άξιον, πώς η ηγεσία του υπουργείου, την ώρα που εφαρμόζει αυτή τη συγκεκριμένη πολιτική, εξαγγέλλει… συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων», ανέφερε.
kathimerini
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου