www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 25 Μαΐου 2010

«Οι αγορές αναρωτιούνται εάν η Ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της»

«Οι αγορές θα παραμείνουν επιφυλακτικές έως ότου αρθούν οι αμφιβολίες για το κατά πόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση θα τηρήσει την υπόσχεση βοηθείας προς την ελληνική κυβέρνηση και επιλυθεί η ιστορία της αποπληρωμής των χρεών της Ελλάδας», δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα La Tribue ο κορυφαίος οικονομολόγος του Δ.Ν.Τ, Ολιβιέ Μπλανσάρ.

Εκτίμησε, επίσης ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν χρειάζεται να πάρουν τόσο δραστικά μέτρα όσο η Ελλάδα και ότι το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ που είναι διαθέσιμο ως μηχανισμός βοηθείας προς τις ευρωπαϊκές χώρες, τόσο από την Ευρώπη όσο και από το ΔΝΤ, είναι αρκετό.


"Οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν χρειάζεται να πάρουν τόσο δραστικά μέτρα όπως η Ελλάδα. Είναι πιο αξιόπιστες για να ξεκινήσουν, έχουν μικρότερο χρέος και μπορούν να αντέξουν μια σταδιακή προσαρμογή και έτσι να περιορίσουν τις αρνητικές συνέπειες... στην ανάπτυξη σε σύντομο χρονικό
διάστημα", είπε χαρακτηριστικά.

"Οι αγορές αναρωτιούνται εάν η Ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει ή όχι τα χρέη της. Με δεδομένη τη συμπεριφορά των ελληνικών κυβερνήσεων κατά το παρελθόν, οι αβεβαιότητες είναι κατανοητές" αναφέρει σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Μπλανσάρ.

Σύμφωνα με τον κορυφαίο οικονομολόγο του ΔΝΤ, η Ελλάδα πρέπει να επιδείξει αποφασιστικότητα στην εφαρμογή του σχεδίου που συμφωνήθηκε με την Ε.Ε και το ΔΝΤ, τα κοινοβούλια σε όλη την ευρωζώνη πρέπει να συμφωνήσουν για τα μέτρα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να διευκρινίσει τη θέση της και να πείσει τις αγορές ότι θα συνεχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα.
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: