www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Φορο-πριμ με «χρυσές» αποδείξεις

«Χρυσές» αποδείξεις που θα παρέχουν αυξημένη έκπτωση στους φορολογουμένους, από ελεύθερους επαγγελματίες όπως υδραυλικούς, ελαιοχρωματιστές, ηλεκτρολόγους και γιατρούς, εξετάζει να καθιερώσει ο υπουργός Οικονομικών για να διατηρήσει ζωντανό το «κίνημα» των αποδείξεων και να ενισχυθούν τα φορολογικά έσοδα.

Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να στείλει τον λογαριασμό δευτέρου εξαμήνου του μνημονίου, ύψους 6,1 δισ. ευρώ, σε φορολογουμένους, δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, και προετοιμάζει τη φοροκαταιγίδα του 2011 που περιλαμβάνει τη μεταφορά προϊόντων και υπηρεσιών από τους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ στον υψηλό 23% και αύξηση στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, ώστε να εξισωθούν με τις αγοραίες. Σήμερα, η ψαλίδα ανάμεσα σε αντικειμενικές και αγοραίες τιμές ξεπερνά σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και το 200%, προδιαγράφοντας το μέγεθος των αυξήσεων.

Οι διαδικασίες για τη μεταφορά προϊόντων και υπηρεσιών από τους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ 5,5% και 11% στον υψηλό συντελεστή 23% έχουν αρχίσει, ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Παπακωνσταντίνου. Σειρά προϊόντων και υπηρεσιών όπως εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία,
ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, μη αλκοολούχα ποτά αλλά και παροχή υπηρεσιών από υδραυλικούς ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές κ.λπ. που σήμερα υπάγονται στους χαμηλούς συντελεστές εξετάζεται να υπαχθούν στον συντελεστή 23%, ενώ το μόνο ξεκάθαρο επί του παρόντος είναι ότι δεν... μετακινούνται τρόφιμα και φάρμακα τα οποία θα εξακολουθήσουν να υπάγονται στο συντελεστή 11%. Μόνο και μόνο από τις «μετατάξεις» ΦΠΑ, το οικονομικό επιτελείο προσδοκά πρόσθετα έσοδα 1 δισ. ευρώ το 2011 ενώ η πρώτη αύξηση των αντικειμενικών αξιών (θα ακολουθήσει και δεύτερη αύξηση το 2012) εκτιμάται πως θα αποδώσει επιπλέον 400 εκατ. ευρώ.

Ως αντίβαρο στα μέτρα, προετοιμάζεται για τον Σεπτέμβριο κοινωνικό πακέτο περιορισμένης δημοσιονομικής επίπτωσης ενώ προκειμένου να δοθεί νέο σήμα αποφασιστικότητας στη μάχη πάταξης της φοροδιαφυγής, μέσα στην εβδομάδα ανακοινώνονται τα πρώτα λουκέτα σε μεγάλα καταστήματα που πιάστηκαν στην απόχη των ελέγχων του ΣΔΟΕ. «Μην περιμένετε παταγώδες κοινωνικό πακέτο, δεν πρόκειται να ετοιμάσουμε ένα κοινωνικό πακέτο για να εντυπωσιάσουμε», είπε ο υπουργός επικαλούμενος τη δημοσιονομική στενωπό αλλά παρέπεμψε σε μέτρα που θα διευκολύνουν τις εργαζόμενες μητέρες ή θα απλοποιούν το επιχειρηματικό περιβάλλον για επενδύσεις.

Υστέρηση εσόδων

Με τα έσοδα του προϋπολογισμού να εμφανίζουν υστέρηση 1 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους, επισκιάζοντας τη μείωση του ταμειακού ελλείμματος κατά 41,6% όπως ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται να εισπράξει 2 δισ. ευρώ από φόρους και να κόψει 4,1 δισ. ευρώ δαπανών το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ετσι φιλοδοξεί ότι θα επιτύχει μείωση του ελλείμματος στο 8,1% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους, με τον υπουργό Οικονομικών να διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα και να προδιαγράφει ακόμα και πτώση του ελλείμματος οριακά χαμηλότερα από το 8%. «Δεν υπάρχουν νέα μέτρα», δήλωσε χθες κατηγορηματικά ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρινίζοντας ότι τα μέτρα του 2011 προβλέπονται ήδη στο μνημόνιο και θα αποτυπωθούν επακριβώς στον προϋπολογισμό του επομένου έτους, ενώ τα μέτρα του δευτέρου εξαμήνου που θα αποδώσουν αύξηση φόρων 2 δισ. ευρώ και μειώσεις δαπανών 4,1 δισ. ευρώ αφορούν στην είσπραξη των φόρων ακινήτων, τις αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ και των φόρων στα τσιγάρα και από την άλλη πλευρά τη μείωση των υψηλών συντάξεων και το «μαχαίρι» σε επιδόματα και δώρο Χριστουγέννων.

Οι αποδείξεις

Το υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνει σημάδια «κόπωσης» στη συλλογή αποδείξεων που αντανακλούν άμεσα στις εισπράξεις ΦΠΑ, επηρεάζοντας καταλυτικά τα έσοδα και την εκτέλεση του προϋπολογισμού και έτσι εξετάζει το ενδεχόμενο είτε να αυξήσει τη «βαρύτητα» έκπτωσης φόρου αποδείξεων από επαγγελματικές ομάδες που εκτιμά ότι φοροδιαφεύγουν συστηματικά είτε να καθιερώσει μπόνους έκπτωσης φόρου για όσους φορολογουμένους συλλέξουν περισσότερες αποδείξεις από τις απαιτούμενες για την εξασφάλιση του αφορολόγητου. Σήμερα, οι φορολογούμενοι καλούνται να συλλέξουν αποδείξεις ύψους 10% επί της αξίας του εισοδήματός τους για το τμήμα εισοδήματος έως 12.000 ευρώ και 30% για το υπόλοιπο. Μέγιστο απαιτούμενο ποσό αποδείξεων είναι τα 12.000 ευρώ, όσοι συλλέξουν περισσότερες αποδείξεις- με μέγιστο όριο τις 15.000 ευρώ - κερδίζουν πρόσθετη έκπτωση φόρου 10% επί της διαφοράς ενώ ισχύει και η αντίστροφη ποινή έξτρα φόρου για όσους δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες αποδείξεις.

Εξάλλου, ο κ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε χθες ότι δεν τίθεται ζήτημα αναδρομικής πληρωμής φόρου μεταβίβασης για τους ημιυπαίθριους και ότι προς αποφυγή παρεξηγήσεων θα σταλεί ειδική εγκύκλιος στις εφορίες.

ΜΟΝΟΝ ΑΠΟ
τις «μετατάξεις» ΦΠΑ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσδοκά πρόσθετα έσοδα 1 δισ. ευρώ το 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: