www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Λούκα Κατσέλη: ΄Εξοδος από την ύφεση στο τέλος του 2011

Έξοδο της χώρας από την ύφεση στα τέλη του 2011 προβλέπει η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, θεωρώντας, ωστόσο, ότι αυτό το οποίο πραγματικά αμφισβητείται σήμερα δεν είναι η οικονομία μας, αλλά η αρχιτεκτονική της νομισματικής ένωσης και η αξιοπιστία του ευρώ, από ανεξέλεγκτες κερδοσκοπικές δυνάμεις της αγοράς.


Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ν», η υπουργός τονίζει ότι η κυβέρνηση δεν προσβλέπει σε κρατικοδίαιτες πολιτικές ανάπτυξης για λίγους, με κατασπατάληση των δημόσιων επενδυτικών προγραμμάτων υπέρ των ισχυρών, αλλά στην ανάταξη της οικονομίας και στην καθιέρωση των «καθαρών» τιμών.

Για την αποτελεσματικότητα των ελέγχων αναφέρει ότι το υπουργείο δεν χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της Πολιτείας για να αποσπάσει λίγα λεπτά δημοσιότητας στα βραδινά δελτία των καναλιών και για τον ιδιωτικό τομέα υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση πέτυχε την αναχαίτιση των διεθνών πιέσεων για βίαιες περικοπές στις αμοιβές.

Επίσης θεωρεί ότι το οικονομικό επιτελείο παραμένει αρραγές και ότι πρέπει να δοθεί τέλος στα μυθεύματα περί αντιπαλότητάς της με τον υπουργό Οικονομικών, ενώ για τα σενάρια περί

ανασχηματισμού υποστηρίζει ότι τα συντηρούν όσοι θέλουν να ανακατέψουν την κυβερνητική τράπουλα σύμφωνα με τις επιδιώξεις τους.

Τις τελευταίες ημέρες είχατε σειρά επαφών με εκπροσώπους φορέων της αγοράς προκειμένου να καταλήξετε σε «συμφωνία πλαίσιο» για μειώσεις στις τιμές αγαθών καθημερινής ανάγκης. Ωστόσο, επί περίπου 15 χρόνια όλοι οι προκάτοχοί σας στο υπουργείο ακολούθησαν ανάλογες πολιτικές παρεμβαίνοντας εξωθεσμικά για τη διαμόρφωση των τιμών, με αποτέλεσμα να παρατηρηθούν σοβαρότατες στρεβλώσεις στο πλαίσιο λειτουργίας του ανταγωνισμού. Γιατί επιμένετε στην ίδια πολιτική;

«Η πολιτική των «συμφωνιών κυρίων» για τις τιμές ίσως ήταν χρήσιμη στο παρελθόν, σε άλλες συνθήκες, σίγουρα όμως είχε και σοβαρές παρενέργειες, τις οποίες ορθά επισημαίνετε. Το περιεχόμενο των συζητήσεων στις συναντήσεις που οργανώθηκαν πρόσφατα ήταν πολύ διαφορετικό από το παρελθόν. Δεν επιδιώκουμε «συμφωνίες κυρίων»! Θέλουμε τη διαφάνεια και την ορθή λειτουργία της αγοράς με όρους υγιούς ανταγωνισμού. Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου έχει κάνει συστηματική δουλειά τους τελευταίους μήνες, για να ολοκληρώσει τη «χαρτογράφηση» των στρεβλώσεων, που βρίσκονται πίσω από το φαινόμενο της ακρίβειας».

Για ποιον λόγο λοιπόν ανοίξατε διάλογο με την αγορά;

«Καλέσαμε τους παράγοντες της αγοράς σε διάλογο, για να επισημάνουμε με ειλικρίνεια στους συνομιλητές μας τα προβλήματα και τις στρεβλώσεις που έχουν καταγραφεί. Ζητήσαμε από όλους, στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας για την ανάταξη της οικονομίας, να επιδείξουν υπευθυνότητα και να γίνουν μέρος της λύσης του προβλήματος. Το πλαίσιο της συμφωνίας που επιδιώκουμε με την αγορά σήμερα είναι απλό: «καθαρές» τιμές στη χονδρική, «καθαρές» τελικές τιμές για τον καταναλωτή, συστράτευση όλων με στόχο την πραγματική μείωση των τιμών».

Επιμένετε ωστόσο σε «συμφωνίες πλαίσιο» για καθαρές τιμές. Γιατί δεν τις επιβάλετε;

«Θέλουμε να έχουμε μια λειτουργική σχέση συνεργασίας με την αγορά, ώστε τα μέτρα που θα λάβουμε να έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Προγραμματίζουμε σειρά παρεμβάσεων για τη διαφάνεια στις τιμές χονδρικής και στις τελικές τιμές και ήδη ολοκληρώνεται η επεξεργασία των σχετικών αγορανομικών διατάξεων. Προετοιμάζουμε τους τελευταίους μήνες, με τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή που έχει συσταθεί, την αναμόρφωση του βασικού νόμου για τον ανταγωνισμό και τη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Πολύ σύντομα θα έχουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση, βάσει της οποίας θα αποκτήσει η Πολιτεία άλλο ένα σημαντικό θεσμικό εργαλείο με προληπτική δράση στην αγορά, την Αντιμονοπωλιακή Υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου. Εκσυγχρονίζουμε, τέλος, το δίκαιο σε ό,τι αφορά την αποζημίωση των θιγόμενων από παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, υιοθετώντας τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Πόσο «καθαρές» μπορούν να γίνουν οι τιμές λιανικής όταν το υπουργείο αδυνατεί να αναλύσει τα τιμολογιακά δεδομένα που επί χρόνια γνωστοποιούν οι επιχειρήσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες του;

«Ορθά επισημαίνετε ότι για πολλά χρόνια στο υπουργείο Εμπορίου συλλέγονται τεράστιοι όγκοι στοιχείων από τις επιχειρήσεις, που ως τώρα δεν είχαν τύχει κατάλληλης επεξεργασίας. Σας διαβεβαιώνω, ότι σήμερα στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου γίνεται πολύ σοβαρή δουλειά στην παρακολούθηση και εποπτεία της αγοράς και όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεσή μας αξιοποιούνται καλύτερα. Τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών για τη διαμόρφωση των τιμών λιανικής σε περίπου 1.000 βασικά προϊόντα προσφέρουν ένα πρόσθετο εργαλείο εποπτείας και αξιοποιούνται κατάλληλα. Είναι σημαντικό ότι διαμορφώνουμε ένα νέο πλαίσιο στις σχέσεις του λιανεμπορίου με τους προμηθευτές, ώστε να σταματήσει η στρέβλωση των τιμών χονδρικής από αδιαφανείς παροχές».

Όμως, με το Παρατηρητήριο Τιμών στο οποίο αναφερθήκατε, οι υπηρεσίες σας επεξεργάζονται και αναλύουν τις τιμές λιανικής. Μήπως η «γκρίζα ζώνη» της τιμολόγησης βρίσκεται στη χονδρική;

«Να είστε βέβαιος ότι και οι τιμοκατάλογοι χονδρικής αξιοποιούνται σήμερα και πολύ καλύτερα μάλιστα από το παρελθόν. Επιπλέον συλλέγουμε αυτή την περίοδο τα στοιχεία από 40 εταιρείες με μεγάλα μερίδια αγοράς σε βασικά αγαθά, για να εφαρμόσουμε για πρώτη φορά στην πράξη τη διαδικασία ελέγχου του transfer pricing που παραμένει στα χαρτιά».

Στους μηχανισμούς του υπουργείου για τον έλεγχο της αγοράς περιλαμβάνονται η Επιτροπή Ανταγωνισμού η Υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς, ο Συνήγορος του Καταναλωτή, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, όπως και οι υπηρεσίες με αρμοδιότητα την εφαρμογή του Αγορανομικού Κώδικα. Για ποιο λόγο όλοι αυτοί οι μηχανισμοί παρουσιάζονται άτολμοι για επιθετικές παρεμβάσεις, όταν η κρισιμότητα της οικονομία μας επιβάλλει κάθετες, άμεσες και αποφασιστικές πρωτοβουλίες;

«Αξιοποιούμε όλους τους μηχανισμούς που έχουμε στη διάθεσή μας, στο πλαίσιο μιας συνεκτικής πολιτικής παρεμβάσεων στη διάρθρωση της αγοράς. Δεν χρησιμοποιούμε τις υπηρεσίες της Πολιτείας για να αποσπάσουμε λίγα λεπτά δημοσιότητας στα βραδινά δελτία των καναλιών! Το εύρος και η σοβαρότητα των προβλημάτων επιβάλλουν να αξιοποιήσουμε τους μηχανισμούς με σύνεση, για την παραγωγή αποτελεσμάτων με βάθος και διάρκεια, όχι για εντυπωσιασμούς χωρίς ουσία».

Σε κάποια δήλωσή σας είχατε επισημάνει ότι «αν δώσει κανείς το ένα χέρι του στις αγορές, θα του δαγκώσουν και το άλλο». Μετά από οκτώ μήνες παραμονή σας στο υπουργείο επιμένετε στην άποψη αυτή;

«Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε πρόσφατα ότι οι αγορές βρίσκονται εκτός ελέγχου. Οι ισχυρότερες κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες δίνουν αυτή τη στιγμή μια σκληρή μάχη με τις αγορές για τη σταθεροποίηση του ευρώ και γίνεται πλέον σε όλους αντιληπτό αυτό που εξαρχής επεσήμαινε ο Γιώργος Παπανδρέου σε όλες τις διεθνείς επαφές του: ότι χρειάζεται αποφασιστική παρέμβαση των κυβερνήσεων για να δημιουργηθεί ένα νέο, υγιές πλαίσιο ρύθμισης της λειτουργίας των αγορών. Αλλιώς, κινδυνεύουμε να δούμε την οικονομική και νομισματική πολιτική όλων των χωρών να αμφισβητείται από ένα ανεξέλεγκτο κερδοσκοπικό «καζίνο» με τεράστια ισχύ, που βλέπουμε ότι συχνά υπερβαίνει ακόμη και τη δύναμη των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών.

Με αυτή την έννοια, λοιπόν, θα επιμείνω και σήμερα στην άποψη που από νωρίς είχα εκφράσει και σήμερα δικαιώνεται. Τότε είχε παρερμηνευθεί από ορισμένους: το πρόβλημα που αντιμετώπιζε η Ελλάδα δεν ήταν ένα εσωτερικό μας πρόβλημα, που θα λυνόταν αν απλώς εφαρμόζαμε ένα πειστικό πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθεροποίησης. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα πολύ ευρύτερο ζήτημα αμφισβήτησης της ίδιας της αρχιτεκτονικής της νομισματικής ένωσης και της αξιοπιστίας του ευρώ από ανεξέλεγκτες κερδοσκοπικές δυνάμεις της αγοράς. Η λύση μπορεί να βρεθεί μόνο με συντονισμένη και αποφασιστική δράση όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και αυτό αναγνωρίζεται πλέον από όλους».

Θεωρείτε δικαιολογημένη την κοινωνική έκρηξη για τα μέτρα που συμπεριέλαβε η κυβέρνηση στο Πρόγραμμα Σταθερότητας;

«Είναι δίκαιη η οργή των πολιτών για τη χαμένη εξαετία της οικονομίας! Δίκαια οργίζονται βλέποντας, ότι οι υποσχέσεις του παρελθόντος για ένα καλύτερο μέλλον, όλα όσα είχαν δημιουργηθεί με κόπους και θυσίες γκρεμίστηκαν σε λίγα χρόνια από μια πολιτική φαύλη, άδικη και αναποτελεσματική, που έφερε τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας. Θα μου επιτρέψετε να πω, όμως, ότι στην πλειονότητά τους σήμερα οι πολίτες έχουν αντιληφθεί, ότι, χωρίς τα μέτρα του Προγράμματος Σταθερότητας, η οικονομία θα κατέρρεε και σήμερα το κράτος δεν θα ήταν σε θέση να πληρώσει καν τους μισθούς και τις συντάξεις. Η κυβέρνηση καταβάλλει τεράστια προσπάθεια, συχνά με βαρύ κόστος αμφισβήτησης από κατεστημένα συμφέροντα, να επιμερίσει αυτή τη φορά δίκαια τα βάρη του σταθεροποιητικού προγράμματος.

Το βλέπετε αυτό από την τεράστια προσπάθεια που γίνεται για την αντιμετώπιση της βαθιάς αντικοινωνικής συμπεριφοράς των φοροφυγάδων -και σας διαβεβαιώνω ότι θα δείτε πολλά ακόμη σε αυτή την κατεύθυνση. Το βλέπετε, επίσης, από την επιτυχία της προσπάθειάς μας να αναχαιτίσουμε τις διεθνείς πιέσεις για βίαιες περικοπές στις αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα. Βλέπετε, επίσης, την προσπάθεια που γίνεται, για να μειωθούν οι τιμές σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, ώστε να προστατευθεί το λαϊκό εισόδημα. Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να εργασθούμε όλοι σκληρά, για να πάψουμε να μιλάμε σε λίγα χρόνια για το ελληνικό πρόβλημα. Να μιλάμε πλέον για ένα ελληνικό θαύμα».

Η οικονομία μας βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση και η επιχειρηματική κοινότητα σας κατηγορεί ότι καθυστερείτε τα μέτρα εφαρμογής του αναπτυξιακού προγράμματος της κυβέρνησης. Δικαίως;

«Ίσως αυτοί που διατυπώνουν τέτοιες κατηγορίες να περίμεναν ότι άλλη μια φορά θα σύρουν μια κυβέρνηση σε κρατικοδίαιτες πολιτικές ανάπτυξης για λίγους, με την κατασπατάληση των δημόσιων επενδυτικών προγραμμάτων υπέρ των ισχυρών. Αυτή η κυβέρνηση, όμως, εργάζεται μεθοδικά, για να κατανεμηθούν ορθολογικά και με βάση σοβαρό αναπτυξιακό σχεδιασμό οι πόροι του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Οι τομές στο διαχειριστικό πλαίσιο του ΕΣΠΑ έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα και ήδη στα μέσα Μαΐου είχαν πραγματοποιηθεί δαπάνες άνω των 1,6 δις. ευρώ.

Μας επέκριναν για δήθεν υπερβολικά φιλόδοξο στόχο απορρόφησης πόρων φέτος, αλλά η δυναμική που αναπτύσσεται δημιουργεί αισιοδοξία ότι θα ανεβάσουμε την απορροφητικότητα στο τέλος του έτους πάνω και από το 15%. Αυτή την περίοδο ενεργοποιούμε νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ, σε συνεργασία και με συναρμόδια υπουργεία, για την πολιτιστική επιχειρηματικότητα, τον πράσινο τουρισμό, την εξωστρέφεια και τη Νέα Οικονομία. Από τον προηγούμενο Αναπτυξιακό Νόμο, ήδη οι εκταμιεύσεις ενισχύσεων ξεπερνούν τα 450 εκατ. ευρώ, με την προοπτική να πληρωθούν άλλα 720 εκατ. ευρώ ως το τέλος του έτους. Οι βασικές αρχές του νέου Αναπτυξιακού Νόμου βρίσκονται σε δημόσια διαβούλευση και θα έχει ψηφισθεί από τη Βουλή στις αρχές του καλοκαιριού, για να εφαρμοσθεί το 2011.

Το νομοσχέδιο για την ίδρυση εταιρειών με διαδικασίες μίας στάσης βρίσκεται στη Βουλή, ενώ μέχρι το τέλος του έτους ολοκληρώνουμε ένα πολύ δύσκολο έργο, με το νομοσχέδιο για την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης μεγάλων επενδυτικών σχεδίων. Επιπλέον, τα δύο νέα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ για το δανεισμό μικρών επιχειρήσεων, ώστε να εξοφλήσουν υποχρεώσεις σε προμηθευτές, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία δίνουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό σε επιχειρηματίες που θα έβρισκαν κλειστές τις πόρτες των τραπεζών με τις σημερινές συνθήκες».

Η αίσθηση που υπάρχει ευρύτερα στην επιχειρηματική κοινότητα είναι ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν έχει διαμορφώσει ένα αρραγές μέτωπο κατά της κρίσης. Κατά καιρούς αμφισβητήθηκαν και καλές σας σχέσεις με τον υπουργό Οικονομικών, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι δέχεστε εσωκομματικό πόλεμο. Δικαιολογείται αυτό το κλίμα όταν η χώρα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας;

«Κάποτε πρέπει να δοθεί τέλος σε αυτά τα μυθεύματα. Το μέτωπο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι αρραγές. Οι ρόλοι είναι διακριτοί, αλλά ο στόχος της οικονομικής ανάταξης είναι κοινός. Όσοι ασχολούνται με φήμες, σενάρια και συντροφικά «μαχαιρώματα» θα πρέπει κάποτε να αντιληφθούν ότι είμαστε εδώ για να παράγουμε πολιτική, όχι παραπολιτική».

Φοβάστε τον πρώτο ανασχηματισμό της κυβέρνησης;

«Στην κυβέρνηση έχουμε πολύ σοβαρότερο έργο να επιτελέσουμε, από το να ασχολούμαστε καθημερινά με σενάρια ανασχηματισμών. Φαίνεται ότι ορισμένοι κύκλοι και συμφέροντα έχουν δικούς τους λόγους να συντηρούν σε καθημερινή βάση τα σενάρια αυτά για να ψαρεύουν σε θολά νερά. Ίσως κάποιοι θέλουν να ανακατέψουν την κυβερνητική τράπουλα σύμφωνα με τις επιδιώξεις τους. Αλλά η δική μας αποστολή δεν είναι να ασχολούμαστε καθημερινά με το πώς θα κρατήσουμε μια υπουργική καρέκλα, δεν περιμένει αυτό από μας ο πολίτης».

Πότε εκτιμάτε ότι θα αποφέρουν μετρήσιμα αποτελέσματα τα αναπτυξιακά μέτρα του υπουργείου; Ποια είναι η εκτίμησή σας για το χρόνο εξόδου της χώρα από την κρίση;

«Μαγικό ραβδί της ανάπτυξης δεν υπάρχει! Από τη συζήτηση του προϋπολογισμού το 2007 είχα προβλέψει τον κίνδυνο να πέσει η οικονομία σε βαθιά ύφεση και να επέλθει δημοσιονομικός εκτροχιασμός, αλλά η τότε κυβέρνηση μιλούσε για «θωρακισμένη οικονομία» και δεν έλαβε έγκαιρα μέτρα. Έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη διετία, αλλά πιστεύω ότι τα μέτρα θα αποδώσουν και η έξοδος από την ύφεση θα γίνει ορατή στα τέλη του 2011».

Θα μου επιτρέψετε και μια «προσωπική» ερώτηση. Πιστεύετε ότι θα πάρω σύνταξη με τα μέτρα που λαμβάνονται για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού;

«Να είστε βέβαιος ότι οι τομές που γίνονται σήμερα στο ασφαλιστικό μας σύστημα ακριβώς σε αυτό αποσκοπούν. Χωρίς αυτές τις παρεμβάσεις, σε μερικά χρόνια δεν θα είχε νόημα να συζητούμε για συντάξεις. Το σπουδαιότερο, όμως, για να υπερασπίσουμε ουσιαστικά το ασφαλιστικό σύστημα είναι να επαναφέρουμε την οικονομία στο δρόμο της ανάπτυξης. Μόνο όταν κατοχυρώσουμε ένα νέο πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης για τις επόμενες δεκαετίες θα υπάρχει πραγματική εγγύηση για αξιοπρεπείς συντάξεις».

Στήριξη για το ΤΕΜΠΜΕ

Θεωρείτε ότι θα έχετε την αναγκαία υποστήριξη των τραπεζών για την υλοποίηση των προγραμμάτων του ΤΕΜΠΜΕ;

«Είχαμε άριστη συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών στη διαμόρφωση των προγραμμάτων. Δημιουργήσαμε προγράμματα με ρεαλιστικούς όρους δανεισμού και είμαι βέβαιη ότι οι τράπεζες θα υποστηρίξουν την υλοποίησή τους, παρά τις σοβαρές πιέσεις της συγκυρίας. Το ΤΕΜΠΜΕ και το υπουργείο θα παρακολουθούν στενά την εφαρμογή των προγραμμάτων, γιατί αυτή την περίοδο είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ να φθάσει το οξυγόνο των χρηματοδοτήσεων στον επιχειρηματικό ιστό της οικονομίας».

Συνεργασία με τράπεζες

Οι τράπεζες πόσο κοντά στάθηκαν σε όσους υπέβαλαν αιτήματα υπαγωγής τους στο νόμο για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις;

«Δεν σας κρύβω ότι αρχικά υπήρξαν δυσκολίες, αλλά σε στενή συνεργασία με τις διοικήσεις των τραπεζών πετύχαμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Παρά την αμφισβήτηση που δέχθηκε, ο νόμος λειτούργησε. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι διαμορφώνεται πλέον, αυτή τη δύσκολη περίοδο, μια νέα αντίληψη στενής συνεργασίας των τραπεζών με τις επιχειρήσεις, που επιτρέπει να βρίσκονται λύσεις και να προλαμβάνονται προβλήματα ρευστότητας και εξυπηρέτησης των δανείων. Θα μου επιτρέψετε να πω, ότι η νομοθετική μας πρωτοβουλία για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων επιτάχυνε τις εξελίξεις σε αυτή την κατεύθυνση».

Πτωχευτικό δίκαιο

Ποιες αλλαγές επέρχονται στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά;

«Η επεξεργασία του νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε. Έγιναν όλες οι νομοτεχνικές βελτιώσεις με βάση τις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν αλλοιώνουν την ουσία του νομοσχεδίου. Πολύ σύντομα θα γίνει μια τομή στο πτωχευτικό δίκαιο των ιδιωτών, που θα βοηθήσει πολλούς συμπολίτες μας να αποφύγουν την οικονομική και κοινωνική περιθωριοποίηση».

Οπλοστάσιο κατά της κρίσης

Με τα μέτρα που ανακοινώσατε προ ημερών στο Υπουργικό Συμβούλιο εξαντλήσατε το «οπλοστάσιό» σας κατά της κρίσης;

«Ασφαλώς όχι! Ιδιαίτερα για την αναθέρμανση της ιδιωτικής επενδυτικής δραστηριότητας πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη βήματα. Πρέπει να σας πω ότι βρίσκεται ήδη σε επεξεργασία ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, που θα δώσει τέλος στο φαινόμενο της άναρχης χωροθέτησης βιομηχανικών περιοχών, για το οποίο θα προχωρήσουμε σύντομα σε ανακοινώσεις.

Δίνουμε, επίσης, ιδιαίτερη έμφαση στις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα: «καθαρίζουμε» το χαρτοφυλάκιο των ΣΔΙΤ, από έργα που δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν, επιταχύνουμε όσα έχουν προϋποθέσεις υλοποίησης και εξετάζουμε νέα έργα, όπως μονάδες αφαλατώσεων σε νησιά, δράσεις πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, δίκτυα οπτικών ινών και έργα υποδομών εξυπηρέτησης θαλάσσιου τουρισμού. Προετοιμάζουμε νομοθετική παρέμβαση για τη γρήγορη διαδικασία προώθησης μεγάλων επενδύσεων, το λεγόμενο «fast track». Σχεδιάζουμε από κοινού με την Cosco την επέκταση και διεύρυνση της στρατηγικής μας συνεργασίας και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε σύντομα να προχωρήσουμε από κοινού σε ανακοινώσεις όχι μόνο για το λιμάνι του Πειραιά, αλλά και νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες στον τομέα της επισκευής πλοίων.

Η χώρα χρειάζεται επενδυτικό «οξυγόνο» και ο δικός μας στόχος είναι να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες και δυνατότητες».
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: