www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

΄Οταν το μπικίνι γίνεται... εφιάλτης

΄Ενα από τα συχνότερα σε εμφάνιση προβλήματα της γυναικείας φόρμας είναι η κυτταρίτιδα, δηλαδή η εναπόθεση νερού και λίπους στο δέρμα, που συνοδεύεται από μειωμένης ελαστικότητας συνδετικό ιστό, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ρυτίδων με συγκεκριμένη χαρακτηριστική υφή.

Η κυτταρίτιδα δεν συσχετίζεται απαραίτητα με τα παραπανίσια κιλά, όπως οι περισσότεροι νομίζουν. Ακόμα και γυναίκες με ιδανικό βάρος αντιμετωπίζουν πρόβλημα κυτταρίτιδας, λόγω κακής τοπικής αιμάτωσης του λιπώδους ιστού.


Μελέτες στον γενικό πληθυσμό αποκαλύπτουν ότι πάνω από το 80% των γυναικών εμφανίζει πρόβλημα κυτταρίτιδας σε κάποιον βαθμό, η οποία φυσικά δεν αποτελεί αποκλειστικό βάσανο των γυναικών, αλλά ταλαιπωρεί και αρκετούς άνδρες που ανήκουν σε διάφορες ηλικιακές ομάδες και ιδιαίτερα τους αγύμναστους, με μεγάλες αυξομειώσεις βάρους.

«Η εμφάνιση κυτταρίτιδας έχει κληρονομικό χαρακτήρα, καθώς επηρεάζεται από πολλά γονίδια, όπως έχει αποδειχθεί από πληθώρα επιστημονικών μελετών», επισημαίνει ο κ. Εμμανουήλ Δημητρούλης, Msc κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος.

«Πέρα όμως από το γενετικό υπόβαθρο, ο τρόπος ζωής και οι διατροφικές συνήθειες είναι αυτές που θα καθορίσουν την εμφάνιση και την κλίμακά της. Οι κακές διατροφικές συνήθειες, η καθιστική ζωή
και εργασία, η έλλειψη συστηματικής φυσικής δραστηριότητας και το κάπνισμα είναι οι βασικότερες αιτίες εμφάνισης κυτταρίτιδας.

Παράγοντες

Τα περιττά κιλά, η κακή διατροφή, πλούσια σε λιπαρά και απλούς υδατάνθρακες (κυρίως ζάχαρη), η πρόσληψη καφεΐνης και ανθρακικού, καθώς και η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ είναι οι κυριότεροι διατροφικοί παράγοντες που συνεισφέρουν στην εμφάνισή της. Τέλος, η κακή τοπική κυκλοφορία του αίματος, κάποιες ορμονικές διαταραχές και η δυσκοιλιότητα μπορεί να την επηρεάσουν».

Επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον μας στο διατροφικό κομμάτι της πρόληψης εμφάνισης κυτταρίτιδας ή της μερικής βελτίωσης του φαινομένου, σύμφωνα με τον κ. Δημητρούλη, πρέπει να έχουμε δείκτη μάζας σώματος (ιδανικό βάρος) κάτω από 25!

«΄Ατομα με δείκτη μάζας σώματος άνω του 25, που θεωρούνται υπέρβαρα ή παχύσαρκα, πρέπει κατ' αρχάς να χάσουν βάρος και να συντηρήσουν μακροπρόθεσμα την απώλεια αυτή», υπογραμμίζει ο διατροφολόγος.

«Επιπλέον, οι συχνές αυξομειώσεις βάρους θα πρέπει να αποφεύγονται, καθώς πολλές φορές η επιδείνωση της κυτταρίτιδας συσχετίζεται με αυτές. Μιλώντας για αυξομειώσεις βάρους, ως τέτοιες ορίζονται οι διακυμάνσεις 7-10 κιλών ή και παραπάνω, οι οποίες με το πέρασμα του χρόνου επιδεινώνουν αρκετά την κυτταρίτιδα».

14 τρόποι για άμεση αντιμετώπιση

1) 1 ώρα κολύμπι/ημέρα ή 30 λεπτά ελαφρύ τρέξιμο ή 1 ώρα έντονο περπάτημα.

2) Πλήρης αποφυγή τηγανητών φαγητών.

3) Πλήρης αποφυγή κόκκινου κρέατος.

4) Πλήρης αποφυγή αναψυκτικών.

5) Πλήρης αποφυγή γλυκών και σοκολάτας (μόνο ζελέ ή παγωτό light).

6) Απώλεια 0,5-1 κιλού/εβδομάδα εάν υπάρχουν παραπάνω κιλά από το ιδανικό βάρος.

7) Δραματική μείωση της πρόσληψης καφεΐνης.

8) Πλήρης αποφυγή αλκοολούχων ποτών.

9) Διακοπή καπνίσματος.

10) Αποφυγή τσιπς και αλμυρών τυποποιημένων προϊόντων.

11) Αποφυγή προσθήκης αλατιού στα φαγητά και στις σαλάτες.

12) Καθημερινή κατανάλωση αρκετών φρούτων και λαχανικών.

13) Αντικατάσταση όλων των αμυλούχων προϊόντων στην καθημερινή διατροφή σας με τα αντίστοιχα ολικής αλέσεως.

14) Καταναλώστε κάθε μέρα τουλάχιστον 2,5 λίτρα νερού.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος

Τι πρέπει να αποφεύγουμε:

1. Τρόφιμα υψηλά σε κορεσμένο λίπος, όπως τα τηγανητά, τα λιπαρά κρεατικά (κυρίως χοιρινό), τα αβγά, τα πλήρη σε λίπος γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αλλαντικά, τα τυποποιημένα σνακ, το fast food.

2. Το κόκκινο κρέας θα πρέπει να αντικατασταθεί από το ψάρι και θαλασσινά, ενώ τα ζωικά λίπη, όπως το βούτυρο, θα πρέπει να υποκατασταθούν πλήρως από φυτικό λίπος και έλαια, με απώτερο στόχο τη μείωση της πρόσληψης κορεσμένου λίπους και την αντικατάστασή του από μονοακόρεστα και κυρίως πολυακόρεστα λιπαρά. Ιδιαίτερα στη χώρα μας, με αφθονία ελαιολάδου, είναι σημαντικό το ελαιόλαδο να αποτελεί την αποκλειστική πηγή λίπους στη διατροφή μας.

3. Σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της εμφάνισης αλλά και στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας μπορεί να παίξει η αυξημένη κατανάλωση νερού σε καθημερινή βάση. Προτείνεται κατανάλωση 1 ml νερού ανά προσλαμβανόμενη θερμίδα, ή για μια μέση γυναίκα περίπου 1,8 lt/ημέρα, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες η σύσταση αυτή τροποποιείται σε τουλάχιστον 2,2 lt/ ημέρα.

Οι άνδρες πρέπει να καταναλώνουν μισό λίτρο περισσότερο από τις γυναίκες σε κάθε περίπτωση, ενώ σε άτομα που ασκούνται εντατικά οι συστάσεις αυτές τροποποιούνται και οι απαιτήσεις σε καθημερινή πρόσληψη νερού αυξάνονται με γνώμονα την εφίδρωση που προκαλείται από την άσκηση.

Επιπρόσθετα, χρήσιμο είναι η πρόσληψη νερού να απέχει από τα γεύματα κατά 15 λεπτά τουλάχιστον και να μην καταναλώνεται παράλληλα με αυτά.

4. Η πρόσληψη απλών υδατανθράκων (κυρίως ζάχαρη) θα πρέπει να περιορίζεται και να αντικαθίσταται από σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι συναντώνται στα φρούτα και στα λαχανικά, στα όσπρια και στα δημητριακά ολικής άλεσης. Η διαφοροποίηση αυτή αποφέρει πολλαπλά οφέλη στον μεταβολισμό.

Αφενός μεν αυξάνεται η πρόσληψη φυτικών ινών, που σημαίνει καλύτερη γαστρεντερική λειτουργία και αποφυγή δυσκοιλιότητας, κι αφετέρου αποφεύγονται η απότομη αύξηση της μεταγευματικής γλυκόζης στο αίμα και ο κίνδυνος ενδογενούς παραγωγής λίπους λόγω περίσσειας γλυκόζης.

Θα πρέπει, λοιπόν, να μετριαστεί η κατανάλωση προϊόντων, όπως γλυκά, μπισκότα, καραμέλες, πάστες, μέλι, μαρμελάδες, σοκολάτες αλλά και άλλων τροφών πλούσιων σε απλά σάκχαρα. Από την άλλη συστήνεται αύξηση της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών σε 4 μερίδες ημερησίως.

5. Τέλος, ειδική μνεία οφείλουμε να κάνουμε στην πρόσληψη αλατιού, καθώς η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει κατακρατήσεις υγρών. Τροφές, όπως τα πατατάκια και άλλα αλμυρά σνακ, οι αλατισμένοι ξηροί καρποί, τα αλμυρά τυριά, τα παστά προϊόντα, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα και γενικότερα προϊόντα όπου το αλάτι (νάτριο) χρησιμοποιείται ως συντηρητικό θα πρέπει να αποφεύγονται. Η προσθήκη αλατιού στα φαγητά είναι σημαντικό να γίνεται πριν και κατά την παρασκευή του φαγητού και όχι μετά το μαγείρεμα.

Υιοθετήστε, λοιπόν, ιδανικό βάρος χωρίς διακυμάνσεις, αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα και την καθημερινή πρόσληψη νερού και δώστε μεγάλη σημασία στις παραπάνω διατροφικές συστάσεις του κ. Δημητρούλη. Με τη δέουσα υπομονή και επιμονή το μεγάλο πρόβλημα που ονομάζεται κυτταρίτιδα μπορεί να υποχωρήσει σε μεγάλο βαθμό!

Επαγγελματικό μασάζ

Το μασάζ κατά της κυτταρίτιδας, εάν πραγματοποιείται από σωστούς επαγγελματίες, μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη αιμάτωση των περιοχών με το πρόβλημα κυτταρίτιδας και στην απομάκρυνση των κατακρατήσεων υγρών. Συνεπώς, μπορεί το μασάζ να αποτελέσει αρωγό στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας, εάν φυσικά αυτή η προσπάθεια συνοδεύεται από σωστή διατροφή και σωματική άσκηση.

Κρέμες και καλλυντικά

Αναφορικά με τη χρήση προϊόντων (κρέμες και καλλυντικά) κατά της κυτταρίτιδας, συνήθως αυτά είναι αναποτελεσματικά εάν δεν συνδυαστούν με πρόγραμμα διατροφής και άσκηση. Πιθανά αποτελέσματα από τη χρήση διάφορων καλλυντικών είναι πρόσκαιρα και σε καμία περίπτωση η αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας δεν μπορεί να βασιστεί σε τέτοια προϊόντα, εάν και η χρήση τους παράλληλα με σωστή δίαιτα και άσκηση κάτι μπορεί να κάνει...

Λύση απο τη φύση

Οι διατροφικοί «σύμμαχοι»

Σπαράγγια: Ενισχύουν τις φλέβες και τις αρτηρίες, συγκρατώντας την πίεση του αίματος.

Αβοκάντο: Αν και λιπαρό, περιέχει μεγάλη ποσότητα απαραίτητων λιπαρών οξέων που βελτιώνουν την υγεία του δέρματος.

Φασολάκια: Υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες και πρωτεΐνη.

Μούρα: Από τις καλύτερες αντιοξειδωτικές τροφές, αντιμετωπίζουν τη ζάχαρη και τα λιπαρά που βλάπτουν το δέρμα.

Μπρόκολο: Είναι πλούσιο σε άλφα λιποϊκό οξύ, το οποίο αποτρέπει τη σκλήρυνση του κολλαγόνου, ενός συστατικού στοιχείου του δέρματός μας.

Νιφάδες βρώμης (κουάκερ): Εξαιρετική πηγή ενέργειας και θρεπτικών ινών.

Πορτοκάλια: Πλούσια σε βιταμίνη C, περιέχουν, επίσης, βιοφλαβονοειδή που ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος και δυναμώνουν τα τριχοειδή αγγεία.

Αμύγδαλα: Πλούσια σε πρωτεΐνη και βιταμίνη Ε.

«Λιπαρά» ψάρια (σαρδέλες, τόνος, σολομός, σκουμπρί).

Κρεμμύδια: Πλούσια σε βιταμίνες C και Ε.

Ανανάς: Με την αντιφλεγμονώδη δράση του δρα ενάντια στην κατακράτηση υγρών.

Αχλάδια: Φυσικά αντιτοξικά, δρουν ενάντια στις βλαβερές επιπτώσεις τις ατμοσφαιρικής μόλυνσης στον οργανισμό.

Βιταμίνες και μέταλλα: Προσθέτοντας αυτά τα θρεπτικά στοιχεία στην καθημερινή διατροφή σας βοηθάτε στην ελάττωση της κυτταρίτιδας: Ασβέστιο, γάμμα -λινολεϊκό οξύ, ποτάσιο, μαγνήσιο, σελήνιο, βιταμίνη Β6, βιταμίνη C, Βιταμίνη Ε.

Αντιοξειδωτικά: Μερικά από τα καλύτερα αντιοξειδωτικά για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας είναι το συνένζυμο Q10, το λευκό πιπέρι, το εκχύλισμα κανέλας, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και η πιπερόριζα (ginger). Επίσης, το πράσινο τσάι φαίνεται να αυξάνει την καύση θερμίδων.

Πεπόνι: Περιέχει τουλάχιστον ένα ποτήρι νερό ανά φέτα. Επίσης είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες.
ethnos


Δεν υπάρχουν σχόλια: