www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Προκαταρκτική χωροθέτηση θαλάσσιων αιολικών πάρκων

Συνολικά 12 θαλάσσιες περιοχές επελέγησαν για τη χωροθέτηση αιολικών πάρκων. Οι περιοχές που έχουν επιλεγεί, αφορούν στην πρώτη φάση της ανάπτυξης θαλάσσιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, με χρονικό ορίζοντα ανάπτυξης 2012-2017.


Για την πρώτη φάση επιλέγεται η τεχνολογία της θεμελίωσης των ανεμογεννητριών στο θαλάσσιο πυθμένα, αποκλείοντας τις πλωτές ανεμογεννήτριες και τα μεγάλα θαλάσσια βάθη.

Η προκαταρκτική χωροθέτηση των περιοχών ενδιαφέροντος των θαλάσσιων αιολικών πάρκων παρουσιάστηκε σήμερα σε ενεργειακούς φορείς, εταιρείες, εκπροσώπους υπουργείων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία αδειοδότησης για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα απαιτείται η προκαταρκτική αδειοδότηση των περιοχών ενδιαφέροντος επί των οποίων θα γίνουν στη συνέχεια οι αναλυτικές μελέτες και η διαδικασία
εκπόνησης Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Μέσα από τη διαδικασία αυτή θα καθοριστεί η ακριβής θέση των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, η θαλάσσια έκταση που καταλαμβάνουν και η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς.

Τα κριτήρια που εφαρμόστηκαν στη διαδικασία προκαταρκτικής χωροθέτησης των θαλάσσιων αιολικών πάρκων αποβλέπουν:

- Στον αποκλεισμό περιοχών, όπου η ανάπτυξη θαλάσσιων πάρκων είναι ασύμβατη με άλλες χρήσεις και παραμένοντας εντός των έξι ναυτικών μιλίων.

- Στον αποκλεισμό περιοχών με βάθη μεγαλύτερα από 50 μέτρα.

- Στην αποφυγή θέσεων με σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

- Στην ελαχιστοποίηση της οπτικής όχλησης από τις εγκαταστάσεις.

Με βάση τα παραπάνω κριτήρια εξετάστηκαν όλες οι θαλάσσιες περιοχές, και έγινε η καταρχήν επιλογή κατάλληλων θέσεων: Άη Στράτη, Αλεξανδρούπολη, Θάσο, Κάρπαθο, Κέρκυρα, Κρυονέρι, Κύμη, Λευκάδα, Λήμνο, Πεταλιοί, Σαμοθράκη, Φανάρι.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: