www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Ακτοπλοϊκές: Απών από τα λιμάνια το κράτος

Μήνυση κατά των δύο ναυτεργατικών σωματείων και κατά παντός υπευθύνου για παρακώλυση συγκοινωνιών κατέθεσε η Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας.

Την παντελή απουσία του κράτους και της δικαιοσύνης από το λιμάνι του Πειραιά καταγγέλλουν, με ανακοινώσεις τους, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, ενώ εξαπολύουν βολές κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη -προϊσταμένη αρχής του Λιμενικού Σώματος- με αφορμή την κατάληψη που πραγματοποίησαν χθες μέλη του ΠΑΜΕ στους καταπέλτες των πλοίων, στο πλαίσιο 24ωρης απεργίας που είχε προκηρυχτεί από τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «Στέφενσων».


Ταυτόχρονα η Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας κατέθεσε χθες το πρωί μήνυση κατά των δύο ναυτεργατικών σωματείων και κατά παντός υπευθύνου για παρακώλυση συγκοινωνιών, ενώ νομικά τμήματα εταιρειών διερευνούσαν τη δυνατότητα να καταθέσουν μηνύσεις και για παράβαση
καθήκοντος.

Χθες δεν κατέστη τελικά δυνατόν να αποπλεύσει κανένα πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά καθώς από νωρίς το πρωί μέλη του ΠΑΜΕ είχαν καταλάβει του καταπέλτες των πλοίων, με αποτέλεσμα οι προσερχόμενοι επιβάτες να μην μπορούν να επιβιβασθούν σε αυτά.

Την ίδια στιγμή οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος είχαν μία διακριτική παρουσία, ενώ όπως σημειώνουν ακτοπλοϊκοί παράγοντες θα μπορούσαν να εμποδίσουν την κατάληψη των καταπελτών από τα μέλη του ΠΑΜΕ, υλοποιώντας την απόφαση του Δικαστηρίου που απαγόρευσε την απεργία ως παράνομη και καταχρηστική.

Η διασφάλιση της απρόσκοπτης εκτέλεσης συγκοινωνιών δεν είναι της αρμοδιότητας των ακτοπλοϊκών εταιρειών.

Θα ζητάμε απόπλου από το ΠΑΜΕ

Μετά λύπης ακούμε όμως σε ραδιοφωνικές δηλώσεις τους αρμοδίους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διά στόματος του γ.γ. Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας κ. Χριστόπουλου να εγκαλούν τις εταιρείες ακριβώς επειδή σέβονται τους νόμους, αναφέρει σε ανακοίνωση της η Attica Group.

Είναι επιπλέον ενδεικτικό του τρόπου που αντιμετωπίζει το Υπουργείο την κατάσταση το γεγονός ότι ο ίδιος γ.γ. δήλωσε ότι οι καταληψίες «περιφρουρούν» την απεργία τους, αν και του είχαν κοινοποιηθεί οι δικαστικές αποφάσεις που την είχαν απαγορεύσει ως παράνομη, προσθέτει στην ανακοίνωση η Attica και αναρωτιέται σκωπτικά «αν για άδεια απόπλου θα πρέπει στο εξής να ζητάμε άδεια από το ΠΑΜΕ και όχι από όσους έως σήμερα νομίζαμε ότι είναι οι αρμόδιοι».

Η Hellenic Seaways από την πλευρά της σημειώνει ότι «Δεν είναι δυνατόν να πιστέψουμε όπως ανεγράφη στο σημερινό τύπο ότι «Λιμενικό - Χρυσοχοΐδης στηρίζουν τους συνδικαλιστές παρά τη δικαστική απόφαση», ότι δηλαδή οι «νόμιμοι» και προστατευόμενοι από την Πολιτεία πολίτες είναι οι παρανομούντες και μόνον».

Και οι δύο εταιρείες που είχαν δηλώσει ότι θα πραγματοποιήσουν κανονικά τα δρομολόγια, αφού ζητούν συγγνώμη από το επιβατικό κοινό για την ταλαιπωρία σημειώνουν ότι η ματαίωση των δρομολογίων ήταν αναπότρεπτη παρότι τα πληρώματά τους δεν συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις αφού -όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η Hellenic Seaways «οι αρμόδιες αρχές που είχαν κατά νόμο υποχρέωση να επέμβουν προς άρση της παρανομίας, δήλωσαν ότι δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσουν την τάξη στο λιμένα, γεγονός που κατέστη γνωστό τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, προς μεγίστη βλάβη της χώρας που βρίσκεται στο γνωστό κρίσιμο σημείο».

Να παραιτηθούν

Από την πλευρά της η Attica Group επισημαίνει ότι «Είναι επιπλέον ενδεικτικό του τρόπου που αντιμετωπίζει το Υπουργείο την κατάσταση, το γεγονός ότι ο ίδιος γ.γ. δήλωσε ότι οι καταληψίες «περιφρουρούν» την απεργία τους, αν και του είχαν κοινοποιηθεί οι δικαστικές αποφάσεις που την είχαν απαγορεύσει ως παράνομη.

Ταυτόχρονα δήλωσε ότι αδυνατεί να διαφυλάξει την ασφάλεια του λιμένα χωρίς ταυτόχρονα να δηλώσει την παραίτησή του, επιβεβαιώνοντας αυτό που δυστυχώς γνωρίζουν όλοι ότι τα μέτρα του Κώδικα ISPS ουδόλως εφαρμόζονται στο λιμάνι του Πειραιά. Είμαστε βέβαιοι ότι η δήλωση αυτή θα εκτιμηθεί από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός βεβαίως αν η ΟΛΠ ΑΕ διαψεύσει τον κ. Γενικό Γραμματέα».

Η Attica Group προχωρεί ένα βήμα πιο μπροστά και ζητά ουσιαστικά την παραίτηση των υπευθύνων σημειώνοντας ότι «Θα θέλαμε οι υπεύθυνοι να έχουν την ευθιξία να παραιτούνται όταν δεν στέκονται στο ύψος των ευθυνών που οι ίδιοι έχουν αναλάβει». Οι εταιρείες που δεν εκτέλεσαν τα δρομολόγια επέστρεψαν τα ναύλα στους επιβάτες.

Κόντρα κυβέρνησης - ΚΚΕ

Οι σκηνές χάους στο λιμάνι του Πειραιά προκάλεσαν και πολιτικές αντιδράσεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, κατήγγειλε τη στάση του ΚΚΕ λέγοντας ότι «Το ΚΚΕ επενδύει σε διαλυτικά φαινόμενα» και κάλεσε το κόμμα του Περισσού να σκεφτεί τις συνέπειες των ενεργειών του.

«Ο λαός καταλαβαίνει», και σημείωσε την αντίφαση που υπάρχει στο γεγονός ότι την Παρασκευή η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ ζητάει από τον πρωθυπουργό συζήτηση εκτός ημερησίας διατάξεως για τις εργασιακές σχέσεις, τη στιγμή που στο λιμάνι του Πειραιά εμποδίζεται κάθε εργασιακή σχέση.

Α. Παπαρήγα: Hταν γνωστή η απεργία.

«Στην προκλητική κυβέρνηση, που επιχειρεί με κουτοπονηριές να σκεπάσει την απάνθρωπη πολιτική της απαντάμε αυτό που ήδη συνειδητοποιούν και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ Τη ζωή των εργαζομένων καταστρέφουν η κυβέρνηση, μαζί με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ», τονίζει σε απάντηση του το ΚΚΕ, ενώ από την κεντρική απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι «ήταν γνωστή η απόφαση των ναυτεργατών να μην επιτρέψουν τον απόπλου των πλοίων και να μην πειθαρχήσουν στην απόφαση του δικαστηρίου» και για την ταλαιπωρία των επιβατών επέρριψε ευθύνες στις ακτοπλοϊκές εταιρείες.

«Αυτοί που πήγαν με το πλοίο στη μεγάλη τους πλειοψηφία ήταν άνθρωποι που είχαν κοινά συμφέροντα με τους ναυτεργάτες», πρόσθεσε η γ.γ. του ΚΚΕ και υποστήριξε πως η ίδια δεν διαπίστωσε «ούτε έκρυθμη κατάσταση, ούτε διαμαρτυρία, ούτε προσπάθεια των επιβατών να έρθουν σε αντιπαράθεση με τους ναυτεργάτες». Σημείωση: Αν τέλειωσαν οι βαθμοί στα γυαλιά, υπάρχει και το laser, κάνει θαύματα κα Παπαρήγα.

«Στεναχωρημένοι ήταν βεβαίως, γιατί την τελευταία στιγμή έμαθαν ότι δεν μπορούσαν να φύγουν, αλλά αύριο τα καράβια θα λειτουργήσουν πάλι», κατέληξε. Σημείωση: Αν κάποιοι κάνουν κατάληψη έξω από το σπίτι σας - μπορείτε να μπείτε μέσα την επόμενη ημέρα. Θα έχουν φύγει.

Η Νέα Δημοκρατία

Ο βουλευτής Λασιθίου και Υπεύθυνος του Τομέα, Γιάννης Πλακιωτάκης, καθώς και η βουλευτής Ρεθύμνου και Υπεύθυνη του Τομέα Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, με αφορμή ντα γεγονότα στο λιμάνι του Πειραιά σε δήλωσή τους τόνισαν ότι οι «απεργιακές κινητοποιήσεις αποτελούν μια ακόμη επίπτωση της άστοχης, αδιάφορης, γεμάτης παλινωδίες και χωρίς σχεδιασμό πολιτικής της κυβέρνησης για τους δύο πυλώνες της εθνικής μας οικονομίας, τον Τουρισμό και την Εμπορική Ναυτιλία.

Οι αποσπασματικές και δίχως προετοιμασία κινήσεις, καθώς και το επιπόλαιο και γεμάτο στρεβλώσεις προτεινόμενο σχέδιο νόμου για το καμποτάζ οδήγησαν στην απεργία στο λιμάνι του Πειραιά» εκτιμούν οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας και προσθέτουν στη δήλωσή τους:

Η κυβέρνηση είναι συνυπεύθυνη για τα αλλεπάλληλα πλήγματα που δέχεται η ναυτιλία και ελληνική ακτοπλοΐα, ο τουρισμός και οι νησιωτικές τοπικές οικονομίες, ενώ λίγο καιρό μετά τα έκτροπα στην Κόρινθο ή την παρεμπόδιση του απόπλου του «Zenith», την καλούμε και πάλι να πάψει επιτέλους να μεμψιμοιρεί και να αναλάβει τις ευθύνες της. Διότι είναι αναμφισβήτητο ότι «όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες».

Πλήττεται ο τουρισμός

Η χώρα μας και ο ελληνικός τουρισμός αιφνιδιάζονται κάθε μέρα από απεργίες και καταλήψεις. Με την απεργία/κατάληψη στο λιμάνι του Πειραιά (σ.σ. χθες) ξεπεράστηκε πραγματικά κάθε διαχειρίσιμο από τον κλάδο μας όριο» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών πρακτόρων (Hatta).

O Hatta εγκαλεί την κυβέρνηση γιατί «επιτρέπει τη διαιώνιση ενός απίστευτου χάους στο σύνολο της χώρας και τις περισσότερες μέρες στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Η παρακώλυση συγκοινωνιών έχει γίνει πια καθημερινό φαινόμενο, το οποίο δεν εμποδίζεται ποτέ και για το οποίο δεν τιμωρείται κανείς».

Τα τουριστικά γραφεία δεν μπορούν πλέον να σχεδιάσουν κανένα τουριστικό πακέτο για την Ελλάδα και να έχουν τη σιγουριά ότι θα μπορέσουν και να το εκτελέσουν όπως το έχουν προγραμματίσει. Η μη εκτέλεση, όμως, ή η πλημμελής εκτέλεση ενός τουριστικού πακέτου, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία, επιφέρει κυρώσεις -τόσο διοικητικής όσο και οικονομικής φύσεως- για τα γραφεία.

Ήδη ο κλάδος αντιμετωπίζει τεράστιες οικονομικές υποχρεώσεις από ματαιώσεις και πλημμελείς εκτελέσεις τουριστικών πακέτων, τέτοιες που σύντομα δεν θα μπορεί πλέον να ικανοποιήσει, προσθέτει στην ανακοίνωσή του ο Hatta και ζητάει από την πολιτεία να λάβει μέτρα προστασίας της ελληνικής κοινωνίας, της οικονομίας, των επαγγελματιών του τουρισμού και των εργαζομένων, που αγωνίζονται μόνοι σήμερα, κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες.


  • Κάποιοι δεν έχουν καταλάβει ότι ο κόσμος που ζει έξω από τη Βουλή, τα συνδικάτα, και τα σωματεία, αντιμετωπίζει τρομερές δυσκολίες επιβίωσης και κάθε τέτοιο γεγονός σημαίνει κλείσιμο επιχειρήσεων και απολύσεις.
  • Πουθενά δεν εφαρμόζονται οι νόμοι. Γιατί επιτρέπετε σε 100 άτομα να κάνουν ότι θέλουν και να παραλύουν ένα ολόκληρο κράτος;
  • Μήπως έχουν σκοπό να μας διαλύσουν ως κράτος; ή έχουμε ήδη διαλυθεί;
  • Τελικά ίσως βγει και σε καλό! Όλοι αυτοί οι κύριοι του ΠΑΜΕ, του ΚΚΕ, μας δείχνουν πως θα είναι το κράτος όταν κάποια στιγμή βρεθούν στην εξουσία...ή μας δείχνουν τις "δημοκρατικές" διαδικασίες απόκτησής της...









Δεν υπάρχουν σχόλια: