www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Γ. Παπανδρέου: Θαρραλέο βήμα Ελλάδας - Τουρκίας

Την αισιοδοξία του ότι το καινοτόμο και θαρραλέο βήμα, όπως το χαρακτήρισε, το οποίο επιχειρούν σήμερα οι δύο χώρες θα αποδώσει και θα εκπληρώσει το όραμα των δύο λαών να ζούν ειρηνικά εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα, ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι δεν πρόκειται για μια συνήθη επίσκεψη.


Σε ό,τι αφορά το χαρακτηρισμό «ιστορική», ο οποίος της αποδόθηκε, σημείωσε ότι αυτό εν τέλει θα το κρίνει η ίδια η ιστορία, διαβεβαιώνοντας, ωστόσο, ότι από τη συνάντηση που είχε διαπίστωσε πως υπάρχει η βούληση πράγματι αυτή η συνάντηση να μείνει ιστορική.

«Ο αριθμός και το βάθος των συμφωνιών που υπογράψαμε είναι ένδειξη της ιστορικότητας της
συνάντησης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ακόμη ότι η προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, μέσα από τη διεύρυνση της συνεργασίας, είναι μια επιτακτική αναγκαιότητα. «Λόγω των διακυμάνσεων στις σχέσεις μας έχουμε καθήκον να αναζητήσουμε δρόμους συνεργασίας και συνεννόησης», υπογράμμισε.

Φιλοδοξία των δύο χωρών, όπως είπε, είναι το Ανώτατο Συμβούλιο να αποτελέσει το βασικό όχημα προώθησης των μεταξύ τους σχέσεων μέσω της συνεργασίας σε τομείς χαμηλής πολιτικής, στους οποίους περιλαμβάνονται η προστασία του Πολίτη, η εκπαίδευση, η ενέργεια, το περιβάλλον, ο πολιτισμός, ο τουρισμός, οι μεταφορές, οι ευρωπαϊκές υποθέσεις κ.ά.

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη συμβολής της Τουρκίας για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. «Η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να συμβάλει σε αυτό ώστε να επιτευχθεί μετά και η μεγαλύτερη προσέγγιση των χωρών μας«, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε δε ότι η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή στήριξε την τουρκική προσπάθεια ένταξης στην ΕΕ ως πλήρες μέλος.

Ερντογάν: Νέα φάση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας

Σε ανάλογο τόνο ήταν και οι δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού, ο οποίος επισήμανε μεταξύ άλλων πως το Ανώτατο Συμβουλιο Συνεργασίας σηματοδοτεί μια νέα φάση στην ιστορία των σχέσεων των δύο χωρών. Σημείωσε πάντως πως «η δουλειά δεν πρέπει να μείνει στα λόγια» ζητώντας από τους υπουργούς των δύο χωρών να προβούν σε πράξεις.

Ο κ. Ερντογάν αναφερόμενος στις συμφωνίες και τα μνημόνια που υπεγράφησαν έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη επενδύσεων από κοινού σε τρίτες χώρες.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στην οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας, μιλώντας για δύσκολη περίοδο και δύσκολες αποφάσεις που έχουν ληφθεί. Μάλιστα, κάλεσε την αντιπολίτευση να συνδράμει την κυβέρνηση «σε αυτό το καθαρά εθνικό θέμα».

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Αγκυρας επανέλαβε τη θέση της χώρας του για πλήρη ένταξη στην ΕΕ.

Αφοπλισμό των αεροσκαφών στο Αιγαίο πρότεινε ο Ερντογάν

Ερωτηθείς σχετικά με τις πτήσεις τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο επανέλαβε πως όταν αυτά θα πρέπει να υπερίπτανται του Αιγαίου, για ασκήσεις, θα πρέπει να είναι αφοπλισμένα.

Σημείωσε μάλιστα εκ νέου την ανάγκη μείωσης των εξοπλιστικών δαπανών, τονίζοντας πως τα κεφάλαια τα οποία επενδύονται στους εξοπλισμούς θα μπορούσαν να διαμοιραστούν στην κοινωνία και να δαπανηθούν σε τομείς καίριους όπως η υγεία και η παιδεία.

Γ. Παπανδρέου: Καλή γειτονία σημαίνει σχέδια πτήσης

Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε να υπάρχουν σχέδια πτήσης από τουρκικής πλευράς, σημειώνοντας ότι «καλή γειτονία σημαίνει όταν είναι να μπω στον εναέριο χώρο σου θα χτυπήσω την πόρτα».

«Θεωρώ ότι πρώτο που βλέπουμε είναι το μέλλον. Το άλλο που βλέπουμε με τις εναέριες μάχες είναι το παρελθόν. Πρέπει να αφήσουμε το παρελθόν και να πάμε στο μέλλον», τόνισε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι πρέπει να ξεπεραστούν οι αμοιβαίοι φόβοι των δύο χωρών για πιθανές επιθέσεις.

«Πιστεύω ότι εμπεδώνοντας το αίσθημα εμπιστοσύνης μπορούμε να φύγουμε από το παρελθόν. Ξέρω ότι η βούληση του κ. Ερντογάν είναι να πάμε μπροστά και αυτή είναι και η δική μου βούληση», υπογράμμισε.

Ερντογάν: Το casus belli δεν μπορεί να λυθεί μονομερώς

Ερωτηθείς για τη διατήρηση του casus belli από τουρκικής πλευράς, ο κ. Ερντογάν επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της χώρας του. Όπως σημείωσε, θα μπορούσε να λυθεί, πρόσθεσε όμως πως δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να λυθεί μονομερώς.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, τόνισε πως επιθυμία της Τουρκίας είναι «το Αιγαίο να μας ενώνει». «Εμείς θα το καταφέρουμε. Εμείς θα διευθετήσουμε τα όποια θέματα υπάρχουν» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι οι λύσεις δεν επιβάλλονται από τρίτους, αλλά διαμορφώνονται από τους άμεσα ενδιαφερόμενους.

Αναμένεται «θετικό αποτέλεσμα» για τη Χάλκη

Σχετικά με τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης εκτίμησε πως θα υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναγνώρισε τη οικουμενικότητα του Πατριαρχείου, ενώ επανέλαβε τις θέσεις της Τουρκίας για τη μειονότητα στη Θράκη, ζητώντας να αναγνωριστεί ο εκλεγμένος μουφτής στην περιοχή.

Κυπριακό

Για το Κυπριακό, o κ. Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις από το σημείο που τις άφησαν οι προηγούμενοι πρόεδροι (σ.σ. πριν την «εκλογή» Έρολγου στα Κατεχόμενα). Μάλιστα, εμφανίστηκε αισιόδοξος πως μέχρι το τέλος του χρόνου «θα πετύχουμε το στόχο μας». Σε ερώτηση Έλληνα δημοσιογράφου για τα στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο, αναφέρθηκε στο σχέδιο Ανάν και επισήμανε πως η Τουρκία είχε δεσμευθεί να μειώσει τα στρατεύματα, επιρρίπτοντας ουσιαστικά ευθύνες στην ελληνοκυπριακη πλευρά για την κατάσταση που επικρατεί. Καταλήγοντας πάντως, επανέλαβε πως «αν δουλέψουμε εντατικά θα φτάσουμε σε λύση του Κυπριακού».
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: